Властта и протестиращите енергетици и миньори са на прага на разбирателството след тежките седемчасови преговори вчера. Но различията също остават.

"Това, което се случва в последната седмица, и със заглушената среща вчера, е абсолютно отсъствие на прозрачност. Ще има дебат, нещата ще се осветлят и конкретизират в парламента. Надявам се, че ще ги предават открито, въпреки че е елемент от националната сигурност", заяви енергийният експерт Димитър Иванов пред Bulgaria ON AIR.

Той определи зелената сделка като "сериозна измама в съвременната цивилизация".

"Свободен енергиен пазар няма, в него има такива условия като въглеродни квоти, взимане на печалби. Темата ще стане гореща в кампанията за европейските избори. 0 въглеродни емисии, да няма въглища, газ, въглеводороди - това означава да се смени горивната база на планетата. А когато това се е случвало, винаги е имало световни войни. Знаем, че тя започна преди година и половина. Второто е икономическата рецесия на Европа, която има цени на енергията 2-3 пъти от другите конкурентни центрове като Америка, Азия. Протестиращите се борят не за заплатата, а да има енергетика. Преди 35 г. бяхме най-силната енергетика на Балканите. С този неразумен бурен енергиен преход и България, и Европа я чакат много мрачни времена. България няма алтернатива в такава ситуация, може да си говорим фантасмагории за стратегии, но тук ще бъде голямото изпитание - или българското правителство, политическият елит ще застанат на страната на националния интерес, или ще отидем по дяволите с разрушаване на енергетиката", посочи Иванов.

Координаторът на "Енергии и климат" в екологичното сдружение "За Земята" Симеон Горов защити прехода към зелена енергия.

"Този преход е необходимо да се случи не защото някой ни го налага, а защото това е бъдещето. Нашите съседи много усърдно развиват своите ВЕИ мощности. Постепенно ще се превърнем във вносител на електроенергия, колкото повече отлагаме прехода", коментира Горов.

Стефан Стефанов от синдикалната организация на КНСБ в "ТЕЦ Марица-изток 3" каза, че част от протестиращите не са доволни от постигнатите резултати, тъй като са твърде общи и са само добри намерения.

Вижте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase