Николай Цонев. Снимка: БГНЕС

Софийският апелативен съд (САС) окончателно освободи от ареста бившия министър на отбраната Николай Цонев и съдията от Софийския градски съд Петър Сантиров.

Двамата са в ареста от 1 април по обвинение за даване на подкуп на следователя от Националната следствена служба (НСлС) Петьо Петров. Според разследващите парите са предложени от Цонев, за да се манипулира разследване срещу него и да не се стигне до съд. Петър Сантиров и бившият главен секретар на министерството на финансите Тенчо Попов са посредничили при даването на подкупа.

На 2 юни градският съд промени мярката за неотклонение на Цонев на парична гаранция в размер на 15 хиляди лева. За Петър Сантиров пък съдът определи 10 хиляди лева гаранция.

Още по темата

Днес апелативните магистрати изцяло приеха мотивите на СГС да наложи тази гаранция на двамата. Съдът прецени, че няма опасност двамата да се укрият или да извършат ново престъпление.

И апелативните магистрати, както колегите им от градския съд, отбелязаха, че липсват преки доказателства за връзката на Никоалй Цонев с парите, които Тенчо Попов е дал на следователя.

Въпреки това според съда няма съмнение, че 20-те хиляди евро са били предназначени за подкуп. Самият Тенчо Попов е обяснил, че сумата му е дадена от непознат за него овек, но е знаел, че са от ексвоенния министър.

Днешното решение на САС е окончателно и не подлежи на обжалване. Николай Цонев и Петър Сантиров ще излязат на свобода веднага щом внесат определените суми.

В днешното определение съдът подчерта, че гаранциите не са непосилни за двамата. Според съда сумата е справедлива и е съобразена както с естеството на обвиненията, така и с обществения и социален статут на Цонев и Сантиров.

След заседанието адвокатите им коментираха, че вероятно още днес ще внесат парите за гаранциите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase