Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Миряните трябва да спазват противоепидемичните мерки у нас, обясни пред „Монитор“ Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний.

„У нас за разлика от страните в Западна Европа хората са членове на една енория и я посещават целогодишно. Свещениците ги познават и отпадат строгите изисквания, характерни за други държави. Светият синод призовава да се спазва дистанция, да се носят маски и хората да имат отговорно отношение. Целта е да пазят себе си и тези в рискова група. Свещениците и клисарите също призовават това непрекъснато“, каза митрополит Антоний.

Той изтъкна, че по отношение на Светото причастие няма промяна. От синода обаче също призовават хората да имат отговорно отношение и здравна култура и тези, които чувстват някакво неблагоразположение, да не посещават храма.

„А и преди причастие има изповед и свещеникът е запознат с духовното и телесно състояние на всеки мирянин“, добави митрополитът.

Той уточни обаче, че на места в Западна Европа има определени изисквания при богослуженията. На някои места те ще са само с определен брой хора, в зависимост от големината на храма.

„Разбира се, маските ще са задължителни, както и предоставянето на дезинфектанти на входа на храма. На някои места пък е необходимо всеки богомолец да попълни данните си- трите имена, домашен адрес и телефон във връзка с противоепидемичните мерки. Това е в случай че има заразени, по този начин ще има яснота кои хора да се търсят след това като контактни лица“, обясни негово Високопреосвещенство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase