119

Австрия не

преди 3 години

е много по-голяма. Швейцария и Лихтенщайн са много по-малки. Големината няма значение. Проблема е в разните Божковци, Арабаджиевци , Баневци , Цекоминевци и т.н. Няма как да си капиталист и да цениш нещо дето си го купил за един лев. Режеш на скраб и носиш парите на Кайманите или друга офшорна територия. А хората, които могат да направят добавена стойност ги третираш като роби. Общо взето гледаш да крадеш докато можеш и за деца и внуци.

118

Един МЛЕКАР

преди 3 години

Поредният човек ,които не разбира нищо от тази индустрия ,пише това което му е казано.Няма интереси - всичко е бизнес ама на бай *** не му изнася . Замислете се г-жо мила писачке/драскачке жените които не кърмят с какво хранят децата,съсъ сурово краве или овче мляко ли. И киселото мляко в япония се прави със сухо мляко и да няма нищо общо с нашето ,тяхното е 100 пъти по-добро. Аман от *** народ в тази държава - всичко си зъслужаваме с такива писачи.*** НАРОД - ПРОСТА и държавата.

117

Наблюдател

преди 3 години

До Това доколкоИначе при тази данъчна ставка и евтина работна ръка, тук би трябвало да е данъчен рай.Грешно мислене. България е малка страна с 6 милиона население, тоест около 2 милиона работна сила. Отгоре на всичко и с труден език, да не говорим за това че няма и никакви минерални ресурси. Кой е луд да основава трудуемко производство в такава страна??? За Китай разбирам, за Индия разбирам но да се бориш с такива ..

116

Фи

преди 3 години

В тази държавичка за съжаление това се прави и измамниците които го правят се имат за много велики,че хората измират от химийте в храната не им пука.Закривайте я държавичката,оправия няма да има,не разбрахте ли?

115

Гарантирам

преди 3 години

заплатите на работниците никак не са ниски, напротив ако съдим по факта колко са любезни и колко старателно си вършат работата - заплатите са добри и със сигурност си ги получават на датата. А колкото до качеството на продукта .... просто уникално. Спечелили са всички възможни международни класации за най-добър курорт и въпреки това продължават да се развиват и да инвестират в инфраструктура.

114

Това доколко

преди 3 години

държавата охранява интересите на червените барони може да се види и от факта, че въпреки плоския данък , въпреки свободата която ни дава европейския пазар никой нормален капиталистически инвеститор не инвестира в България. Иначе при тази данъчна ставка и евтина работна ръка, тук би трябвало да е данъчен рай.

113

Анонимен

преди 3 години

До Освен товаСоциално е, защото не ти казват "тоалетна - 1лв, ползване на стол - 50ст." и т.н. Т.е. тази услуга има социален аспект. Това, че води до допълнителни приходи е добре дошло (това й е целта), но по-голямата печалба можеше да дойде от по-ниски заплати на работещите, от по-нискокачествени продукти и услуги. Капитализмът е като малко, разглезено дете - винаги иска още и още, комунизмът е като строг родител - не може да имаш всичко, което искаш. Комбинацията от двете е решението.

112

Питам

преди 3 години

До ъъъедни хора с пари, контролират всичко - олигархо-капитализъм*******************************************************Ако изкючим една две страни, къде хората с пари не контролират всичко? Дай пример поне за 3 държави.

111

Освен това

преди 3 години

всички тези безплатни неща които се предлагат те нямат никаква социална насоченост. Те са базирани единствено на факта, че мобилизирайки все-по големи общности и хора в един туристически продукт той става устойчив и носи приходи. За безплатните неща единствената причина е алчността и конкуренцията. Никак даже не ги е грижа са социално слабите или за фермерите или за животните. Грижа ги е само за собствения им интерес. Чист капитализъм - нищо социално.

110

Наблюдател

преди 3 години

да разказвам за безплатните неща при капитализма*********************************************Няма такова нещо като безплатен обед. - Правило 1 при капитализма... Всичко се продава и всичко се купува - Правило 2

109

До 112

преди 3 години

По време на соца имаше комитет за държавен контрол,който следеше за извращения,затова ядяхме истинска луканка,сирене,кашкавал,млека и др..После пишман демократите го закриха и сега имаме някакви бутафорни органи,които нито следят за качеството,нито ги интересува.Задействат се само когато някоя телевизия изнесе фрапиращи факти за безотговорни и алчни производители,които ни тровят с какво ли не.

108

ъъъ

преди 3 години

До НастоявамЗабелязал съм, че в България се ползват много свободно термини като "комунизъм", "социализъм", "капитализъм" и т.н. без изобщо да се разбира значението им... Много хора си мислят, че в Китай, например, в момента е комунизъм, че много от "лошите политици" в България, са комунисти и т.н. Докато се прокарват такива глупости сред населението, няма как никой да се ориентира в какво се корени проблемът - а той е много *** - едни хора с пари, контролират всичко - олигархо-капитализъм.

107

Настоявам

преди 3 години

че проблема е в куфарчетата с червени пари. И съответните законодателни лобита, които се грижат тези пари да бъдат защитени. Затова няма истинска конкуренция. Всеки опит за частна инициатива е смачкан в зародиш от данъчни, ХЕИ, пожарна, община и т.н. държавни рекетьори. Естествено в началото на прехода преди да си създадат държавните ползваха частни - т.н. застрахователи ВИС, СИК и т.н. това си е изобретение на бившите социалистически ченгета и няма общо с капитализма.

106

ъъъ

преди 3 години

До ОсвенПроблемът не ти е в социализма - това, което ти описваш е точно социален капитализъм. Проблемът идва, когато капитализмът се разбеснее и никой не го регулира - това е точно обратното на социализъм и комунизъм - нарича се свободен/нерегулиран капитализъм, познат още като "закона на джунглата/богатите/експлоататорите", при който единствено важни са парите, а моралът и законите са на заден план.

105

Тоалетните

преди 3 години

също са безплатни. Само на 5 минути от лифтената станция има басейн, където за 6 евро ползваш всички басейни и джакузита в комплекса, водна пързалка, външен топъл басейн, също с джакузита. Безпратно можеш да пиеш чай и да хапнеш изчистени и нарязани ябълки, колкото искаш - без ограничение. Веднага можеш да познаеш хората от бившия соц. - грабят с шепи. За да не мислите че е изключение в Китцбюел - най-големия ски курорт в Алпите - басейна е безплатен и влиза в цената на ски картата за деня.

104

Анонимен

преди 3 години

Защото няма контрол.Защото няма държава!!!

103

Да поясня

преди 3 години

автобуса минава на 15-20 минути. Има огромна зала със седалки и чисти големи тоалетни, където можеш да го изчакаш.

102

Понеже започнах

преди 3 години

да разказвам за безплатните неща при капитализма, а и да не е само за Австрия. В Италия в един 10 пъти по-голям курорт от Банско във всяко магазинче има специален щанд където местните производител продават продукцията си - мед, месо, сирене, разни билкови чайове и мазила. В самия курорт безплатно правят дълга писта за ски-бягане, ледена пързалка за хокей и отделно стадион-ледена пързалка, огромен безплатен паркинг, безплатен WI-FI. Безплатен автобус между различните съседни курорти.

101

Анонимен

преди 3 години

"Тази порочна практика обаче сряза клона на много преработватели, защото те останаха без доставчици на сурово мляко, посочи председателят на асоциацията. И на практика тези мандри останаха да работят или само с вносно мляко или само със сухо. Но, за съжаление, голяма част от преработвателите вървят усилено по този път"Ето затова трябва комунизъм и планова икономика!

100

Освен

преди 3 години

през зимата тези австрийски курорти са много натоварени и през лятото. Има изградена велоалея, която свързва от Алпите до Дунава и минава през всички тях, както и през още няколко природни парка и старинни градове. Мечтая да я мина цялата. Освен това има много езера които са облагородени и са направени плажове - безплатни разбира се. Въобще мога да кажа, че капитализма в Европа е с много по-човешка физиономия от нашенския пост-социалистически. Така че пороблема е по-скоро в социализма.