109

Филип III Тракийски

преди 3 години

През 2016 г. ходих с личния си автомобил на екскурзия до Албания. Хората щом разберяха че съм българин, само дето не ме носеха на ръце! Приятна изненада ми направи това, че в Берат на крепостта видях табела на английски език че този град е бил владян дълги време от българите обичат и е бил много важен за Българската империя. Такова нещо в Република Северна никога няма да видиш Наистина предпочитам през Гюргево да се влиза в Албания и да виждам албанци вместо тия прости и долни сръбски еничари.

108

Железният светилник

преди 3 години

Ти чувал ли си за черковно-славянски език? Тук го знаем като старобългарски, защото това е езика на Второ българско царство. Къде в книгата видя, че славянския език за когото се говори е "македонски"? Пише ли някъде изобщо македонски език?

107

Железният светилник

преди 3 години

Лазар Глаушев каза, а и всички от общината и настоятелството одобриха думите му: За истинската наука нема разлика българска ли е или елинска. Ние не даваме нашето училище да бъде елинско, както досега, но в него може да се учи за некое време и елински, само да не стои затворено.

106

Железният светилник

преди 3 години

Лазар пишеше дълги писма до познати люде в Цариград, както ги познаваше от цариградските вестници, народни люде, молеше ги и ги зовеше да помогнат на Преспа, на бедния и неук, христолюбив български народ, алчущ и жаждущ за своя народна църква, наука, който едва сега се пробужда от дълбок сън и радее да се освободи от вековен фанариотски ярем, от заблуди и душевен мрак.

105

Анонимен

преди 3 години

А какво ще кажеш тогава за честата употреба на сърби, гърци, турци у албанци... За техния начин на живот, език, култура, идентичност и религия... Българин тогава се е имало предвид поклонник на българската патриаршия... Езикът славянски, но не български... Това е все пак Ненков нали... А другите?

104

Железният светилник

преди 3 години

Кой си ти? попита той монаха. Какво дириш в Преспа.Рилецът му отговори също на гръцки: От Рила ида. Българин съм. Тук аз съм между свои братя. Но какво търсиш ти между тях! Тук няма от твоя народ. Ти си много дързък! Кой ти е позволил да събираш дарове за вашия манастир?

103

Железният светилник

преди 3 години

Колкото съм научил, мене ми стига остро прозвънтя гласът на Бенков. А ти какво ще ми се хвалиш! Аз съм учил славянски, чета и пиша. И детето си пращам при даскал Божина, не го пращам в елинското школо. Секи да си знае своето место. Ние сме българи, славяни. Не сме гърци. Тук Талев сигурно е употребил българин в смисъл християнин, а не като етническа принадлежност? Нали бе г-н еничарин од Шкупи?

102

Анонимен

преди 3 години

Безумните ти доводи не заслужават отговор.

101

Анонимен

преди 3 години

До Жалък сиочевидно пък и ти колко разбираш от литература...ти лично чел ли си скопското издание,че да твърдиш подобно нещо.ако изстрият думата българин,тогава с какво са изстрили думата грък,сърбин и турчин...в четрилогията е описано противоборството на тези четири "нации" на македонска територия-сърби,българи,гърци,турци,албанци и т.н.като много често самият автор ги приравнява една друга.едно си знае баба едно си баеЯСНО КОЛКО СИ ЧЕЛ И БЪЛГАРСКОТО И МАКЕДОНСКОТО ИЗДАНИЕ НА ТЕЗИ КНИГИ!

100

Анонимен

преди 3 години

До 99 не се хаби колега !Нещо ,което е набивано в главите на македонските българи през последните 120 години не можеш да го заличиш по никакъв начин, може би така е по добре!

99

Анонимен

преди 3 години

Димитър Талев е българин живял и умрял в България .

98

Жалък си

преди 3 години

Наистина доказваш колко си жалък с това, че всячески се измъкваш от отговор на въпроса защо скопското издание издаде "Железният светилник" на северномакедонски език където думите "българин" и "български" са заменени с "македонец" и "македонски"? Иначе няма мисъл да правиш разбор на творчеството на Талев. Тук в България сме го чели още като деца, по времето когато в Югославия той беше забранен. И трилогията "Самуил" и "Хилендарският монах" и т.н.

97

Анонимен

преди 3 години

или пък как ще коментираш този пасаж на димитър талев дойде един от българия!!!

96

Анонимен

преди 3 години

До Анонименпрочети и преспанските камбани където този "български" писател димитър талев говори за българите и сърбите като страничен наблюдател,а пък българския език е описан като много близък до сръбския.и че целта на всички е била да разединят тези два братски народа(сръбския и българския)...на повечето места сърбите присъстват по-често от българите.по тази логика можем да причислим димитър талев към сръбските писатели.

95

Анонимен

преди 3 години

гласовете ви чувам:не е ли ясно,че на князете и кралете около нас им е нужна Македония а не нейното освобождение!

94

Анонимен

преди 3 години

Цар Самуил е българин Гоце Делчев е българин Ти си българин Зайо Байо е българин А както каза мичмана навремето И Господ е българинСега схвана ли?

93

Анонимен

преди 3 години

До Анониментова малко ми звучи като той е имал предвид българи ама е написал гърци!!!или той е има предвид руснаци ама написал турци!!!

92

До до жалък си

преди 3 години

ЖАЛЪК СИ !!!

91

Анонимен

преди 3 години

До Жалък сиа какво е искал да каже с думата гърци?даже ако започнем да ги броим ще се окаже,че той по-често е употребявал думата гърци отколкото българи.димитър талев дори величае в един от пасажите борбата на критяните(наричайки ги гърци) срещу турците.

90

Жалък си

преди 3 години

Ти да не си бил импресарио на Димитър Талев? От къде знаеш какво значение е искал да вложи в думата "българи"?