Снимка: Pixabay

Проблемите във висшето образование са очевидни. Днес парламентът направи стъпка напред към промяната и прие промени в Закона за висшето образование. Но според БСП действията са закъснели, а промените крият рискове.

"Искам да уточня, че може би сме закъснели за необходимите промени във висшето образование. 20 години ние виждаме как системата върви по инерция. Оставихме пазарът до голяма степен да регулира и системата на висшето образование. Държавата на практика отсъстваше в един толкова важен сектор, какъвто е системата на висшето образование", коментира депутатът от БСП Николай Цонков в студиото на Bulgaria ON AIR.

По негови думи са се натрупали сериозни проблеми, като част от тях са свързани с начина на оценяване на качеството на образованието и механизма за финансиране.

"Големите промени, които се залагат в този закон са в две групи - първата е начинът на управление на университетите и контрола при самоуправлението на университетите, включително и разходване на средствата и втората група са процедурите при извършване на акредитацията. Ние имаме резерви за първата група промени, които се правят", разкри Цонков в студиото на "Денят ON AIR".

Депутатът заяви, че предвидените промени налагат контрол върху автономията, която може да е научна, академична и административна, но контролът трябва да се упражнява само върху финансовото изразходване на средства. 

Според него броят на висшите училища не бил голям и бил в едно добро съотношение спрямо населението ни.

"Трябва да намалим броя като прием в държавните университети, но това не трябва да бъде за сметка на финансирането на висшето образование и да се засили научните изследвания като основно направление", сподели Цонков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase