Снимка: БГНЕС

На 21 април продължава делото срещу Марио Николов за източването на 7,5 млн. лв. по програма САПАРД.

Николов, съпругата му Мариана и още 7 души са обвинени в документни измами.

Според прокуратурата те са внасяли у нас стари месопреработвателни машини, които представяли за нови и така придобили неправомерно близо 14-те млн.лв субсидии по европрограмата.

Още по темата

На днешното заседание, защитата настоя по делото да бъдат призовани около 15 нови свидетели, сред тях са и трима чужденци – италиански, холански и германски гражданин, които са извършили проверка на състоянието на машините в предприятията на подсъдимите.

Съдът обаче не допусна тримата като свидетели, тъй като призоваването им от чужбина ще е трудно, а разпитите им ще забавят делото. Освен това те вече били дали показания в рамките на досъдебното производство.

На днешното заседание магистратите приеха няколко технически и икономически експертизи.

Марио Николов, който в понеделник получи присъда от 10 год. затвор по делото за пране на пари по програма САПАРД, днес отново запази мълчание.

Той категорично отказа да коментира вчерашното решение на съда с думите :

"Много ясно заявих, че няма да давам всякакви изявления".

Прокурорът по мегаделото Андрей Андреев обаче коментира, че двата процеса нямат връзка, тъй като става въпрос за различни обвинения, разглеждат се самостоятелно и няма опасност подсъдимите да бъдат съдени два пъти по едно и също обвинение – теза, която многократно бе застъпвана от обвиняемите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase