25

Анонимен

преди 1 месец

До 18 Точно тези фондове не ги е вкарал Тиквата. Това беше пенсионната реформа на СДС по времето на Костов с финансов министър Муравей Радев. Все още бяха СДС. Любителят на маргаритки основа с Гнома ДСБ след управлението си.

24

Анонимен

преди 1 месец

Частните фондове НЕ СА задължителни. Който иска може да си прехвърли парите от фонда в НОИ и да взима само една - държавна пенсия, без втора от фонд. Но ако гушна букета, от НОИ няма нищо, а ако парите са във фон, те се наследяват.

23

Анонимен

преди 1 месец

Как няма да са ниски при тези мижави пенсионни вноски и малкия период на осигуряване. Ако не бяха бюджетните субсидии, то и държавните пенсии щяха да са наполовина. Българинът само иска, но не и да дава!

22

ФоркоСвтулката

преди 1 месец

"Само Седесе!Кой не скача е червен ! Четиридесет и пет години стигат! Времето е нашИ!"Май вече се понаскачахте,а!?Вашата мм... !Сещате ли се сега за "лошия" Тодор Живков, който ви лишавал от банани ?Дали Драгалевският гърбав Ай дук, Ал Фашагата и Стефчо (Ухилената Корупция) имат вашите проблеми ?Как мислите?

21

Анонимен

преди 1 месец

В момента имам натрупани 4500 лева във фонда. Не са много, но са си мои и ако случайно утре ме сгази кола или получа инфаркт, съпругата ми ще ги вземе всички тези пари. А ако сега ги подаря на НОИ, тези пари вече не могат да се наследяват и се губят в държавата. Ако доживея до пенсия ще ми платят нещо, но не се знае какво и в момента, в който умра, наследниците ми няма да получат нищо, независимо че съм внасял пари толкова години.

20

vs

преди 1 месец

Няма да стигат парите за втора пенсия на много хора! Когато се осигуряваш на минимална заплата, а останалото получаваш на ръка е така! Не може да внасяш по 10 лв. на месец, а после да изкаш по 1000! Четете първо, информирайте се за процентите на вноските, а после пишете! Освен това, парите които се инвестират от втория стълб, не можеш да ги инвестираш където си поискаш! Те (държавата) ти казва къде.

19

Анонимен

преди 1 месец

До Анонимен 6 Не е капан, защото н капана наивниците влизат доброволно. Това е затвор, подкарват те поради насилието на закона, вкарват те там насила, за да може свои хора да те доят. От какъв зор ще ме задължават да им участвам в мошеническите фондове, когато ако си спестявам тези пари или ги влагам в стотиците доброволни подобни фондове в Европа, накрая ще имам в пъти повече пари и реална втора пенсия???

18

Анонимен

преди 1 месец

Така наречения "втори пенсионен стълб" е една измама и далавера, как по законен път определени свои хора да доят населението! Единствената държава в света, в която участието в такива фондове е задължително е България. И това е уредено от Тиквата, когато се приемаше закона за тази измама. В чужбина хората си влагат парите където им е изгодно и фондове като тези в България, които взимат всичко и не дават нищо просто фалират. Тук не. Явно плащат и на тези, които уредиха удобния им закон.

17

Фют

преди 1 месец

Добра агитация да си прехвърлиш парите в бездънната яма НОИ.

16

Анонимен

преди 1 месец

Задължително в пирамида ето това сега е България!

15

Анонимен

преди 1 месец

До 8... Да, ама държавата ги задължи да имат втора пенсия..

14

Анонимен

преди 1 месец

Това са истинските пирамиди у нас. На Ивелин за парка, всеки е участвал доброволно.

13

Анонимен

преди 1 месец

Комунист пари дава ли бре?!Камоли пенсия.Пенсии в скандинавските страни,тук се краде!

12

qwerty

преди 1 месец

Само за година 251 млн. от такси. После защо лакеите им защитници са толкова устати... След години нищо чудно да ни врътнат някоя мизерия като шведската Алекта.. естествено тогава ще има показни уволнения, ще има разследване, но хората ще си останем с пръст в уста...

11

Анонимен

преди 1 месец

Както винаги, копирали сме нещо, ама не сме го направили като хората.

10

Анонимен

преди 1 месец

Частните пенсионни дружества изплащат тези пенсии от вноските на хората, които в момента работят.

9

Ало измамника

преди 1 месец

Давайте им по висока пенсия за остане и за пенсионерите.Не само да пълните гушите на ало измамниците

8

Анонимен

преди 1 месец

Имали пари- дали. Сега ще има да взимат..... таратанци. Хи хи хи

7

Анонимен

преди 1 месец

Тези такси са съобразени с практиките в цяла Европа. Нищо шокиращо като %. Само не разбрах защо има 2 фонда: пенсионен + фондовете за извършване на плащания, Това може да е някаква българска специфика, другаде не е така. По принцип парите във фонда би трябвало да бъдат защитени от инфлация - това е целта на фонда, парите да се увеличават от разумно инвестиране. Авторът на статията явно не е компетентен да коментира.

6

Анонимен

преди 1 месец

Вторите пенсии - поредния капан за наивници.