33

Анонимен

преди 1 година

До Асан . Сега ще са повече, още две седмици поне ще изриват срутени сгради. Според мен около 25 хиляди загинали ще има сега

32

Коментар

преди 1 година

Нищо няма да издържат защото в демокрацията мошенниците ги строят по турски тертип с половината от нужната арматура и с полуцимент смесен с глина и пясък!Отделно дето половината са издънени за всякакви продавачници!Това важи за цялата тиквария!Недайси Боже да тръсне че ще си скубете космите!

31

Анонимен

преди 1 година

До запознат --Проблемът едно е качеството и дали не са си спестявали материали да си строят вилите на шефовете от строителни войски и второ е дали не са избивани стени, колони и т.нНо и с времето бетона наистина става по-здрав. Имам и стар и сравнително нов апартамент. Спомням си , че като пробивах за кухненски шкафове в трегера в старото хабих по 2 бургии и по 5 минути пробивах, ама той е на 50 години вече, а в новия като монтирах шкафовете, се проби много по лесно, но е бетона е на година.

30

Асан

преди 1 година

А у Каспичан 3.3 издържат ли :)))

29

Асан

преди 1 година

Измит 2000 - 17000 аркадаш гитти :)))

28

до 15

преди 1 година

А колко такива стават например в Чехия? Бас държа, че най-голямото им е било 4 сигурно. И тъй като всеки у нас бута стени или опакова балкони и преустройва и 5 е много.

27

Анонимен

преди 1 година

Хайде стига хвърляхте боб. 7.3 ама но на мястото на епицентъра. Дори и в Турция 7.8 е било на 30 км от градовете , ако беше точно в някой от тях, нямаше да остане нищо.Реално зависи от дълбочината на труса, от продължителност и други неща, но общо казано, ако е бил 7.8 на мястото , то на всеки 10 км отслабва с около 5% и поражения има до около 50 км от мястото.

26

До 24

преди 1 година

Не така , защото всяка констукция е преоразмерена около 30 % по емперични форули , но проблемът е качеството на строеж !

25

до 11

преди 1 година

Да бе, именно панелките ще издържат. Точно затова при последното земетресение 2та повредени блока в София бяха панелки в Борово. А като цяло в София половината панелки са негодни за живот и са за моментално събаряне. Защото са много добре поддържани и здрави. Панелките са негодни за живот. Едно е ракета, а коренно различно е земетресение. Панелът е със заводска твърдост на бетона и тухли няма. А тухленият блок е тухла. Ракета минава лесно. Стопляш ли?

24

Анонимен

преди 1 година

до Запознат Това значи 7,2 по Рихтер. Тоест това в Турция ще ни направи леш всички сгради.

23

Запознат

преди 1 година

Последната промяна в правилникът за проектиране относно оразмеряване на конструкцията срещу земетръс е от 1986 година и там е заложено 9 та степен , но по Медведев , което приведено по Рихтер е 20 % по-малко . Но това е спазено , дори преоразмерено за новото стротелство от около 1990 та насам . Така че да се молим да не но сполита такова бедствие !

22

Хах

преди 1 година

Тука над 6 по Рихтер ще ни върне в 1 клас, да не дава Господ ... те на 7,3 се чудят

21

Анонимен

преди 1 година

Хайде стига песимизъм. Това не е първото силно земетресение в Турция. При едно от предишните се доказа, че в районите близост до морето са строили с морски пясък и почти без никакви норми. Едва след голямото земетресение преди двайсетина години и те промениха рязко контрола и изискванията. Като се добави , че Турция е силно сеизмична може да се каже, че новото е най сигурно.От репортажите с дронове се показа, че високите сгради над 15 етажа си останаха. Падаха тези до 10 етажа

20

Анонимен

преди 1 година

ако стане в София такова земетресение след 30 секунди ще изглежда като след бомбардировките през 1943

19

Анонимен

преди 1 година

Молете се да не става, за да се види до колко ще издържат!

18

силно замислЕна

преди 1 година

Дано......

17

VladTepes

преди 1 година

Пълзящите и едроплощните кофражи издържат поне 7.5 може би и 8, ако не са премахнати носещи стени. При панелите освен наличието на всички носещи стени е важно и състоянието на връзките - ако са силно корозирали могат да се скъсат. За новото строителство е под въпрос

16

Анонимен

преди 1 година

В България след рухналия блок от земетресението във Вранча през 1977 се затяга контрола и се променят изискванията. Като цяло може да се каже, че всичко строено в София преди 1957 година , не е проектирано по земетръсни норми. След което се приемат нормите и те се променят през 1987 година, когато се добавят нови изисквания за здравина.Има и нещо друго важно, че бетона набира якост в рамките на 100 години, след което започва да отслабва от към здравина.

15

Анонимен

преди 1 година

до 13 Е колко беше тогава 2012 в София 5,8. Малко по-силно разклащане и толкова.

14

Анонимен

преди 1 година

Като гледам май ще си купя апартамент в чужбина, там земетресения няма.