43

Анонимен

преди 2 години

До LanСъщо ученици записват с телефони свои учители без тяхното знание. Случаите масово не се разглеждат, а се неглижират.

42

Lan

преди 2 години

komitata, да, но ако ученик напсува учител в час, се започва едно ходене по мъките, а днес е ежедневие. :) И агресия, и липса на уважение, и изцяло липсваща ценностна система, и никакво възпитание, и идеята "ученикът е равен, даже по-висшестоящ от учителя", подкрепяна и от родителите и още много...

41

илко

преди 2 години

един клас ученици се състои от 10-12 деца. това се прави умишлено за да се увеличава бройката на необходимите учители. в цялата държавна администрация е така.

40

Фани

преди 2 години

Не е вярно, че има совбодни места. НЯМА. Всички назанчения са с подкупи и връзки.

39

Анонимен

преди 2 години

И какво стана сега? Нали беше супер да си учител, "огромна отпуска ( според някои, колкото ваканцията на децата), работиш половин ден, добра заплата... и като е толкова лесно защо няма желаещи? Или май на практика не точно така както си го представят Гошо и Пешо?

38

Анонимен

преди 2 години

До komitata..........Къде ги има тези паралелки с 12 ученика? В някое село ли?

37

komitata

преди 2 години

някой ще напаравили реформи в тоз изспуснатия сектор където неграмотните се увеличават в страната .Как не стигат учители кви с атез паралелки с по 12 ,15 ученици. Преди 1990г паралелките бяха по 35 ученици

36

Анонимен

преди 2 години

До Анонимен 37 -------Ама те си работят, всичките изброени. Кой повече, кой по-малко. Както и в останалите сектори. А познавам и хора, които работят почти денонощно - и от трите категории. Само че голяма част от старите кадри си работят по навик без оглед на заплатата. А младите, които да стават за нещо, просто няма да учат 4-5-6 години, за да работят после за 1000 лв. плюс-минус.

35

Анонимен

преди 2 години

Не предлагам нищо да се увеличава. Такъв е стандартът у нас, съизмерими са заплатите с останалите в държавния сектор. И не са пак толкова ниски. Идеята ми е, че всеки трябва да се научи да работи, а не само да мрънка.

34

Анонимен

преди 2 години

До Анонимен 35 -- Зависи от университета, но в общи линии си прав. А за доцентите в БАН да не говорим. Обаче какво предлагаш - да се увеличат двойно на всички, само на учителите, само на преподавателите в университетите или само на тези от БАН? Нали се сещаш, че в близките 10-20 години нищо няма да се промени - хората ще са си същите.

33

Анонимен

преди 2 години

А някой тук наясно ли е, че стартовата заплата на учител в средно училище е колкото на доцент в университет? За да станеш доцент се искат доста години работа и опит. Да, може да е ниска в сравнение с други страни и сектори, но за да се иска повече, трябва и реално да се дава повече. Толкова е и социалният статут на образованите хора у нас.

32

Анонимен

преди 2 години

"информационни технологии" - Представяте ли си да привлечете знаещ материята програмист с 1500лв заплата и 300+ крещящи *** лапета с родители дето обвиняват постоянно учителя, че някой и на бой скачат.

31

Славова

преди 2 години

Масово директорите по селата в област Смолян и Кърджали искат една заплата от учителя, за да го назначат на работа. След като гербаджиите подмениха директорите навсякъде, сега им пука само за джоба и си искат директно, казват, че те са давали на шефовете в РУО и сега трябва да избиват от учителите. И свободни места НЯМА, можете да проверите сами.

30

Зрителите

преди 2 години

Има гимназии в които работят само на хартия,а учениците са роми оженили се в 7 клас,които не стъпват в училище,вие още заплати им давайте.

29

учителка

преди 2 години

Калинките на Герб се натискат само за директорки, там акъл не трябва, пък и има как да бръкнат в бюджета на училището.

28

Анонимен

преди 2 години

До до 11 - 21 "...че по-скоро учител ще уволнят, отколкото ученик да отпишат или преместят в друго училище.И всичко е ... пари и само пари." За съжаление сте много прав, нали тъкмо това твърдя и аз - да се премахнат ДЕЛЕГИРАНИТЕ бюджети, при които директорът и коли, и беси, А ПРЕСТИЖЪТ на професията от поне 50 години (1971 г., новата "Конституция" на Тошо) отдавна е ударил НУЛАта. Читав учител в училище ОТДАВНА не смее да припари, на повечето не им издържат нервите дори един срок.

27

Анонимен

преди 2 години

До АнонименГОЛЕМИЯТ ПРОБЛЕМ Е,ЧЕ НАШЕТО ОБРАЗОВАНИЕ Е ТОТАЛНО НЕРЕФОРМИРАНО И ИЗЛИЗА НА ДАНЪКОПЛАТЕЦА СКЪПО-ПРЕСКЪПО...ВЕЧЕ МАСОВО ОСОБЕНО В ПРОВИНЦИЯТА СЕ НАЕМАТ ЗДРАВНИ И ОБРАЗОВАТЕЛНИ МЕДИАТОРИ ОТ РОМСКИ ПРОИЗХОД,КОИТО СА ИЗЦЯЛО НА ДЪРЖАВНА ИЗДРЪЖКА...ТАКИВА МЕДИАТОРИ ИМА И В ОБЩИНИТЕ...ЗАЩОТО ВЕЧЕ ЦЕЛИ РЕГИОНИ СА ПРЕВЪРНАТИ В РОМСКИ РЕЗЕРВАТИ...

26

Анонимен

преди 2 години

До до 11 - 15 "Всеки един ученик е над 1500 лв. в бюджета на училището." Тази тенденция е още от 1979 г., затова твърдя, че трябва да се ПРЕМАХНАТ делегираните бюджети, при които в училище влиза и сухо, и сурово - както "ученици", така и "учители". още по-страшното, е и че нашенските "университети" също са изцяло ЗАВИСИМИ от делегирания бюджет, и си търсят "студенти" от кол и въже. Затова е и стародавната - още от "комунизма" пословична НЕГРАМОТНОСТ във ВСЯКА област на живота тук!

25

Анонимен

преди 2 години

в момента в едно самоковско училище търсят учители по каквото и да е и няколко образователни медиатори,които да бъдат връзката учител-ромско дете...това е гимназия по туризъм,която трябва да дава на боровец и на морските курорти необходимите кадри.отидох и исках да си подам молба за учител там,но ми отговориха,че места няма...въпреки че в сайта на училището се търсят учители.

24

Анонимен

преди 2 години

Сега като направят преброяването и ще се окаже, че сме вече около 6 милиона, а не 7, а искат училищата и учителите да са същите, когато бяхме близо 9 милиона.