102

Анонимен

преди 3 години

До Георги Г.По спомени ел.инсталациите на панелките от 80-те бяха оразмерени на 8кВт при коефициент на едновременост 0.8 или 0.9. Когато по празниците всички от входа са си вкъщи и се напускат климатици, бойлери, печки и т.н., смятай го както си искаш

101

Анонимен

преди 3 години

Климатикът ще стопли малко стайче, но за голями помещения не става, а и стени, подове и тавани си остават много студени. Имам 4 климатика - два в хола и по един в двете спални. Спалните се затоплят, но холът, който е доста голям, си остава студен. Понятията топло и студено са различни за различните хора. 20-21 градуса в хола за мен е студено. При това климатикът го използвам докато пуснат парното, т.е. навън все още не е много студено. Какво ме интересува цената, когато с климатик не се стопля?

100

Анонимен

преди 3 години

Няма по ефективно и ефтино отопление и безлимитна топла вода от ТЕЦ. Но само при коректни потребители и коректни топлинни счетоводители.

99

Ами

преди 3 години

Един чук, и на вторични суровини !

98

Анонимен

преди 3 години

Климатика е добро решение, ако отопляваш една стая, но за апартамент не става.

97

Анонимен

преди 3 години

в този си вид както функционира топлофикациите в България, няма как да са ефективни, това е

96

Анонимен

преди 3 години

Това е поръчкова статия от енергото. Аз съм с отоплявал преди да имам ТЕЦ в София с всички видове отопление, нафта, ток и т.н. Сега с парното плащам 250-300 лв. на месец с топлата вода за тристаен апартамент. Няма по евтино и комфортно отопление от централното парно. Всичко друго е мижи-да те лажем.

95

Анонимен

преди 3 години

Газта също е адски евтина суровина за отопление и домакински нужди но е малко опасна! Но ТОПЛОФИКАЦИЯ е направо НЕНУЖНА - КРАДЕ И НЕ ДОСТАВЯ ТОВА ЗА КОЕТО ХОРАТА ПЛАЩАТ !

94

Анонимен

преди 3 години

няма как да транспортираш топла вода с километри и отоплението да е ефективно, просто няма как, това е

93

Анонимен

преди 3 години

А ДОБРО УТРО! ТВА ОТДАВНА Е ЯСНО! ТОПЛОФИКАЦИЯ ДА СЕ ЗАКРИЕ ОКОНЧАТЕЛНО !!!

92

Анонимен

преди 3 години

в общи линии е така, само че абсолютно не съм съгласен че отоплението на природен газ излиза 8 ст. на киловат, два пъти по скъпо е, само човек, който не е ползвал природен газ може да каже че то е изгодно, доста скъпо излиза а и разходите за газифициране и инсталация са близо 2-пъти по-високи от климатизацията

91

Георги Г.

преди 3 години

До 'сичкото ни еТеоритичния максимум при максимално натоварване на климатика е около 1 киловат на час. В 3 стаи да имаш, повече от 3 киловата на час не могат да консумират, ако ще и -30 да е навън. От друга страна същите тези блокове са проектирани да може всяко семейство да пуска и акумулираща печка тъй като 70-те, 80 - те парно не е имало навсякъде. Тези печки по спомени от преди години горяха по 3-4 киловата на час. Така че това не е проблем.

90

Goddefroy

преди 3 години

Ако всички обитатели на жилищна кооперация от 6 етажа са коректни, а не диваци, отоплението и топлата вода от ТЕЦ са най доброто - евтино отопление навсякъде, топла вода без лимит. Има такива жилищни блокове в провинцията. За столицата съжалявам , че сте прецакани.

89

'сичкото ни е

преди 3 години

сбрЪкано - 2Като сметка, най-вероятно описаното в статията е така. Това, което не се казва е, че в по-старите панелни и други жилища ел.инсталациите не са изградени за варианта всеки с климатик, пералня, фурна, бойлер и т.н. При масово обзавеждане с подобна техника и особено при едновеременното й ползване от всички обитатели през зимата, твърде вероятно е входната инсталация във всяка една от тези кооперации да не издържи и да настъпи олелето. А и част от трафовете може да почнат да изключват

88

Аман от некадърници

преди 3 години

Най ефективно е да се топлим на ток от атомни централи. Ако бяхме построили 2 нови атомни централи нямаше сега изобщо тези проблеми да стоят на дневен ред. А сега ще имаме големи проблеми особено като почнат да навлизат масово електрическите коли в следващите 20 години ще се стигне и до режим на тока.

87

'сичкото ни е с

преди 3 години

Дали е от география или от историята, че що не и от двете. През Соц-а парното беше евтино и незаменимо, най-вече щото бяхме с широки пръсти, а и построеното дотогава все още не даваше толкова фира. Като дойде псевдото, всички обърнаха резбата - в личен план се наченаха игричките на "претаковай съседите" и "аз съм пич и не плащам", а държавата си би камшика и остави електората да се дърля помежду си. Вместо постепенно да подмени масово разпространената вертикална инсталация с хоризонтална.

86

Анонимен

преди 3 години

90, не всички софиянци са на парно. В моя квартал няма ТЕЦ!

85

Анонимен

преди 3 години

Аз живея в голямо жилище в нов блок- само климатици е отоплението и в баните стенно отопление. Родителите ми живеят в идеалния център. Санирана стара сграда до Попа, 140 квадрата апартамент и за парно дават по не повече от 150лв. в зимните месеци. Ама там никой не краде. Същото давам и аз за отопление на 150 квадрата жилище- около 150-180лв. ми горят 3 климатика в студени месеци. Имам познати, които за 2 климатика дават по 250+ лв., защото се краде ток във входа им и то яко. Това е фактор.

84

Анонимен

преди 3 години

Парното е най-енергоефективният начин на отопление на жилищна сграда, проблемът е че освен нашите сметки трябва да плащаме и тези на нашите тарикати съседи които уж не го ползват.

83

Анонимен

преди 3 години

Парното има смисъл ако повече от половината сграда сте включени, иначе като си разпределят загубите от калпавата изолация на тръбите и...