Снимка: архив, БГНЕС

Рождество Христово празнуват днес в редица страни. Сред държавите, които отбелязват празника по Юлианския календар, са Русия, Украйна, Сърбия, Северна Македония, Грузия, Черна гора, както и монасите на Атон.

В Москва руският патриарх Кирил поздрави християните и пожела на вярващите мир и разбирателство в семействата, любов в сърцата и Божието благословение във всички добри дела и постъпки.

„Посещавайте храмовете, пристъпвайте към тайнството, творете дела на любов и милосърдие. Не се съмнявайте - в това е истинският залог за духовно и телесно здраве, непресъхващ източник на сила и вдъхновение, включително и за да служим на Бога и ближните. Рождество е велик празник на любовта и надеждата“, каза патриарх Кирил.

Той ръководи службата в московския храм "Христос Спасител", а президентът Владимир Путин отбеляза празника в храма в Ново Огарьово, където се намира резиденцията му, предаде БНР.

В Сърбия патриарх Порфирий разкритикува съвременното общество и заяви, че на днешния ден в сърцата на хората остава чувството, че радостта не е пълна.

„Ние празнуваме раждането на Христос Спасителя в свят, изпълнен със страх и безпокойство, в атмосфера на неразбиране, недоверие и нетолерантност, чак до изключителност, произтичащи от културата на егоизма и индивидуализма, по същество най-висшите ценности на глобалния потребителски манталитет“, каза патриарх Порфирий.

Коледните празници в тези страни се отбелязват в условия на ограничения заради коронавируса, но това изглежда не тревожи поклонниците, стекли се в черквите, отбелязва Асошиейтед прес. Руската православна църква, която има най-много богомолци, изиска от празнуващите да носят маски и да спазват физическа дистанция по време на църковните служби. В излъчване на живо на службата в московския катедрален храм "Христос Спасител" обаче се видя, че около половината присъстващи са без маски или са ги свалили под брадата си, докато проследяват шествието на свещеници в златни одежди, водени от патриарха на Москва и цяла Русия Кирил, които пеят молитви и кадят с тамян.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase