31

До 4

преди 2 години

Западна Европа е богата заради откраднатото от "кръстоносците" Византийско злато,всички съкровища са били взети от Константинопол

30

Анонимен

преди 2 години

Белите им виновни. Обаче сега нагъват италианска пица, швейцарски шоколад и се наливат с Хайнекен като луди!

29

Анонимен

преди 2 години

Между другото, преди Колумб, местните не са познавали колелото. Теглели са товарите върху нещо подобно на шейна. Само казвам ... .

28

Анонимен

преди 2 години

Бах аз тая цивилизация. Тъмни векове инквизиция, горене на клада, пренасяне на хартията, барута и компаса от Китай, колонизация с геноциди и робска търговия, пиратлък и грабене кой от където свари.

27

Влади

преди 2 години

Стига с тия про.стотии, бе тате!Остава сега белите ,нег.рите и азиатците да си тръгнат от Америка, за да остане на местните таланти.А защо? Червенокожите са живели много време на този богат на ресурси континент и са останали на ниво малко над каменната ера. Единствено цивилизациите на олмеки, толтеки, маи, ацтеки са просъществували по няколко века, но с човешките си жертвоприношения не са били за пример. Белите идват , с правото на силния, способния завоевател носещ цивилизация.

26

Анонимен

преди 2 години

Колко още години ще ни трябват на нас да се отървем от комунистическите паметници?

25

zzz

преди 2 години

Да, Конкистадорите, макар и да не са правели човешки жертвоприношения, са били с пъти по-жестоки и практичеки са унищожили около 80% от месните.А това със ЗАРАЗИТЕ (действително разпространени умишлено) е било вече последната капка убила имерията.Най-жалкото е,че когато вече са разпространили болестите, испанците вече са били хиляди там, а империята вече е била на колене.

24

zzz

преди 2 години

една от причините за разгрома от испанците е, че военните техники на индианците тогава предполагали да не се убива врагът, а да се вземат пленници. Мъртъвците не вършели работа за всекидневните човешки жертвоприношения. Твърди се че едва ли не е имало бизнес и отглеждане на деца само за жертвоприношенията, но както споменах темата е почти табу, щото "доста" се различава от съвременният ни мироглед.Но който се интересува - ще намери! Източници много.

23

Мислете с главите си

преди 2 години

НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ ЧЕ ЗАПАДЪТ ГИ Е ИЗБИЛ И С ЧУМА И ШАРКА ПУСНАТИ НАРОЧНО КАКТО КОВИДА ДНЕС

22

zzz

преди 2 години

Изобщо не защитавам нито Кортес нито индианците. Просто такива книги ни дават представа колко драстично са се различавали хората тогава от днес. Трудно даже го осмисля човек и трудно даже осмисля че и те са същите хомо сапиенс като нас ДНЕС.А за индианците - само за един празник са жертвали над 1000 човека. Често преди празник са се водели леки войни за да се набавят пленници за жертвоприношенията, а после воюващите заедно празнували и това е само частица. Не се говори много щото някак неудобно

21

Анонимен

преди 2 години

Испанците и британците са имали пушки и оръдия. Местните са имали копия и тук таме някое сечиво. Подлостта при местните племена се е наказвала жестоко, а при колонизаторите е била основен похват.Няма какво повече да се коментира.

20

Анонимен

преди 2 години

Те пък щото преди Колумб индианците са били кротки агънца. Ацтеките са пренасяли в жертви на боговете по 250 хиляди души годишно.Изтребили са цели племена. И не са само те.

19

zzz

преди 2 години

Прочетете книгата "Истинската история за завоюването на Нова Испания" писана от сподвижник на Кортес. Потресаваща книга за ценностната система тогава и събитията по него време. По памет цитирам откъс: "...Битката беше много тежка. От противниците бяха убити 20хил. от нашите съюзници (месни други племена) 25хил. , също така беше убита кобилата Карина, а Хуан Педро...и Алфонсо Хорарес бяха леко ранени". Няколко стотин конкистадори завземат и унищожават безскрупулно милионна процъфтяваща империя!

18

Анонимен

преди 2 години

Тия леви радикали дали осъзнават че още щяха да са с преските и копията в джунглата ако нещата не се бяха развили по начинът срещу който протестират?

17

Анонимен

преди 2 години

Значи феминизмът е достигнал и извън Европа

16

Анонимен

преди 2 години

Един ден така ще съборят Левски,Ботев,Вазов и ще направят паметници на Глория,Софи Маринова и тн.Женската простотия край няма.

15

Анонимен

преди 2 години

Жените по онова време съдействат всячески на испанците.Маличне е любовница на Кортес ,да речем.Тези революционни комплекси са жалки.Най вероятно и жената дето ще я правят на паметник е минала на страната на испанците.

14

Пич

преди 2 години

А тази местна жена открила ли е Европа, че ѝ вдигат паметник? Или може би е била твърде заета да принася човешки жертвоприношени на старите си богове?

13

Jonsy

преди 2 години

Ако не са били европейците тези още щяха да тичат по гол г*з и да ядат хора. Проблема им е, че вече на са колонии и като няма кой да ги управлява се докараха до това дередже.

12

Анонимен

преди 2 години

само като прочета "Шейнбаум" и веднага ми ставя ясно кой и защо старателно подменя историята