33

Т.Петков

преди 2 години

Всички тези нерешени въпроси, а има още много други могат да се решат без сливане на медицинските университети. Въпрос е на "политическа воля", а не в единия университет студен по даден предмет е късан 5 пъти, отпада и се мести в друг университет, където получава оценка мн. добър за същите знания.Помислете добре господа управляващи образованието ни и тогава решавайте!!!

32

Т.Петков

преди 2 години

Трябва добре да се реши въпросът със следдипломното обучение - не само около вземане на специалностите, но то продължава цял живот за лекаря и то не формално, а реално. Най-важно за съжаление на този етап е заплащането и много от бъдещите лекари отиват н запад точно затова. Трябва да се реши въпросът с подбора на бъдещите медици. Не е най-важно с колко ще издържи изпитите по химия и биология, по-важна е психологичната нагласа бъдещият лекар да бъде истински лекар, а не търговец.

31

Т.Петков

преди 2 години

Вярн е има някои неща да бъдат единно решени в сегашните 4 медицински университета и още 3 медицински факултета. Напр. англоезичните студенти поне от уважение към траната, която им дава образование трябва да се обучават на български език - нка някой да отиде в англия да се обучава на български!!! По 6 години учат и трябва да им търсим англоговорящи българи, за да ги разпитат както трябва. При тези бройка на мед. университети не достигат лекари, мед. сестни, акушерки и т.н.

30

Т.Петков

преди 2 години

Тази игра медицинските институти вече са я играли. Беше време, когато сществуваше Медицинска академия, под шапката на председател - зетят на др. Живков, академик Малеев. Без разлишение на централното ръководство нищо не можеш - програмата за обучение се определяше от горе; учебник и ръководство не можеш да издадеш без разрешение; централно се опредеяха насоките на научната работа и т.н. Така, че при укрупняване на медицинсикте университетоти нищо добро не ни чака.

29

Радек от Боктор

преди 2 години

Делигираните бюджети на Орешарски и Вълчев съсипаха образованието! Ето го резултатът след 13 години. Когато учителите стачкуваха, другите ги плюеха.....ХАК ДА Е НА ВСИЧКИТЕ!!! Ако ги бяха подкрепили, сега образованието нямаше да е в дивия! Сега можещите хора не искат да чуят за работа в образованието, защото се напълни с лигльовци и пръдльовци с нафукани и прости мамчета!!!! Свестните даскали са на доизживяване!!! Сами сме си виновни!!! С такива инсекти за управляващи с 300 към дъното!!!

28

Ура!

преди 2 години

В обединението е силата!

27

Има ли смисъл?

преди 2 години

Има ли смисъл държавата да финансира университети, които произвеждат безработни?Има смисъл само за самодоволните преподаватели, които участват в управлението на университетите и заработват по няколко заплати за 8 часов работен ден. Заплатата на Ректорите да не зависи от броя на сключените договори за сътрудничество, а да е пропорционална на осигурителния доход на завършващите студенти! Много договори за сътрудничество, а резултати за студентите няма.

26

Bibi

преди 2 години

Няма нужда от толкова филиали и частни ВУЗове. Последните 20-тина години е пародия на висше образование. Вместо изпити се минава с реферат. Пълна пародия на образование. Англоезичните студенти са англомълчащи на изпитите, но нали си плащат тлъсти суми, минават си и си получават дипломата. Нека върнат бройката на ВУЗовете от преди 20 години и се решава проблема, но и изискванията да бъдат големи.

25

Анонимен

преди 2 години

Колкото и да раздавате евтини дипломи, скоро няма да има кой да ги посещава. Да не говориме, че нивото сравнено със западен университет е гола вода. Ходенето в Университет в България е загуба на време.

24

Анонимен

преди 2 години

По мое време (2000 година) в СУ - ФНПП се влизаше лесно. Затова там се намърдаха много студенти, които изобщо не бяха за там. След мен го направиха да се влиза дори без изпит - само по диплома от средното. Сега не ми се мисли какво е нивото на студентите, щом приемат всякакви от кол и въже. То и преподавателите там масово не си заслужават заплатите.

23

Веско

преди 2 години

На първо място да се дефинирв ВУЗ. Не може всеки курс след завършване на гимназия да се приравнява на Висше образование. Висшето НАДГРАЖДА средното. А половината "вузове" преди се наричаха ПУЦ. Тоест евентуално придобиваш някаква професионална квалификация, а не по-високо образование!

22

Анонимен

преди 2 години

Как да има качествени инженери и лекари и за колко време стават такива? Не е ли по-лесно да получаваш огромна заплата като възхваляваш текущата власт? Нищо, че пишат с грешки и без мисъл...То не е лесно да уловиш мисълта на премиера!

21

Анонимен

преди 2 години

Двуцифрена инфлация, хора умират без да дочакат лекарска помощ, битовата престъпност расте, а електронната платформа ПП ни подават поредната дъвка!

20

Варна

преди 2 години

Имаме нужда от КАЧЕСТВЕНО образование, а НЕ от многото ВУЗОВЕ.."..гъвкаво преминаване от български на английски.." ? А не искате ли гъвкаво преминаване от български на санскритски??Чужденци, които искат да учат у нас да се обучават на български, след като го научат уважаеми бивши, настоящи експерти, министри и др.!!

19

Анонимен

преди 2 години

Преподавателите тичат от университет в университет да водят лекции всяка седмица. На щат в колко университета се водят? Четат си старите лекции и си прибират парите.Качество никакво.

18

Анонимен

преди 2 години

Поредната глупост! А относно децата които учат в университетите има умни и не толкова, моето дете учи и то здраво и даже пише работите на професори за учебниците им. Това си зависи от детето.

17

Цъко

преди 2 години

В държавните университети трябва да се нвестира в инфраструктура общежития и всичко да е безплатно. Да се влиза с изпит и всели отпаднал заради гюбеци по чалгаджийниците да възстановява разходи. Дъжавата да определя какви и колко специалисти и трябват. Частните да се оправят сами...инак и аз искам така-давайте ми пари *** не ми казвайте какво да правя..аман от неграмотни нищо незнаещи вишисти..магаре да вържеш пред вуз ще знаае повче от половината студенти...

16

Демограф

преди 2 години

Демографията се куролира с икономиката! Ако искаме нещо позитивно да се случи с университетите и образованието, трябва да се заемем сериозно с развитието на икономиката с ясен хоризонт едно 30-сет години напред! Инак, чуждестранните студенти и сега си ги имаме и делът им става все по-голям. Говоря за студентите с имена Зейнеб, Мустафа и т.н.;)))) ДПС рулира и куролира здраво!;)))

15

Анонимен

преди 2 години

До Анонимен"Доколкото знам имаме 53 ВУЗ-а вероятно най-много на глава от населението в света." ...... Не казвам, че с ВУЗ-овете всичко е наред, но просто не е вярно това. Провери, ако не вярваш. Малко над средното сме в ЕС. Качеството е проблем, а за държавните университети и недостатъчното финансиране. Висшето образование изисква пари и при нашата система за държавните университети голяма част от тези пари трябва да са от държавата, колкото и не ви се иска.

14

Анонимен

преди 2 години

До хаос и влошаване на качеството на висшето образование, като начало.