147

Анонимен

преди 4 години

През 1989 г. Втория конгрес на народните депутати на СССР обявява секретните протоколи към Пакта за ненападение между Германия и СССР за "юридически несъстоятелни и невалидни от момента на тяхното подписване". Съгласно тези протоколи, сегашните територии на Западна Украйна и Западна Беларус са откъснати от територията на Полша и присъединени към тогавашните съветски съюзни републики, съотвено, УССР и БССР. Така че нищо не спира Полша да поиска от днешните Украйна и Беларус да и върнат тези земи.

146

юбералес

преди 4 години

До АнонименПолша не е създател на Чехия. Създателите са Британия, Франция и Италия. Чехия, Полша, Словакия и Германия подписаха договора в Мюнхен като касаещи ги страни.

145

дядо йоцо гледа

преди 4 години

До ЕхоПрав си че благодарение на СССР Полша има сегашните територии, преди ВСВ Полша е била по-голяма.

144

Анонимен

преди 4 години

Полша създаде държавата Чехия и според договора с Хитлер който подисаха в Мюнхен я предаде на Хитлер без нито един изстрел. Полша няма никаква вина за ВСВ!

143

Ехо

преди 4 години

Полша винаги е била проблем за Европа. Тези наглеци не си дават сметка, че благодарение на СССР и загиналите руснаци имат сегашните територии. Накрая всичко ще си дойде на мястото, а глупавата Полша ще получи съдбата на маргализирана незначителна държавица

142

юбералес

преди 4 години

До АнонименЗавладяването на Чехия стана шест месеца след Мюнхенската конференция. Имаше политически натиск от страна на Германия, но стана с договор подписан от двете държави и без един изстрел.

141

Анонимен

преди 4 години

Когато Хитлер влиза в Париж, първата му работа е да публикува тайните планове на Франция и Англия да нападнат Съветския съюз. Така че обстановката по това време е много сложна и Сталин се е страхувал да не се озове пред един съюз между Англия, Франция и Хитлер насочен срещу него. Това се предотвратява с пакта Рибентроп-Моллотов. Сталин си връща по този договор и Молдова, но благодарение на него и България си връща Южна Добруджа. Следва ли от това, че ние сме започнали Втората СВ?

140

юбералес

преди 4 години

Мюнхенската мирна конференция е уникална и най- значима в европейската история. За пръв път на тази конференция се променят европейски граници без война и със съгласието на участниците. Подобно на Крайовската спогодба година по-късно, когато България получи Добруджа, в Мюнхен се извършва една справедливост - народите да се съберат в родината си.

139

Анонимен

преди 4 години

До 136 Да, но на Хитлер му е било разрешено да си върне Судетите - райони със смесено население - но не и да завладява Чехия. Първата работа на хитлеристите, когато влизат в Прага е да избият професорите от Пражкия униуверситет.

138

Анонимен

преди 4 години

Пактът "*** - Рибентроп" предизвиква силен протест от страна на Япония, последван от оставката на правителството на тази страна. Това е единствения случай в историята на Япония, когато правителство пада заради сключен договор между други държави. Оставката е предизвикана от факта, че Пактът "*** - Рибентроп" проваля плановете на тогавашното японско правителство да си напазарува територии в Далечния изток, Сибир и Монголия след победоносна война на Япония и Германия срещу СССР.

137

Анонимен

преди 4 години

Полша е създала Чехословакия, нормално е да преговаря с Хитлер и да му я предаде. Чехословакия е полска държава.

136

юбералес

преди 4 години

Чехословакия беше създадена в 1920г. във Версай. Границите и не бяха справедливи. В западния и северния край (Судетите) живееха 3,5 млн немци или 90% от судетското население. В град Тешин - средновековен изконно полски град, поляците бяха 99% а Словакия реши да се отдели. Мюнхенската конференция изправи тази грешка. На нея присъстваха създателите на Чехословакия които се съгласиха и подписаха мирно споразумение. Тъй като СССР не е създател на Чехословакия, е нормално да не е поканен.

135

Анонимен

преди 4 години

Полша и е колаборирала с Германия и Хитлер за окупацията на Чехия. Германия няма военна индустрия по това време, Чехия има най-силната военна индустрия в Европа. Полша е един от основните причинители и подбудители на Втората световна война.

134

Русофил

преди 4 години

Поляците са хиени затова трупат оръжие и правят военни бази с САЩ,тяхното болно място е Украйна,тя е с техен език диалект,много украйнци работят в Полша.Сега създават изкуствени конфликти с Велика Русия.Продължават скандалите после Русия била агресивна?

133

Интересно ми е

преди 4 години

След такова сериозно обвинение на Путин към Полша, защо Полша от своя страна мълчи за Катин, преди постоянно им беше да устата Катин, Катин - Сталин избил полските офицери, а сега нещо го забравиха и изобщо не се го споменават а това си е сериозна тема да избиеш десетки хиляди офицери цветът на полската армия, що така, много ми е интересно?

132

Факт

преди 4 години

През 1938г Полша официално обещава на Хитлер, че ще му издигне величесвен паметник във Варшава ако прочисти Европа от евреите.

131

Анонимен

преди 4 години

През 1920 г. Полша напада Съветска Русия. Полският диктатор Пилсудски е поредният с болни мечти да завладее Украйна и Белорусия и да влезе в Москва. Тогава поляците унищожават към 80 хиляди руски военнопленници в коцлагерите. Че Сталин унищожил 20 хиляди полски офицери в Катин - по време на война законите са други -това е военновременна мярка наложена от обстоятелствата, а поляците са унищожили много повече съветски войници 1920 г. Така че и те не са ангели.

130

Анонимен

преди 4 години

През 2007 и 2009 г. роднини на полски офицери, разстреляни в Катин, по "заповед на Сталин" сезират Европейският съд по правата на човека. На 18 юни 2012 г. съдът в Страсбург се произнася, че предоставените по времето на Горбачов и Елцин "документи", които сочат, че в разстрела на десетките хиляди полски офицери край Катин е виновен Сталин и съветската държава, се оказали фалшиви. Русия не носи отговорност за масовия разстрел на полски офицери в Катин това e решението на съда.

129

Анонимен

преди 4 години

Путин : Полша нападна Русия и изби 20 000 руски офицери при Катин, и затова Сталин поиска помощ от Хитлер, да се справят с полската "агресия" !

128

Анонимен

преди 4 години

Холерите са долна пасмина...