Снимка: БГНЕС
Между 80 и 90 на сто от козунаците за Великден по магазините ще са с български произход. Потребителите трябва да следят за срока на годност и грамажа на продукта, за да избегнат покупката на вносен продукт с ниско качество. Това заяви пред в."Монитор" председателят на Бургаския съюз на хлебопроизводителите Димитър Людиев.
 
Според него качественият козунак трябва да съдържа яйца, а не яйчен меланж. Ясен признак, че при направата му са използвани истински продукти, а не прах, е наличието на конци при разчупването му.
 
"Преди години колеги използваха сладкарска боя, която е напълно безвредна, за да могат да придадат по-жълтеникав цвят на продукцията, така че да заблудят потребителите, че са с домашни яйца", коментира той и допълни, че всеки производител е задължен да описва подробно съставките върху етикетите, а потребителите трябва да ги четат внимателно преди покупка.
 
Eкспертът oт Центъра по биология на храните Сергей Иванов е на мнение, че сладкарското изделие не трябва да се боядисва, макар това да стана законно след преминаването на козунаците от графата "хляб" към тази на сладкарството. Според него най-често се използва оцветителят Е-102 тетразин.
Още по темата
Освен за съставките на козунака потребителите трябва внимателно да следят и за неговия произход.
 
"Български козунак, който едно време се правеше по Български държавен стандарт, е около 400 грама. За разлика от останалите стоки на пазара – българското производство се плете на ръка", поясни Людиев.
 
Георги Попов от Асоциацията на хлебопроизводителите и сладкарите "Хляб за България" бе категоричен, че колкото по-дълъг е срокът на годност на дадения продукт, толкова повече стабилизатори и консерванти има в него.
 
"Ниските цени на козунаците – от порядъка на 1.50 лв., показват колко съставки са спестени в него", подчерта той, като допълни, че не се очаква поскъпване на козунаците преди празника. Скокът в цените на суровините като брашно и олио традиционно водят и до ръст при крайния продукт, но не се отразяват по време на кампании като Великден, когато има по-значително търсене, а и конкуренцията е голяма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase