Много ги знаем ваджийте , ама щом по магазините е пълно - най-вероятно голямата част от тях се продават, също като хляба- знаем че за нищо не става и уж всички ползваме домашната пекарна, ама на магазина има 100 вида....
До От 10. Точно така! Ако имате и подправката МАХЛЕПИ, която се ползва при направата на козунаците ще е перфектен.Вкус дава и мастихата-няколко кристалчета-счукани. Брашното трябва да е твърдо-с по-голямо съдържание на глутен. Следва топла среда, добро втасване и няколко пъти месене. Има конци, вкус, къщата ухае на козунак-истински! В Гърция го правят така! Ала, те са по-мързеливи и глупави от нас, затова!!! Да сте здрави най-вече! ВЕСЕЛ ВЕЛИК ДЕН!
Ако някой ми намери майонеза която е от истинкси яйца да се обади, предполагам е същото и с козунаците.
И какво от това, че при купешките козунаци има конци? Това не е признак за качество им, понеже съставките в тези козунаци са предимно химическа таблица. Козунак с конци и химическа таблица - това ли е признак за добро качество, че да го предлагате на хората?
Най - вкусните бг козунаци са домашно приготвените - с кокоши яйца, краве мляко и масло, с качествено бяло българско брашно, по желание с орехи, лешници, сушено грозде/стафиди. Други слагат парчета локум, шоколад или какао, но това вече не е класическо. Освен това трябва на трапезата домашна баница със сирене и масло. За месните ястия за Великден - всеки според възможностите и вкуса - може и агнешко месо, гозба с младо зайче, пилешко. Свинското месо може и да се пропусне.
Това не е вярно: "Ясен признак, че при направата му са използвани истински продукти, а не прах, е наличието на конци при разчупването му."
По благочестиво предание една от последователите на Спасителя - света Мария Магдалина е благовестила с яйце в десницата на римския император, че Христос е Възкръснал! От това предание е този обичай за боядисаните в червено яйца.
"Качественият козунак трябва да съдържа яйца, а не яйчен меланж" О, повервах! Направо си ги представям как в някое производство всички се събират и чупят няколко стотин яйца едно по едно...
Боядисаните в червен цвят яйца са една благочестива Християнска традиция, предимно Православна ( напоследък и римокатилиците в България взаимстват от Тази Православна традиция) червено яйце е знак за Възкресението на Господ Бог Иисус Христос, за Живота и победата над смъртта, за Надежда и Упование на хората в Бога и Неговата милост, за утешение след трудните моменти. Червеното яйце е пролетна радост за стари и млади, които посрещат Христовото Възкресение.
Най - вкусният Великденски козунак е домашно приготвен. Протестантите са еретици и побъркани хора, много, много да не вият срещу Православните. Козунака и Боядисаните в червен цвят яйца са винаги на Великденската трапеза, защото за разлика от протестантите, православните постят и е напълно нормално след дълъг пост тези храни да присъстват на трапезата им - нищо езическо, просташко и ненормално няма. Боядисаните в червен цвят яйца са една благочестива Християнска традиция, червено яйце е знак за
Дочувам, че Евангелистите, Не признавали нашите празници, яйца козунаци прескачане на огън за здраве..етц.., Обаче признавали книга с неясно съдържание и произход. Даже наричат обидно православните християни Езичници. Мисля, че много им е остаряло четивото и не е адекватно на 21ви век.
Козунаци ли. Боя вместо яйца. Подсладител вместо захар. Яжте си ги. Аз ще си направя както всяка година домашен козунак с яйца от домошните кокошки които ги снасят. Със захар а не с подсладител. Брашното ми е от нивата а стафидите от лозето. Като ги сравня домашният козунак и купешкият нямат нищо общо.
и ще разбереш колко са фалшиви. Всичко това, което е описано, че не трябва да го има си го има.Че и в много от тях и палмова мазнина/къде без нея/. И консерванти си има и оцветители. Мнооооого са далече от класическия домашен, който майка ми правеше.
Има ли все още някой който си въобразява,че козунак от магазина може да бъде истински такъв?М?
8 от 10 козунака по магазините са български