Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Най-големите германски индустрии могат да се окажат пред колапс заради намаляването на доставките на руски природен газ, предупреди висшият синдикален представител на страната преди кризисните преговори с канцлера Олаф Шолц, които започват в понеделник, съобщава Bloomberg.

"Заради прекъсванията на доставките на природен газ цели отрасли са застрашени от траен колапс: алуминий, стъкло, химическа промишленост", заяви Ясмин Фахими, ръководител на Германската федерация на профсъюзите (DGB), в интервю за вестник Bild am Sonntag. "Подобен срив би имал огромни последици за цялата икономика и работните места в Германия".

Според нея енергийната криза вече води до рекордно висока инфлация. Фахими призовава за въвеждане на таван на цените на енергията за домакинствата. Нарастващите разходи за емисии на Co2 означават допълнителна тежест за домакинствата и фирмите, добави Фахими. Според нея кризата може да доведе до социални и трудови вълнения.  

Министърът на икономиката Роберт Хабек заяви в събота, че правителството работи по начини за справяне с нарастващите разходи, пред които са изправени както комуналните дружества, така и техните клиенти, без да дава подробности. По-рано той предупреди, че ограничаването на доставките на руски газ рискува да доведе до по-дълбоки сътресения, като сравни ситуацията с ролята на Lehman Brothers за предизвикването на финансовата криза през 2008 г.

Германия трябва да се подготви за по-дълбоки съкращения на доставките на руски газ, тъй като президентът Владимир Путин преследва съзнателна стратегия за повишаване на цените, за да подкопае европейското единство, заяви министърът на икономиката Роберт Хабек.

 "Не става въпрос за хаотични решения, а за икономическа война, напълно рационална и много ясна", заяви Хабек, заместник-канцлер в правителството на Олаф Шолц, в събота в рамките на дискусия. "След едно намаление от 60 процента логично следва следващото."

Германските лидери засилват предупрежденията за предстоящи сътресения и недостиг на природен газ в най-голямата икономика в Европа, която разчита на Русия за около една трета от енергията си. Путин постепенно намали доставките, след като европейските страни наложиха санкции в отговор на руската инвазия в Украйна.

Германските комунални услуги са изложени на риск от каскадни аварии, което може да наложи активиране на правна клауза, която би им позволила да прехвърлят увеличенията на цените извън договорните ангажименти, каза Хабек.

Целият анализ - на сайта на Bloomberg TV Bulgaria
 

Коментари Напиши коментар

456

JJIvanov warnings

преди 1 месец

Experts must to see cars from Show rooms in Great Britain.. Новите автомобили имат обемно проникващо МУТАФИЦИРАЩИ УВреждания вътрешно от нагло престъпна техника.. ДА се снима магазина за автомобили в КАнтър бъри до входната кула на западната врата. В автомобилите се виждат ясно обмно тъмни полета..МУТАФИЦИРАЩИ нано и микро организми облъчвания вътрешно климатични..Възможни са обемно увредени нано и мирко организми вкл по климатичната техника

455

Iordan Ivanov Douser

преди 1 месец

Warnings about МУтафициращи увреждания на флора и фауна ..През октомври 2018 в КЕНТ Англия попаднах на много хора поразени от RED Kyler syndrom. Поразените бяха преболедували особенна зараза . Тестове показаха че се касае за RED Kyler syndrom. В Болниците нямаше болни. В поликлиниките нямаше хора ..Много мои познати от Полша имаха вече ясно изграден имунитет. Тестове показаха данни за МОДИФИЦИРАщИ радиационни мутагенни условия. ПРИ SARS COV 19 се появиха данни за нов оръжия МУТАФИЦИРАЩИ ..

454

CLIMATE CHANGE

преди 1 месец

МНого е важно според континента Европа е да се блокира движението на автомобили с включени фарове денем. ДА се блокира движението на всички автомобили с включени високо вредни скенери вкл лед,ксенон,халоген,лазер заради недопустими уwреждания на климата . ДА се блокира производствoто на всички нови автоmобили вкл електромобили заради опасни вредни скенери инсталирани вместо доказано безвредни жълти традиционни фарове..