45

Додо

преди 2 години

Ликуват децата на демоните бесни, създали туморната "македонска нация" върху снагата Българска. Няма да е задълго, обаче! България е Мизия, Тракия и Македония и това е истината. А истината е крайното оръжие!

44

архиепископ

преди 2 години

Цялото име е "Архиепископия на Юстинияна прима, на цяла България и на всички Българи" Вартолиомей им ем на македонците, защото не включи понятието "Македонска"...Те казват, во писмото пишува "охридска архиепископия", ама ние ке толкуваме Македонска православна църква - обаче според Вартоломей такова животно нема..От това печелим ние - ама трябва да се види и оцени..

43

Иван

преди 2 години

Няма Номерът на македонистите да им се размине

42

Ники

преди 2 години

Просто честитам на макетата. Победиха гърците най-големите лъжговци на света, та нам ще ни продават басма. Да сме живи па ще видите! - Тук България играе само шут, за замаяване и на мачетата и на шиптярите. Я да изкоментира някой по-учен от мене, защо пъкпречиме на Албания да започне преговори? - хем защо не пречихме на макетата за НАТО, а за ЕС- първи акала... за резил. А од друга страна па братя са ни били, `айде де...

41

Анонимен

преди 2 години

Пореден шамар за Кирил Петков.

40

Анонимен

преди 2 години

Урунгатната Академия на Неуките съущавъ: След дълбоки и конструктивни разкрития от достоверни македонски исторически личности с по висока от най-високата степен на мостлайкли излизат данни че Нане и Вуте-тайните агенто на Льоша Мъкадоски са отвлекли навремето от Поволжието двамата бесарабски българи братя Кириленко и Методиенко и га същите искали да публикуват азбуката те ги извели на конски вряг до Скопска Атина, издали им кръщели на името Кире и Мете и пратиле мишан до Една гуляма БГ държава.

39

Признание

преди 2 години

Ясно, и вселенският патрика ги призна за българи.

38

Анонимен

преди 2 години

Ехаа, дай на му макето да е древно, нищо друго не го интересува.

37

Филип от Филипополис

преди 2 години

В комюникето на Вселенския патриарх пише изрично "Охридска църква". Никъде не пише Охридска архиепископия. Това са интерпретации на скопските цървулковци. Впрочем цялата им история се базира само и единствено на интерпретации. Вселенската патриаршия създава нов църковен субект, а не възстановява Охридската архиепископия, защото изрично пише че обхвата на Охридската църква е само на територията на днешна РСМ, докато Охридската архиепископия се е простирала на двойно по-голяма територия.

36

Анонимен

преди 2 години

Добре ,че я няма Византия днес.Щеше да би третира като крадци на история и нямаше да ни пусне в ЕС и Нато.

35

L.

преди 2 години

Ето - вече Мегатрон може да им стане архиепископ.

34

Анонимен

преди 2 години

Цялата тая Охридска история си е начин за грецезиране на България.Подарена от ромеите на българчетата.Абе водят ни за носа както си искат.Българска била,била ама после само на гръцки се говори там докато един сърбин велик везир не я премахва по турско време.

33

До

преди 2 години

Само дето след това са си гърци...Не бъди наивен,това си е начин за грецезиране българите.

32

Анонимен

преди 2 години

Макар и архиепископия, което е един разред по-ниско в църковната административна йерархия от патриаршия, автокефалните архиепископии са си независими патриаршии.Император Василий II ***, постановил в указите си от 1019-1020 г. архиепископите да бъдат българи по етнически произход. Първият избран и утвърден архиепископ наистина бил българин монахът Йоан от манастира Св. Иван в Дебър (днес малко градче в западния дял на областта Македония).

31

Анонимен

преди 2 години

Седалището на тази българска църква си остава Охрид, но никога тя не е означавана с това име.Тя се означава само с едно име, както постановява на 29 май 1018 година византийският император: БЪЛГАРСКА АВТОКЕФАЛНА АРХИЕПИСКОПИЯ, а предстоятелите й се титулуват АРХИЕПИСКОП НА ЮСТИНИАНА ПРИМА (така са смятали, че се е казвал Охрид през античността) И НА ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ.

30

Анонимен

преди 2 години

Така Василий II, наречен ***, запазил социално-правния статут на Българската църква, като постановил епископите сами да избират архиепископа и да го утвърждава императорът, а не вселенският патриарх в Константинопол. Василий II опазил Българската църква от намеса във вътрешните й работи и от страна на гражданската администрация.

29

Анонимен

преди 2 години

Известна е подарената от император Андроник II Палеолог на предстоятеля на Охридската автокефална архиепископия плащаница, за употреба при благослужението в църквата Света София (Охрид). На императорския дар е извезан надписът:"Пастирю на българите, спомни си при жертвоприношенията за владетеля Андроник Палеолог".

28

Анонимен

преди 2 години

Създадена е веднага в годината на завоеванието с Имперски указ от император Василий II и е закрита неканонично със султанско ирадие през 1767 г. по настояване на Цариградския гръцки патриарх Самуил Ханджери, като нейният диоцез е присъединен към този на Цариградската патриаршия.

27

Анонимен

преди 2 години

Архиепископия Охридска на Първа Юстиниана и на цяла България, съкратено наричана и Охридската архиепископия е наименованието на българската автокефална православна църква подчинена на Цариградската Вселенска патриаршия в завоюваните от Византия в 1018 г. български земи, приемница на понижената в ранг Българска патриаршия.

26

Анонимен

преди 2 години

Скоро Македония ще влезне в ЕС.От ЕС ще направят така ,че да започнат преговорите.