342

До 371

преди 1 година

Хахаха-другарю се използваше само при официални поводи. Хората масово си викаха"Шефе'като се обръщаха един към друг .

341

Анонимен

преди 1 година

До Анонимен 374 "Шефе никога не е било израз. Хората говориха на другарю." Не позна. Даже и във филмите от това време това си се използваше, но вие И филми не сте гледали, камо ли да сте живели. Пълен провал :)))

340

Анонимен

преди 1 година

До Анонимен 370 "Тоя се уля, къв собствен бизнес си почнал ве сулльо?" Стругаро-фрезистки, другарю. Директно след като ме съкратиха от ЗИИУ-Стандарт Благоевград, щото ШЕФЧЕТАТА трябваше да останат да лапат, вместо тия, които можеха да бачкат. После им видях сметката, щото докато те унищожаваха каквото можеха, аз направих модерно производство. Сега тая фирма даже не знам дали още я има, но ако я има, е на командно дишане. :))))

339

До 369

преди 1 година

Точно-имаше един братовчед на майка ми ,на когото викаха "Шефа "като прякор.Тоя щом разправя,че на готвачите викали така изобщо не е живял тогава.

338

Анонимен

преди 1 година

Шефе никога не е било израз. Хората говориха на другарю.

337

Анонимен

преди 1 година

Тоя се уля, къв собствен бизнес си почнал ве сулльо? Ако можеше да почнеш нямаше да свалят капитала до 2 лева за регистрация на фирма. А това беше и е една огромна грешка. Защохо такива като теб са далавераджии и лъжци седерастчета плюещи по соца за да могат да крадат

336

Анонимен

преди 1 година

До Анонимен 365 Не разбра ли, личи ти, че не си живял през соца, иначе щеше да знаеш, че "шефе" си беше класика. А за Народен съд говореха само комунистическите убийци, които търсеха начин да изчистят държавата от хората, които им пречеха да грабят и "управляват" Явно и вие чакате пак да крадете, затова бълнувате за нов Народен съд, но нещо не сте в час с реалността: няма да има повече комунистически режим в България. Свърши тая.

335

Анонимен

преди 1 година

През соца на почит бяха магазинерите, щото можеха да ти дадат дефицитни стоки ,тираджиите, щото излизаха в чужбина и носеха вносни стоки и сервитьорите.Сега тия три професии са на дъното.

334

Анонимен

преди 1 година

До Анонимен 363 "Всичките далавераджии и мошеници през соца, станаха "бизнесмени", това е много показателно за сегашното време." Бизнесмени" станаха точно комунистическите партийни другаре от виоските ешелони, което казва всичко за тогавашния режим. Много хора, които имаха умения, започнаха собствен бизнес с това, което можеха, но понеже не беше много актуално на конкурнцията, им отне ГОДИНИ, да напреднат. И затова сега има толкова много хора в България, които управляват собствените си фирми.

333

До 362

преди 1 година

Колективизъм са искали най-големите некадърници. На единият ми дядо комунистите са му взели дюкяна,на другия нивите и добитъка.И защото не е искал да влезе в ТКЗС комунистите са го обявили за фашист.Въпреки че се е бил на фронта срещу нацистите.

332

Анонимен

преди 1 година

Явно за теб соца е Костов. Ама даже тогава му викаха командира а не шефа. Както казах оплете се в лъжите си. Шефчета станаха мутрите му по късно. Е ти си роднина с някой такъв и сега лъжеш иначе отивате в затвора, страх ви тресе току виж дошъл народния съд и възмездието :))

331

Анонимен

преди 1 година

До Анонимен 362 "Ти дори не знаеш защо хората са поискали колективизма" Никакви хора не са "поискали колективизма", ами съветЦките другаре наредиха на слугите им в лицето на Тошо, да направят колективизация, а който се дърпаше, го пращаха на "почивка" в Ловеч.

330

Анонимен

преди 1 година

Всичките далавераджии и мошеници през соца, станаха "бизнесмени", това е много показателно за сегашното време.

329

Анонимен

преди 1 година

356 ахахаха свободията на 90те му се приискало. А на бас че си същия който разправяше че повременна монархията имало нпота . Ти дори не знаеш защо хората са поискали колективизма, пред това всички да тънат в разруха. Аеца беше построен само за 4 години. Сега даже панелката не мож санираш

328

Анонимен

преди 1 година

До До 332/359 Недей така, че му спука балона на лъжите и сега ще те обяви за "джендАр" :))))) Те така са дресирани от сегашните им господари.

327

Анонимен

преди 1 година

До Анонимен 357 "353 аре аре. Шефове сега се наричат готвачите, по тая логика си точно комунист. Оплете се в лъжите си" Шефове се използваше и през соца, но откъде да знаеш, като не си живял тогава? Директор се използваше само за хората, които бяха ... директори. Всички останали по веригата работниците спокойно си им казваха "шефе". Както и сега, впрочем. :)))) Трагедия сте.

326

До 332

преди 1 година

Айде ще бъда по-конкретен. През 1981г(вече към края соца) бяхме на почивка в Царево(тогава Мичурин) Бунгало-стая с 3 легла, 3 шкафчета и 3 закачалки. На едното легло аз(тинейджър), на другото майка ми, на третото приятелка на майка ми с дете на 5г.Баня-обща,варели с вода, която се нагрява от слънцето. След 18ч.само студена водаЕ такава идилия ми е останала в спомените.1985г бях с един приятел на море-мазе в стария Несебър, с още есин непознат човек в стаятаСтая в Кубан по онона време-100лв

325

Анонимен

преди 1 година

До Анонимен 355 Много обичаш да се правиш на "голям", но ти личи, че освен празни приказки никой няма при теб. Такива си ви отглеждаше соца - тенджери под налягане, затова като дойде истинската конкуренция останахте само да изпускате пара, и работа и качества -- нула. Затова сте толкова напушени, щото ви отнеха сладкото папкане без да работите както трябва за него. :)))

324

Анонимен

преди 1 година

353 аре аре. Шефове сега се наричат готвачите, по тая логика си точно комунист. Оплете се в лъжите си

323

Анонимен

преди 1 година

До 317. А ти май си роден след социализма. Какво има да "вярваме", след като сме го преживели? Да не говорим за липсата на всякаква свобода, доносничеството, преследването за липса на вярност към "партията", слагачеството, деленето на наши и ваши хора... Духовно блато беше социализмът и на когото е харесвал, е бил на хранилка или просто си е блатна форма на живот.