127

До 131

преди 2 месеца

Това са съвсем други неща. Аз писах за историческия аспект, за Америка на дребните фермери. Сегрегацията е друга тема. Относно Ку Клукс клан, поинтересувай се защо е възникнала тази организация. Дори в "Отнесени от вихъра" се намеква за това, ако си обърнал внимание.

126

Анонимен

преди 2 месеца

Този дядо няма ли да се пенсионира ,да даде път на младите

125

..При кандидатстване

преди 2 месеца

в държавен университет в южните щати, на афроамериканците са се давали определен брой точки заради расовата им принадлежност. Бял кандидатстудент с отлична атестация по всички параграфи събирал по-малък брой точки в сравнение с този стартов бонус за афроамериканците. С други думи, бял младеж-отличник е можел да стане студент в тези университети, само ако останат незаети места след като се запишат всички желаещи афроамериканци, повечето от които не са били отличници. Не знам дали отмениха това.

124

Анонимен

преди 2 месеца

128 глупости дрънкаш на килограм. Обама в първият си мандат каза че преди 30 години тогава му е било забранено да се качва в автобуса. Расовата сргреция си е напълно реална.Отиди прочети кой е Дейвид Дюк. Куклус клан още съществува колкото и да не ти се вярва.

123

Защо пренебрегват

преди 2 месеца

голямата тема за множеството привилегии, дадени в някои държави на афроамериканците само заради расовата им принадлежност? Хайде, спомнете си нещо, за което писаха и нашите вестници по времето, когато обществото тук беше крайно политизирано и негодуваше затова, че 45 години у нас някои са се ползвали с привилегии? Тогава разбрахме за гражданските протести в южните щати на САЩ заради това, че при кандидатстване в държавен университет на афроамериканците са дават определен брой .......

122

Бай Халил

преди 2 месеца

Гут Ерещ е прав чиляка. Ся давам докомента и Кокорчо да ми плаща за робството при цар фердинанда, па бориса, па червенковия, па тошо, па чак и сега. Кокорчо да ми плаща, щото ще завали пак обеднен уран над софето, като през 99 та. Ще се олача на КОЙ. Тъй да знайте.

121

До Анонимен 124

преди 2 месеца

Романът "Отнесени от вихъра" описва периода на гражданската война между Севера и Юга и периодът непосредствено след това. Става въпрос за Американския Юг през 1860-1870 г. Ти наистина ли не знаеш как е била колонизирана Северна Америка през 16-и - 18-и век? Не знаеш ли, че по онова време държавата се е състояла предимно от дребни ферми? Едва през 19-и век и то благодарение на прокараните през целия континент ж.п. линии започвада се развива фабричното производство. Плантациите са в южните щати.

120

gg

преди 2 месеца

Защо само за неrрите? Мисля, че и Турция трябва да ни плаща. Както Япония пллаща на Корея.

119

Анонимен

преди 2 месеца

Положението на потомците на някогашните африкански роби е различно в различните държави. Например, в САЩ около 40 милиона човека в момента са на социални помощи и това е от години. Повечето от тези милиони, живеещи на гърба на данъкоплатците, са афроамериканци. Е, не се наплатиха вече белите хора за това, че преди повече от век и половина в плантациите са работили африканци?

118

Анонимен

преди 2 месеца

Какви милиони потомци на фермери, нищо такова няма. Конекрадци се стрелят на всеки завой и се ограбват, а на мястото на труповете пристигат нови мигранти на които съвсем не всичко им е чисто и далеч не са дошли да обработват земя. Поне да беше чел или гледал отнесени от вихъра.

117

Анонимен

преди 2 месеца

Вярно е, че е имало случаи на отвличане на африканци с цел да бъдат продадени като роби, но повечето са били продавани от техните местни царе и племенни вождове, които са имали търговски взаимоотношения с лица, търгуващи с всякакви стоки, включително и с тъмнокожи хора, които да бъдат използвани като сравнително евтина работна ръка.

116

Анонимен

преди 2 месеца

Защо милионите потомци на дребни фермери от вътрешността на Америка, които са си изкарвали хляба чрез собствения си труд, сега да са длъжни да плащат за това, че една шепа собственици на плантации са ползвали робски труд?

115

Анонимен

преди 2 месеца

117 нямаш право да се намесваш. Бхарат или бивша индия и сега е на кастова система. Обаче е ядрена държава. Теб един Люксембург с 5 замъка те прави крив обаче другите били слезли от клоните дето са имали и държава и азбука преди теб. От британското владение им остава тъпашкият крикет дето го играят само придворните на краля или кралицата.

114

Анонимен

преди 2 месеца

Защо се пренебрегва фактът, че повечето африканци са били продадени на търговците на роби още в самата Африка? Продавали са ги техните племенни вождове. Значи обезщетението трябва да се изплати от потомците на тези вождове, които днес се редуват да бъдат висши политици в техните държави и по този начин трупат огромни богатства.

113

Анонимен

преди 2 месеца

Малко обезщетение ли е това, че днес потомците им живеят в САЩ, а не в някое африканско село?

112

Анонимен

преди 2 месеца

Либия е била колония на Италия, Германия също има колонии предимно в западна африка. Само че на някои наркомани им е много смешно. А не осъзнават че западняците са грабили и сега са в дългове, които те ще плащат защото ги боготворят.

111

ДаСиДойдем на думата

преди 2 месеца

Малко обезщетение ли е това, че така наречените робовладелци свалиха от клоните така наречените роби, научиха ги да носят дрехи, да работят, храниха ги редовно и пълноценно, лекуваха ги професионални медици, покръстиха ги (което включва и редовно слушане на проповеди от пастори, разясняващи основите на етиката и знанието, присъщи на цивилизацията от европейски тип) и започнаха да ги ограмотяват?

110

Анонимен

преди 2 месеца

Чорбаджи Марко роб ли е бил? Вечеря в градината с челядта си? Начало на книга за роби? Ако не е било робство от какво ви е освободила Русия? Робство ще да е било.

109

Анонимен

преди 2 месеца

А така искайте от Турция, за да има накрая международен отговор, че това всъщност не е било робство.

108

Това значи ли,

преди 2 месеца

че Турция ще плаща обезщетения на всички поробени народи? Ще спре ли западна Европа да ни третира като второ качество хора? Не мисля. Правят си проветряване на устата.