35

vale_karo

преди 7 месеца

До До 33 В много отношения си прав. ПАВЕЦ "Чаира" и "Антонивановци" бяха построени за да консумират излишният ток от базовите мощности / АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦовете/.При недостиг на ел.енергия се включваха като ВЕЦ за компенсирането му.

34

до 35

преди 7 месеца

Ти бъркаш като инженер ти го казвам.Наистина гравитационните батерии имат някаква ефективност но е недостатъчно.Много много по евтино и ефективно е вместо да правиш каквито и да е батерии да имаш едно малко ВЕЦ и да си го пускаш и спираш.Голямата тежка евтина енергия идва от АЕЦ а когато не стига веднага пускаш централата на реката-колкото да покрие недостига-после спираш.Това е много по умно и ще е евтино.Заради това ЕС ни накара да спрем Козлодуй-защото се дразнеше че имаме евтин ток

33

Анонимен

преди 7 месеца

Гравитационните батерии са с 80% ефективност, зеления водород планират една камара държави да го произвеждат включително и арабски, които са производители на нефт. Технологиите напредват с всеки изминал ден, никой не знае какво ще има след 5 години. Аз срещу 15 бона съм си направил къщата абсолютно независима от енергото за поне 8 месеца в годината.

32

до 22

преди 7 месеца

Бъркаш много.България наистина криво ляво и с клизма би могла да си покрие всичко от солари и перки НО ЦЕНАТА ЩЕ Е ЖЕСТОКА.На нас не ни трябва някакъв си ток.Ние се нуждаем от ЕВТИН ток-сиреч от АЕЦ и подобни.Сега някои неща като ток вода въздух храна медицина - трябва да са евтини.Това между другото беше хубавото на социализма.Когато ни рухне енергетиката-цената на тока ще скочи в небесата.И нищо няма да можем да направим.Не трябва да слушаме сляпо ЕС защото той бърка

31

До 27

преди 7 месеца

Ел. енергия се съхранява много трудно, има колосални загуби, а инвестициите са огромни, общо взето не е рентабилно. Ти не даваш решения на проблема, а напротив създаваш нов такъв. Имаш ли идея колко много енергия се губи производството на зелен водород, а знаеш ли колко е труден за съхранение? Батериите във всички форми са утопия, не е възможно да се съхраняват големи мощности. А при ПАВЕЦ си ограничен от обема на водоемите, а и там се предполага, че това е спомагателна мощност, а не основна.

30

Анонимен

преди 7 месеца

Тая копейка тук заслужава да го задължим да яде плодове и зеленчуци само от региона на Ст. Загора , Перник и Дупница!

29

Анонимен

преди 7 месеца

Ковачки и Путин много харесва какво мислите за зелената сделка. Щом не ви и пречи да дишате пушака от ТЕЦа и да ядете плодове и зеленчуци от добре напорните почви от това което е излизало от комина в продължение на 5-60 години, а за жалост и здравна система нямаме.

28

Анонимен

преди 7 месеца

Димитър Иванов е бивш офицер от Държавна сигурност... Повече да обяснявам ли?

27

expert

преди 7 месеца

Ясно, ще отидем подяволите! До сега от 30г. не е имало възможност да се преебем и да сме я пропуснали!.....

26

Анонимен

преди 7 месеца

Измама

25

Анонимен

преди 7 месеца

Решението за работата на панелите (които лятото произвеждат повече от всички тецове и от АЕЦ Козлодуй по отделно или около 50% от целия ток) е химически батерии, гравитационни батерии, пясъчни батерии, певец, зелен водород и др. Много по-добро е да не си зависим от енергия от някого. Ток може всеки да прави.

24

Анонимен

преди 7 месеца

ИЗОБЩО ЯКО БЪЛВАТЕ КРЕМЪЛСКИТЕ ОПОРКИ С ВСЯКА СТАТИЯ ТУК! ТО КАТО ЧЕТЕШ НАПРАВО ЕДВА ЛИ НЕ ДА СИ СЛАГАМЕ ВЪЖЕТО НА ШИЯТА... ТО ТОВА ВСЪЩНОСТ ИСКАТ ОТ КРЕМЪЛ ДЕ.

23

До 19

преди 7 месеца

Ако ти си инжинер, аз съм трамвай, или образованието се е сринало до незнайни висини.

22

Анонимен

преди 7 месеца

Зелената сделка е като зеления хайвер.

21

Анонимен

преди 7 месеца

Поредното нещо, което ще бъде унищожено в България.

20

Анонимен

преди 7 месеца

Кой каквото ще да ви лъже, България има потенциал да покрие нуждите си на изцяло възобновяема енергия, и въпреки това ни трябва един АЕЦ. Сега има технологии за мини АЕЦ и какво ли още не. Тецовете със сигурност не ни трябва, те са проектирани преди повече от 80 години и са все на загуба, за здравето въобще да не говориме.

19

Анонимен

преди 7 месеца

Ако енергийните компании не купуваха патенти за чисти технологии от десетилетия с цел да не се ползват, в момента нямаше да сме на това дередже.

18

нафърфорий

преди 7 месеца

Я, ся енергийният "експерт" да обясни на т/пия народ къв е КПД на един Вентилатор! И колко Вентилатора ще са необходими да заменят ЕДИН Ядрен Реактор??????? Турция скоро ще пусне Четири Руски Ядрени Реактора от Ново Поколение със Ресурс от 62 Години!!!!!!!! Ся, сещате ли се от кого шъ купуваме Електрчество????

17

До 17

преди 7 месеца

Ето тук е зелената измама - пробутват ни фотоволтаиците и ветрогенераторите като някаква нова върхова технология, а всъщност това са доста стари технологии, които ги реанимираха поради политически причини. ЕС тръгна да прави технологична революция, без технологии - нека закрием ТЕЦ-вете, обаче дайте алтернатива, а такава днес няма категорично. Трябва ни базово нова технология, от която да генерираме необходимата ни енергия, но не се инвестира в наука, а в долнопробна секта пропаганда.

16

простата истина

преди 7 месеца

Като инженер ви казвам че зелената сделка е измама.Невъзможно е перки и солари да направят такова голямо количество ток от който се нуждаем.Тези зелени неща са допълнение временни и между другото.Тежката мощност идва от АЕЦ от ТЕЦ и други.Ако разрушим основните мощности-ще плачем после много.И това ще ни струва адски скъпо.Като затворихме 2 блока в Козлодуй какво получихме?Едни мизерни пари които политика ги опука за един месец а после какво се случва с тока в България?