38

Анонимен

преди 2 години

до 45-46, банаджии да си правят каквито си решат критерии, тяхна работа, но да се месят в университетите аре моля моля, освет това си доцент и професор в съответния ВУЗ а не в страната, що тогава махнахме ВАК, заради воя от БАН направихме национални критерии, нестига че мързеливи ами и завистливи

37

рашо

преди 2 години

Дори да си професионалист без добър език не те вземат на работа.Тука знанията не играят .Важно е колониализмът да се развива.

36

Анонимен

преди 2 години

Питайте студентите, учещи инженерни науки в чужбина. В България тези, учещи се за инженери в столицата, Пловдив, Габрово, Варна, Русе безнадеждно изостават. ЗАсега ниво държат медицина, IT, математическите науки, но учещите в последните две направления бързо се ориентират към магистратура в чужбина. И не само те: всички, които имат възможност или способност, без медиците, бягат да учат в чужбина.А проф.Танев нека си развива теорията за обединение на научния потенциал. За кои учени става въпрос?

35

Анонимен

преди 2 години

Предложението на проф.Танев звучи като химера. В началото на Прехода бяха разтурени развойните институти към Стопанските обединения и немалко ст.н.с. се пенсионирха, за да не останат без работа. Сетне египтологът -доцент Игнатов махна ВАК. Той стана професор , но за 1,5-2 г. НС към ВУЗ-овете произведоха над 1700 доценти и около 500 професори в 52-та ВУЗове. Мат.база е изостанала с 40-50 г. Така че ако събереш 4-5 "магарета", крайният резултат ще бъде също магаре, а не кон, професоре.Питайте сту

34

Анонимен

преди 2 години

Факт.Ще дойде момент и тия университети-зомбита ще бъдат закрити.За какво са Шуменския,Търновския?

33

Анонимен

преди 2 години

Закривай и да останат само тези 1-2. Другите и без това изкарват само бездарници.

32

Анонимен

преди 2 години

БАН - сухи съчки, мързеливци и некадърници които за друго освен да висят там не ги бива, жалко че не ги закри Дянков, безмислено похарчени пари са!!!

31

Анонимен

преди 2 години

За това идват завършили ПУЦ в харвард неграмотници и ни управляват

30

Анонимен

преди 2 години

То в БАН не се прави наука ,че в университетите ли ? Просто смучат пари

29

Анонимен

преди 2 години

38, се извинява за правописните грешки

28

Анонимен

преди 2 години

Какви хвърковати четници от БАН, тях ги мързи да гледат, къде обяд може и да се замъкнат на работа, да поклюкарстват и къде 16 часа да си тръгнат, но иначе заплатите им били малки, че те и тия които получават са им много. Отдавна трябваше да ги изчегъркат тия безполезници

27

Анонимен

преди 2 години

В Япония на 35 си професер, във великата бг къде 55-60 може и да се доресиш, шото пак банаджии правиха националните критирии (след реф че университетите имат различни от тях критерии за доцент и професор ) и не се съобразиха с университетите, че и друга работа имат освен да бълват статии, но иначе им гледат в паничката за заплати. Написването на учебно помагало са цени кълкото една публекациия, пълен ***

26

Ти

преди 2 години

До AzНекои ВУЗове изкарват акредитация с чужди трудове и кандидатстват пред МОН за научни институти.

25

Az

преди 2 години

кривот оеот подхода за т.н. наукометрия. системата нацид при отчитането на публикациии и цитати не отразява #кой? е спонсорирал публикацията, а единствено посочва първият работодател. по този начин висши училища отчитат публикации на бан.крайновреме да са спре това самозванство с кражба на интелектуална собственост.

24

Анонимен

преди 2 години

До До Анонимен 25........"хвърковати чети" не са точно това, което са. Първо, четниците не са само от БАН, а и от самите университети. Освен това, далеч не всички могат да си го позволят - заради липса на желание, липса на време или на необходимите контакти. В БАН не малко хора работят по проекти, и нямат време за преподаване. Също не малка част от хората, които преподават, го правят само на едно място и имат втори трудов договор. Реално не са точно от БАН.

23

Анонимен

преди 2 години

До До 27..... Аз въобще съм против "наукометрията". Тя наистина е въведена за природо-математическите направления. Но природо-математическите най-добре пасват и на определението за наука. Затова хуманитарните се оценяват по-трудно. Просто не трябва да се оценяват по същия начин. Много жалко, ако съществува този проблем с публикуването, за който говорите. От друга страна, сега е възможно да публикуваш сам, ако имаш финансовата възможност да платиш на издателя. Някои хора така правят.

22

Анонимен

преди 2 години

Ако под "наука" се разбират научни пибликации на преподавателския състав, на практика всички "университети" правят наука. Ако се оценява количеството и качеството на научните публикации - има си утвърдена методика, по която в България излязаха седем изследователски университета. Ако се оценява нещо друго - може да излезе, че въобще нямаме университети, в които се прави наука. Тези 1-2 университета на Танев не произлизат от нищо, освен от желанието му да се прави на интересен.

21

ШибиРиби

преди 2 години

Мдааа универсеъетите в бг са убежище за скопени даскали. Нито знаят нито могат. Само акъл ръсят

20

Анонимен

преди 2 години

До Има дефиниция..... Има законодателна предпоставка БАН да се самообявава за учебен център - нали научните сътрудници ги направиха асистенти, доценти и професори. Основната част от "асистентите" им никога не са преподавали на студенти; а значителна част от доцентите и професорите имат преподавателска практика колкото натрупва асистент в университета за един семестър.

19

Анонимен

преди 2 години

До Радослав "Също така вкарайте изискване преподавателите да имат поне 15 години практика в направлението което ще преподават".....Това след защита на дисертация ли? Значи ще ги назначават за асистенти на около 40-45 години. Докато натрупат публикации и други изискуеми по закон преподавателски активности (в "практиката" вероятно няма да имат време), ще стават доценти малко преди пенсия. А професори въобще няма да има в университетите. Ще останат измислените "професори" в БАН.