27

Продължение на 27

преди 4 години

Има институти, в които дремят на заплата до 70 г. хора, които през последните 10 г. не са публикували нищо, не са били включени в никакъв проект и в най-добрия случай са преподавали на хонорар тук и там. Някои дори това не отчитат, ами пишат че работят по някаква тема. И толкоз.Как е възможно това ли? Ами след като поне 5-6 човека от хабилитирания състав са му роднини или е взел навремето на работа роднини на други професори, които пък са назначили в техните институти негови близки. Връзкари.

26

Продължение на 26

преди 4 години

Една от монографиите, написани от него в периода, за който се отнася атестацията, не била точно в сферата на онази област от науката, която се преподавала в неговия факултет. В рамките на този период човекът беше публикувал няколко книги, но системата на точкуване била нагласена така, че не му достигнали няколко точки.И това се случва.В замяна на това пък в БАН, след като навършат 68 г., ръководството преценява дали да не ги остави до 70 г. Случва се да дремят на заплата до 70 г. лица, които

25

Анонимен

преди 4 години

Професорите наистина трябва да бъдат пенсионирани на 68 г. Но в някои ВУЗ-ове си правят точкови системи, въз основа на които атестират преподавателите и ако не съберат нужните точки ги пенсионират по-рано. Това всъщност се прави с оглед на наличните парични средства, така нагласяват точките, че да могат да освободят хора, навършили общоприетата пенс.възраст.Така преди няколко години в ТУ пенсионираха професор на 65 г., когото познавам лично. Една от монографиите му не била точно в областта ....

24

Анонимен

преди 4 години

До Анонимен 11Но на хонорар всеки преподава къде ли не, стига да има връзки там. Друг е въпросът какво е качеството на лекциите му и дали си прави труда да осъвременява знанията си.

23

Анонимен

преди 4 години

Всичко в държавата е закъсняло с 30 години сега някой са се сетили за едно от трите най важни неща в една държава ...евала само че е мааалко късно щот на запад вече има второ и трето поколение българчета които играят хора и пеят песнички в неделните училища

22

Анонимен

преди 4 години

И като са закъсняли, няма смисъл да се правят ли???? Нинова, съвсем изперка!

21

Анонимен

преди 4 години

До 6"Навъдиха се цели батальони от професори..."Пак повтаряте политически коректни мантри. Вижте статистиката - дори и да са повече професорите, разликата не е голяма. За сметка на това доцентите, които по принцип са измислена длъжност, намаляват. Просто имаше период (отминал за много специалности), когато след доцент беше въпрос на леко усилие да станеш и професор. А истината е, че като процент от населението хабилитираните преподаватели в България са значително по-малко от средното в ЕС.

20

Анонимен

преди 4 години

Не е закъсняла, а е безсмислена, а дори и вредна. Няма как с административни мерки да се реанимира система в клинична смърт. А даването на път на младите е още по-голяма безсмислица. Младите са още по-зле, защото са попили всичките дефекти и дефицити на образованието от последните години. Често са и протежета на "лошите" стари, поради което често са по-некадърни и от тях.

19

6

преди 4 години

Навъдиха се цели батальони от професори , които не знаят бъкел чужд език , но за сметка на това плямпат на развален диалект ! Всичко кадърно бяга да учи навън !

18

Радослав

преди 4 години

Какво е това инжинерен ВУС да има катедра икономика или право? Или е технически или икономически, да си избере 1 направление и само него! Също така да се приеме закон, че професор - преподавател може да е само човек с поне 15г. трудов стаж по специалността! Сегашните професори масово са без трудов стаж по специалността си и преподават глупости които нямат нищо общо с реалността! Хора които през живота си не са продали и гайка учат младите как да продават камиони! Учебниците са от 50-те години!

17

Радослав

преди 4 години

Няма как свободните места в университетите за прием да са повече от завършващите средно образование и да очаквате качество! Просто университетите трябва да бъдат намалени с поне 90%, да стане така, че за 1 място се борят 5-10 човека, а не както сега за 1 човек да се борят 3-4 места! Освен това трябва да се промени финансирането - не на бройка, а за качество, държавата да плаща за реализирали се студенти, а не просто на глава! Също така всеки от университетите да си избере 1 направление!

16

Анонимен

преди 4 години

Бая професори и академици също се навъдиха. За докторанти да не говорим. Държава където артисти не спират всяка сутрин да преподават наука от тв екрана за какво ни е вишу

15

Коко

преди 4 години

Печатането на дипломи в БГ е национален спорт.Знайни и незнайни "университети" бълват тапии.Всеки втори е завършил право или икономика, затова сме правова държава - икономически тигър.

14

Висшист

преди 4 години

Да. С около 70 години.

13

Анонимен

преди 4 години

До Анонимен 12Няма проблем студентите да са много. Проблем има, ако всички завършват. А това не е така. Близо половината се отказват сами, без да се налага да бъдат късани. А това, че нивото на завършилите е ниско, е комплексен проблем на държавата. Висшето образование също е относително. Приемете, че висшето образование тук си е висше, само че за нивото в държавата.

12

Край

преди 4 години

Системата ни е идеална - демократична.Няма някой да е искал диплома и да не са му дали.С такава диплома имаш право да не работиш

11

Анонимен

преди 4 години

И ВУЗ-овете ни са много, като за тая бройка млади хора, оставащи у нас, и фактът, че всяко, което иска, става студент и завършва, просто убива идеята за висше образование и наука.На половина, поне, трябва да се свие бройката приети и обучаващи се студенти, за да имаме поне малък шанс някак да върнем позициите си в тези области.

10

Анонимен

преди 4 години

До СтояноваСтарите професори са ви виновни. Покажете ми един професор на над 70 години на ръководна длъжност в СУ. Пенсионират се максимум на 68 по правилник. След това могат да преподават, но не заемат ръководни длъжности. Правилникът се спазва.

9

Стоянова

преди 4 години

Старите професори вече над 70 години продължават да работят във висшите учебни заведения, заемат ръководни длъжности и изкривявят в своя полза целия процес на развитие в катедрите. И това го правят за пари и да уредат децата си, зетюве и снахи, въпреки некъдърността им. Трябва всички в пенсионна възраст да напуснат, за да не пречат на по-младите.

8

МНОГОЗНАЙКО

преди 4 години

В тази държава всички разбират от футбол и висше образование. ПОДКРЕПЯМ 5!!!У нас е имало Политехника и качеството на подготвените инженери е било като немското. Същия въпрос и за училищата по изкуствата: Колко художници са необходими на държавата, колко актьори и певици???Нови Гена Димитрова и Борис Христов въобще не се задават на хоризонта. Реформа вече беше направена в Северна Гърция-вместо малки университети - общ Унверситет на Еверна Гърция. И защо във всеки техничечески - стопански ф-т?