В нашия край имаме и чернозем. Но черноземът е на равното, близо до пътища и вместо домати ражда индустриален парк. От кумова срама уж изнасяха горния почвен слой, за да не отиде зян , и го донасяха града за зелени площи. Сега върху чернозема паркират коли, а домати се произвеждат в промишлени количества върху талаш.Не знам дали на централно ниво черноземът е остойностен на тон. Ако решат да го остойностят, трябва да се знае, че се образува хиляди години и е раждащ богатство.
От колеги от селата си купувам невероятни домати на 1.50 лв. килограма. Топят ти сев устата докато си хапваш. Лъжа е , че българина е спрял да прави зимнина!И я прави не от недоимък, а защото домашно направеното е хиляди пъти по вкусно от ***, които се предлагат по магазините ни.Та така, които не го мързи, яде хубава храна.
Розови домати на едро за 60 стотинки на килограм. Зелен пипер на едро за същата цена на килограм (това не е всичко *** това са посочили в статията). А на въпроса "Къде това?" един от правилните отговори е "Със сигурност не в България.". Другия правилен отговор е съседна Македония. Е сега можем каквото искаме да говорим за съседите си и можем колкото искаме да се бием в гърдите че сме нещо повече *** пред фактите и боговете мълчат. А кой и да е на власт нещата ще стават още по-трагични. Добро утро!
Комунистите ограбиха държавата и народа като използваха всички облаги преди да станат "Евроатлантици". Сега отново лъжат обикновените хора, които са наивни или неграмотни, че в близкото обозримо бъдеще ще бъде построен социален рай за тях. Станишев баща и Станишев син, две поколения са на държавна хранилка т.е. на наша издръжка. Резултата от тяхната дейност е фалит на социализма и най-бедната държава от ЕС при капитализма.
- закрити над 1200 училища в последните 25 години- последната една година над 100 хил. българи са емигрирали- раждаемост по-ниска от времето на Втората Световна- най-бедната страна в ЕС - 2.4 милиона живеят под прага за бедността- най-корумпираната и най-обезлюдената страна в Европа- първо място по смъртност в в света- над 2,7 милиона работещи бедни- над 2 милиона пенсионери, едва оцеляващи с пенсия от 200 лева
Спомнeте си липсата на тоалетна хартия, опашките за всичко, невъзможността да излизеш зад граница, жителството, чакането 20-25 г. за жигули, москвич или трабант, панелката-отмъщението на социализма, "модерните" заводи със скапана съветска техника и технология, ДС, МВР, партийните секретари, комсомол,профсъюзи,15 милиарда долара дълг, замърсяването на околната среда, регулярното спиране на тока въпреки, че работеха и 6-те реактора на АЕЦ Козодуй, лагерите, Белене, капачките за буркани, бедност, мизерия и безперспективност, и т.н. и т.н.
Аз замразявам праскови,печен пипер и сливи, зимнина не правя.Даже и хляб слагам у фризера и до магазина не ходя особено зимата.Както е тръгнало с тая водна криза май и вода ще почна да замразявам.Вие на запад имате бол вода ама ние на изток нямаме много много явно и към това ще премина.
Пропорционално на населението, продължителността на живот:село-голям град е в полза на града! Разходете се в центъра на София и ще видите непременно бабите с червените устни, изскубани вежди и капели около 90 годишни, с бели кожи. Изглеждат добре, защото никога не са копали на нивата и отгоре парещо слънце! От април до октомври, капела и разходка след 18ч.Предполагам,че си купуват лютеница от магазина.
До АнонименГлупости,натриев бензоат никога не ползвам,аспирин,много рядко,почти никога,за първи път чувам,че се слага сода в суджука,това е някаква нова измишльотина,храната се консервира от вакуума(бурканите) или от солта,а не от химикали и се държи на тъмно и проветриво в избите.
Коментар 70,пишеш глупости! Не мога да забравя никога мазния зелен фасул и грах в стола на образцовата ми Столична гимназия! И в столовете на почивните станции-пилешко крилце, полусурово със сос "паприкаш" от буркан посред лято!
Понеже имам и виличка на село, ще споделя:тази година хората масово си изскубаха доматите - почерняха, а и онези хубави сортове бълг.домат-изчезнаха.Чушки горе долу има, ама да купуваш продукти, за да консервираш си е лудост.Относно здравето, въпроса е спорен-аспирин, натр.бензоат,които масово се използват за туршии, дали са толкова полезни? Содата и др компоненти за суджука? Във всяка втора селска къща има болен или починал от рак. Защо? От полезната зимнина? От около 1000човека,няма 90 годишни
До АнонименГлупости пишеш,традицията на българина винаги е била свързана с консервацията на храни за зимата,дори и преди 100 години,пролетта и лятото са работели,а есента са консервирали,моята баба не е била родена през соца,но знаеше как да консервира храни по стара българска традиция към това и редовно сушеше плодове на слънце и билки на сянка,освен зимнината.Опитвате се да зачеркнете всичко,което не ви е удобно със социализма,но този път грешите
В миналото,когато имаше столови в училище или на работа,а и в детските градини и студентските столови,каква храна и какви калории,витамини и т.н. да влизат в менюто са се изчислявали,не са я приготвяли прости хора,а специалисти по храната,на които това им е специалността и работата,затова българските ястия са добри и не са сухи.
от 6 години съм в земеделието... снощи на борсата (няма да цитирам коя) доматите са от 0.30 до 1.80........ краставицата е 1.80-2.20.... двойно ги продават по магазините... от 0.30 до 0.70 са доматите за консерва, да уточня...
До Ха, ха,ха,хаааааааааС удоволствие ще ти изхвърля Нутелата,ако искаш и се окъпи с мазната Нутела,пет пари не давам,че ще си унищожиш здравето,яж си я: - захар - ВРЕДНО - палмово масло - ВРЕДНО- соев лецитин ВРЕДНО- ароматизатори ВРЕДНО - лактоза ВРЕДНО за хора с непоносимост към лактозаПредпочитам си полезните за организма зеленчуци на лютеницата.
Купешките консерви са само имитиращи продукти и консерванти.Яжте до насита и рака на дебелото чЕрво ви е в кърпа вързан!
Винаги ще ви обясняват колко са им полезни вносните продукти пълни с химия,захар,палмово масло и други вредни вещества,не ги слушайте!Българските готвени ястия са най-полезни,защото съдържат зеленчуци или зеленчуци с месо и не дразнят стомаха,защото не са сухи,а варени или задушени,сухата храна е вредна!Домашно приготвения сок или компот също е по-добър,защото няма консерванти и друга химия!
У БЪЛГАРИЯ , ЗЕЛЕНЧУЦИТЕ СА 80% ...ОТ ВНОС!КОНСЕРВИРАНЕТО ИЗЛИЗА СКЪПО И ...ПРЕСКЪПО!А И Е БЕЗМИСЛЕНО---ЦЕЛОГОДИШНО ИМА ЗЕЛЕНЧУЦИ ВЕЧЕ...НЕ Е , КАТО ПРИ СОЦ-а!
Доматите, чушките - по-скъпи, българинът вече не прави зимнина