23

Кико

преди 2 години

Нищо не е така просто както изглежда на пръв поглед! Русия(Путин) иска да вземе Православието в свой ръце, когато го вземе ще вземе и американското православие! Колко ли християни ( шпиони) ще плъзнат в САЩ!

22

Анонимен

преди 2 години

Те не са точно православни. Когато Вселенският патриарх възстанови томоса на Украйна, излезна най-накрая, че Московитската черква никога не е получавала томос. Абсолютно както руските царе никога не са получавали титлата цар, титла дадена в България от ИРИ на Тервел. Това са просто самозванци-еретици!

21

Анонимен

преди 2 години

До Анонимен 30 Парадокс е, че има православни и католици. Исус Христос е един и не може да се е родил на две дати.

20

Анонимен

преди 2 години

До Анонимен 34 Свети Йоан Предтеча е кръстил Исус Христос, но не при раждането Му. Интересно, че Библията не споменава при това събитие Исус Христос да е бил рожденик.

19

Анонимен

преди 2 години

До Анонимен 29 Интересно откъде черпите сведения за първите християни? Коледа не е Рождество Христово и никой не знае със сигурност не само деня, но и годината на раждане на Исус Христос. Голяма каша сте забъркали от историята ни. Канасувиги Борис е приел името Михаил при покръстването си. Синът му се е казвал Владимир, но някои историци твърдят, че Расате, споменато само в един несигурен източник. А, че са били тюркоезични, никой още не е доказал. Това са само предположения.

18

Анонимен

преди 2 години

Т.е. - днес празнуват Православните Християни! Честит Празник, православни!

17

Анонимен

преди 2 години

Коледа не е християнски празник. За да се наложи сред т.нар. езичници, християнството е направило много компромиси и е запазило древни обичаи и обреди. Коледа отбелязва, като празник, астрономическата Нова Година, която настъпва в нощта на зимното слънцестоене - най-дългата нощ в годината.

16

Анонимен

преди 2 години

До noFreeman 28 Според описанието в Библията, Рождество Христово е през пролетта. Няма точна дата. За нас, българите, Коледа е в нощта на зимното слънцестоене. Ние сме православни в старата ни вяра.

15

noFreeman

преди 2 години

не е по стар стил ами си е точно сега, това преди нова година католиците са си го измислили... снощи беше Бъдни вечер... ние не сме ли православни...

14

Анонимен

преди 2 години

Да има празници.Аз ще празнувам днес и Ивановден и Коледа.Ще видя дали няма и някой друг празник.Да знам колко пиене да взема.Честита Коледа и Честит Ивановден.

13

Анонимен

преди 2 години

Няма стар стил и нов стил, има грешен Юлиански календар и грешен Григориански календар. Коледа е в нощта на зимното слънцестоене.

12

Анонимен

преди 2 години

В Кипър са най-добре.Те празнуват и на 25-ти декември и на 7-ми януари.Аз смятам да последваме тяхния пример.

11

Анонимен

преди 2 години

Радвам се че поне за едно нещо се отличаваме от тия изброените изостанали държави. Цял свят празнува декември те на опаки - резултата ако не пишеше тука нямаше да разбера даже че тия били на опаки. Колкото по-малко неща ни свързват с тия изостаналяци толкова по добре.

10

Анонимен

преди 2 години

Значи три са държавите които празнуват на 25-ти декември,а 17 които празнуват днес.

9

Истинно православен

преди 2 години

Честито Рождество Христово на всички истинно православни християни празнуващи по светоотеческия църковен календар. Новият календар е измислен от папата-еретик и е предаден от Църквата на трикратна анатема.

8

Анонимен

преди 2 години

Освен нас и Гърция,всички останали православни християни празнуват днес коледа.Честита Коледа.Ние сме празнували на днешна дата Коледа до 1968 година.На практока над 10 века сме празнували коледа с останалите православни християни.Иначе Великден празнуваме заедно всички православни християни.

7

Анонимен

преди 2 години

17 са държавите ,които празнуват коледа днес.Само две православни държави празнуват коледа с католиците.Интересно е че ние сме една от тях.А Великден празнуваме заедно всички православни държави.

6

Анонимен

преди 2 години

А Грузия?

5

Анонимен

преди 2 години

Днес празнуват коледа православните християни.

4

Анонимен

преди 2 години

Армения я забравихте.Те също празнуват коледа.