89

Анонимен

преди 3 години

На всички тези националности се казвало македонци а под славяни се е разбирало българи.Безумно твърдение е ,че Македония не българска и ,че македонците не са българи ,но както каза колегата по долу наистина вече ни е все тая.Да оставим историята настрани няма да е зле да сте малко благодарни за това ,което правим към днешна дата за вас

88

Анонимен

преди 3 години

До Анонименна мен няма какво да ми да ми набиваш,по-добре ти вземи и си набий в твоята кратуна,която явно е празна.димитър талев споменава в своята четирилогия няколко националности-българи,гърци,турци,власи,арнаути...но по никакъв начин не може да се тълкува за неговата националност.той дори чисто туркофилски защитава турците и мюсюлманите...

87

Анонимен

преди 3 години

Гоце Делчев е българин !!!Борил се за автономна Македония в османската империя и след това присъединяване към България както стана с източна Румелия.

86

Анонимен

преди 3 години

До Анонименаз съм го виждал скопското издание и никакви пасажи не липсват...в романите на димитър талев думата българин е употребена не в етническия смисъл на думата...а точно в това противоборство между българската и гръцката църкви през този период...той например често употребява думата гръцки кокони,гръцка махала и т.н...по тази логика гърците могат да кажат,че той е грък нали?

85

Анонимен

преди 3 години

Нали в "Железният светилник" нямало почти никъде написано българин. Да ти набия ли още десет цитата в празната еничарска кратуна?

84

илинден

преди 3 години

ето още няколко пасажа от "българския"писател димитър талев:Македония има свои интереси и своя политика,тя принадлежи на всички македонци...Такъв българин или грък поддържа вечния раздор между балканските народи,които трябва да живеят в братска дружба.Бедният македонски народ не се бори,за да смени едни господари с други,едни изедници с други,а се бори за свободата на Македония,за своя народна република!

83

Анонимен

преди 3 години

Чакай малко, какво общо има сюжетната линия на "Илинден", където е отразена борбата между върховисти и автономисти, с бруталната скопска фалшификация, където думи и термини от "Железният светилник" са изцяло подменени, а ЦЕЛИ ПАСАЖИ ЛИПСВАТ!? Станахте вече банални с това сляпо преписване на думите, казани уж от Гоце, но извадени извън целия контекст на романа.

82

илинден

преди 3 години

ето пасажи от романът илинден на димитър талев,българско издание:не мислят доброто на македония князете и кралете около нас,а се дебнат помежду си и острят зъби за плячка.Те мечтаят за ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ,велика сърбия ,за велика гърция и поглеждат лакомо към Македония.

81

До македонеца

преди 3 години

България особено по времето на Александър Стамболийски не проявява достатъчно старание за да анексира Македония дори още след освобождението ,но има българия не и било лесно никоя от великите сили не е искала и не е имала интерес от голяма държава на балканите включително Русия . А що се отнася до днешната политическа карта на балканите тя се пренарежда вследствие на двете световни войни.

80

Анонимен

преди 3 години

До До македонецане е необходимо един човек да е македонец,за да търси истината...ако гоце делчев беше българин нямаше да го предадете заедно с гърците на турския аскеер...ако наистина искахте македония са себе си нямаше да избързвате вашите пробългарски върховисти с вдигането на въстанието и по този начин да го обрекат на провал...и нямаше да затваряте границата при рилска река,за да позволите на турците да безчинстват на воля невинните хора в македония

79

Железният светилник

преди 3 години

Лазар избърса с кърпа ръцете си и седна срещу него, на другата страна на масата. Дигна срещу него лице и погледна открито, смело: - Да, ваше високопреподобие, прави думи, свети думи. Но понякога човек взема думите за истина, за да покрие с тях друга неистина. Вие вземате думите на една истина, за да си послужите с тях като с оръжия във ваша полза. Вие и ние: гърци и българи. Говоря за вас-гръцките духовници по нашите места...

78

До македонеца

преди 3 години

Сръбска ,румънска, албанска, гръцка дори и турска музика върви в едно с българската по тв каналите на различните кабелни оператори.Всеки гледа и слуша ,каквото пожелае това е демокрацията!А факта,че земите на днешна Македония и не само са били български преди комунизма,османско и византийско време и между тях и, разбира се са били населявани с българи е неоспорим исторически ФАКТ!!!А вие какъв народ сте..ами решавайте си вие ,но не си присвоявйте историята и националните ни герой!!!

77

Анонимен

преди 3 години

Реалиите са тези, че за гигантското мнозинство днешни македонци, сърбите са братя а Тито - цар. И все пак там са относително толерантни, посволяват си само изразите татари и ц....ни. При австралийската им диаспора е модерно да псуват на майка. Когато подадеш оплакване на f_ook ти се отговаря, че това е в рамките на приетото. А тука някои правят съвместни исторически комисии. Глу_па_ци!

76

Анонимен

преди 3 години

аз едно не мога да разбера-българия забранява македонските медии под претекст,че били сърбомански и антибългарски,а същевремнно по цялата страна и най-вече благоевградска област гъмжи от сръбски музикални и новинарски канали.по тази логика защо няма албански тв канали?

75

Анонимен

преди 3 години

Това в Македония е националният празник. Празнува се Крушовската република, АСНОМ-ска Македония и Голи оток. И разбира се победата над бугарскиот фашистачки татарски окупант. А тука някой ни занимава с Димов. Димов бил преди 100 години. Сега е съвсем друго.

74

Анонимен

преди 3 години

До Анонименда чел съм я четирологията в книжния вариант от българско издателство...я вземи по-добре ти я прочети...аз там почти не можах да открия думата българин

73

Анонимен

преди 3 години

Много си нагъл. ***, неграмотен, смешен. Типичен северномакедонски сръбски еничари. А ти чел ли си изобщо някога "Железният светилник"? Изобщо чувал ли си нещо за цялата четирология?

72

Анонимен

преди 3 години

До Анонименти чел ли си македонското издание,за да се изказаваш по този начин и да бълваш лъжи омраза.не забравяй,че дори българското издание на "желязният светилник"не е оригиналният написан от димитър талев!

71

Анонимен

преди 3 години

До Анонименясно колко си чел "железният светилник"-там никъде не пише думата българин дори в българското му издание...македонското му издание е едно към едно в превод на македонски само че откъде да го знаеш.виж българското издание виж и македонското и тогава говори глупости.

70

Анонимен

преди 3 години

Аааа не, това с преетикирането си е ваша запазена марка! Още помним как "Железният светилник" на Димитър Талев цъфна в Скопие в пиратско издание, където всяка дума българин и български беше заменена с македонец и македонски. Или пък "Сборника на Миладиновци", който не смеете да го напишете с оригиналното му име. Или статистиката на Кънчов във вашата редакция на Wikipedia?