Снимка: БГНЕС

Отоплението с парно в София ще е два пъти по-скъпо, отколкото с климатик и вносни въглища, този есенно-зимен сезон. Миналата зима то е било 2 и половина пъти по-скъпо. Почти три пъти по-евтино ще ни излезе топлото с термопомпа вода-вода. Най-скъпо ще платим, ако се топлим с електрическа печка духалка, когато я пускаме през деня. Това показва проучване на Агенцията за устойчиво енергийно развитие (АУЕР), предава в. "Телеграф".

Сред 12 източника на отопление столичното парно е на 8 място, като класацията е на принципа от най-икономичния начин към най-скъпия.

Още по темата

През този сезон отново най-евтин източник на отопление ще бъде термопомпата вода-вода. 1 квтч произведена с нея топлина струва 5 ст. А същото количество топлина, произведено от висок клас климатик А ++, който също е вид термопомпа, е с цена 6,7 стотинки. Ако инсталациите са нови и тепърва ще се изплащат, тези два източника си разменят местата съответно с цена 12 ст. и 11,2 ст.

А отоплението с вносни черни въглища с нова печка ще бъде на първо място по икономия с 9,1 ст. на квтч. Топлото с дърва пък заема второто място с 9,5 ст. за квтч. Голяма част от новите печки на твърдо гориво обаче бяха подменени безвъзмездно този сезон с по-екологични. Така че стойността на топлото при стара печка или котле или при получените безвъзмездно устройства от горене на кюмюр ще ни излезе 7 стотинки, а на дърва 7,8 стотинки, са изчислили експертите на АУЕР.

 60-70% от потребителите у нас се отопляват с дърва и въглища, твърди статистиката. Постепенно те се заменят с брикети и екопелети от дървесина, слама, слънчогледови люспи. Нова наредба поставя изисквания към дървата да бъдат изсъхнали и да съдържат определена максимална влажност, за да бъде горенето ефективно с по-ниски вредни емисии.

Само с десета част от стотинката по-скъпо ще ни излезе отоплението на природен газ - 8 ст. на квтч, а при инсталация и уреди, които тепърва ще се изплащат - съответно 9,6 стотинки. Все още екопелетите са на 6-о място по икономичност сред 12-те изследвани източници с 10,3 ст. на квтч при старо устройство и 12,4 ст. при ново котле.

1 квтч топлинна енергия от ТЕЦ-а в София ще ни струва 14,1 стотинки. Миналата година сме платили за него 16,4 стотинки, тоест 14% повече, но без да се смятат възстановените пари заради поевтиняването на газа със задна дата. Ако се извадят разходите за отопляване на общите части на блока, цената на полезната топлинна енергия от централно топлоснабдяване със съществуващи инсталации е 11,9 ст/квтч. Парното е след котлето и печката на пропан-бутан, чиято полезна топлина струва 12,5 ст./квтч, а когато уредът е нов 14 ст.


Веднага след парното е акумулиращата печка или печките, които ги пускаме само нощем на на нощен ток. Цената на киловатчаса при тях струва 15,3 ст. За нов уред е 17,7 стотинки, защото трябва да го изплащаме.

Отоплението с нафта е предпоследно в класацията по икономичност и енергийна ефективност, посочва анализът със 17,3 ст./квтч при стар и 18,8 ст./квтч при нов уред. Последни в класацията по икономичност са уредите, които използват електроенергия само по дневната тарифа. Но въпреки че отоплението с така наречените духалки ни излиза най-солено, 1 квтч струва 20 стотинки, а с нова печка - 20,6 стотинки, защото те са първите отоплителни уреди, които си купуваме, като застудее.

Коментари Напиши коментар

142

JsT

преди 1 година

До Engineerот 20 години си плащам сметките в София, в 3 апартамента с ТЕЦ. Няма толкова безобразно скъпи сметки. С оглед на здравия разум (т.е. нормално е да има топлинни загуби при пренасянето на водата) както и кражбите на комшиите, така и неефективните сградни инсталации да е МНОГО по-скъпо ползването на ТЕЦ. На други места където съм живял, в апартаменти без ТЕЦ, отоплението е 2 пъти по-евтино. Тази статия и сметки нагледно показва, че моят опит не е някакво изклчение от общото правило!

141

до 153

преди 2 години

Тоя па ... къде в белия свят има такова малоумие като "такса сградна инсталация" ?!

140

Анонимен

преди 2 години

До FenaНавсякъде по света, говоря за белия свят, се отопляват с централно парно отопление. Само на *** все не му е нещо по гайдата, защото иска хем да се топли, хем да не плаща. Да си махнел радиаторите, ама да не плаща нищо, е това не става. В нормалните държави като не искаш да ползваш отоплението на сградата, се местиш в собствена къща и се топлиш както ти изнася. Тук всеки е на принципа "прецакай другия".