Снимка: архив, БГНЕС

Исторически ден след 7 десетилетия на пълна изолация нарече премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски решението на Вселенската патриаршия да признае църквата на Република Северна Македония.

Още по темата
„Изказвам дълбоката си благодарност на Негово Божествено Светейшество Вселенския патриарх Вартоломей, който извърши велико дело, прояви голяма грижа към великия православен народ и Вселенската патриаршия с този акт и потвърди, че стои на своята историческа мисия и отговорност.”, написа във фейсбук профила си Ковачевски.

„Въпреки че с този акт окончателният статут и име все още не са решени, най-важната и най-голяма стъпка е завършена. Сега нашата православна църква е в общение с всички православни църкви. Днес с решението на Вселенската патриаршия влизаме в православното семейство на всички поместни църкви. И това решение на Вселенската патриаршия, която ни признава за Охридска архиепископия, означава признаване на приемствеността, която нашата историческа църква има с древната Охридска архиепископия”, пише Ковачевски.

Припомняме, че Вселенската патриаршия призна православната църква на Република Северна Македония под името Охридска, което беше съобщено от Патриаршията на интернет страницата ѝ. Това е станало на 9 май с решение на заседание на Светия синод под председателството на Вселенския Патриарх Вартоломей.

Припомняме също, че Архиепископия Охридска на Първа Юстиниана и на цяла България, съкратено наричана и Охридската архиепископия е наименованието на българската автокефална православна църква, подчинена на Цариградската Вселенска патриаршия в завоюваните от Византия в 1018 г. български земи, приемница на понижената в ранг Българска патриаршия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase