28

Анонимен

преди 4 години

Че в България не е мечта живота е ясно, но цитирането на брутни и нетни заплати в западни държави е сметка без кръчмар. 3000 евро за средния българин изглеждат много, но изобщо не са като се вземат предвид цените на стоките и услугите на запад. Само наемът е стотитици евро, може и стабилно да прехвърли 1000 ако търсиш читав апартамент в нормален квартал на голям град. Ако имаш и деца да храниш и обличаш, 3000 евро заплата стига само за оцеляване в държави като Германия, Белгия, Холандия и т.н.

27

Анонимен

преди 4 години

До АнонименИМА И НЕДОСТИГ НА МИЛИЦИОНЕРИ- ЗАПЛАТИТЕ И ТАМ СА МИЗЕРНИ- НАПИШИ НАРЕДБА ЗАПЛАТИ В МВР И ЩЕ РАЗБЕРЕШ, ЧЕ Е ПО ДОБРЕ В МАГАЗИН, А НЕ МИЛИЦИОНЕР...СТИГА СТАРИ ОПОРКИ ЗА МИЦИТА И АСФАЛТ, МИЦИТАТА ЗАМИНАХА В ЕВРОПА, А КОЙ Е ОСТАНАЛ ТУК ЗАРАБОТВА ДОПЪЛНИТЕЛНО КАТО РУСОФИЛ ИЛИ ПРОТЕСТИРАЩ.

26

гост

преди 4 години

това ще са първите работни места на роботите...

25

Веско

преди 4 години

До Анонимен 26Може би се разминаваме в нето и бруто. Миналата година в Белгия средната брутна заплата е била 3500 евро, което прави около 2000 нето. Аз лично не бих се втурнал да се местя със семейство за толкова

24

Анонимен

преди 4 години

До ВескоАбе не знам за Германия, ама в Белгия преди 10 години минималната беше 1200 евро, а средната - 2200. Май не са ти много актуални данните - вземи се актуализирай малко.

23

Анонимен

преди 4 години

Недостиг на милиционери и служители в администрацията има ли, че сън не ме лови?За един прЕател питам.

22

Анонимен

преди 4 години

Давате ли си сметка, че заглавието няма нищо общо със статията? В заглавието се твърди, че тези професии ще изчезнат, а в статията, че таква специалисти липсват. Адски сте неграмотни. А иначе мрънкането на КРИБците е много смешно. Мрънкаха, че искат всички да са със средно професионално, ама то па всички са с основно. Мрънкат че им е висока МРЗ, и плащат на украинки наполовината. И естествено "специалисти няма". Вие ще работите ли тук за 400лв, ако може да работите в Германия за 2-4000е? Не.

21

Анонимен

преди 4 години

"Недостиг на специалисти, къде ще ги търсим?"===Търсете ги в чужбина, щото там ги принудихте да идат. Чета списъка на специалностите и се кръстя. Допреди 10 г. точно хората с голяма част от тези специалности не можеха да си намерят работа. Изходът за тях беше да работят нискоквалифицирана работа или да излязат навън. По-голямата част избраха вторият вариант. А вие си ги търсете сега.

20

Анонимен

преди 4 години

Бедна ви е фантазията, колко получава един корабен механик, а нашите са си школа в тази сфера.

19

Легендата

преди 4 години

След като унищожиха института по корабостроене във Варна и подариха търговския флот на Домусчиев оставиха цялата област без поминък. Напълни се с хора на принципа ден година храни. Туризмът няма как да е движещ икономиката в България при положение, че сезонът с късмет хваща три месеца.

18

Анонимен

преди 4 години

Сега да ви о ясня каква е истината.В България имах добра професия и 10 год стаж по нея, взема чисто 2000-2200 лв. Преди 5 год, отвратен от беззаконието, корупцията и простотията, ме сви шапката, натовари на самолета цялото семейство и въз за Испания. Там започнах работа в същата компания, в която работех и в България (международна) и работя абсолютно същото, като в България, но заплатата ми е 3200 Евро, а живота в никакъв случай не е по скъп отколкото в България.

17

Анонимен

преди 4 години

До ВескоСтига с глупостите. Явно от село не си мърдал, а държавите за, които говориш си ги гледал само на глобуса по география.

16

Веско

преди 4 години

Второ, 3000 евро в Европа си е доста висока заплата! Какво предлагате за да е получите. В Германия средната заплата нето беше 1700, сега да е 2000 евра. В Холандия и Норвегия може, но за да вземат тези пари и да спестят нещо хиляди поляци и румънци живеят в контейнерни общежития с общи кухни. Ако си плащаш нормален наем, медицински застраховки и данъците на колата, ти остават за "живот" <500 евро!

15

Веско

преди 4 години

Поразяваща е неосведомеността и самозаблудата на милениум поколението. Първо 1000 лева бруто бяха заплати преди 15 години. Сега инженери правят 1500-2000 чисто. Но! Не разчитайте да ги вземете излизайки от някакъв набеден "университет". Една година ще трябва да се учи занаят за да изкараш продукция. Разбира се това е проблем ан образователната система.

14

Анонимен

преди 4 години

Днес. бг - вие не можете да се изразявате, не професиите са изчезващи, а професионалистите. Първоначално помислих, че тези професии ще изчезнат, а то се оказа, че няма специалисти.

13

до До 14

преди 4 години

Като не ти се учи, ходи продавай домати и пъпеши в Кауфланда.

12

До 14

преди 4 години

Аз не съм казвал, че не искам да уча. Просто няма да уча, някоя техническа специалност, за да бачкам за 1000лв бруто в завод. Толкова се изкарват в Кауфланд. Тези изисквания са високи, ама и заплатите са високи. Вие за 1000 лв, мислители че ще намерите такъв човек в България? Този човек отдавна е заминал за чужбина.

11

Анонимен

преди 4 години

В статията се приравняват изчезващи професии с такива, в които липсват достатъчно кадри, т.е. за които има търсене, но няма предлагане на работна ръка. Знаете ли изобщо какво пишете и мислите ли? Да препишеш, пооправиш и направиш един готов текст малко по-разбираем е елементарна интелектуална дейност, която се усвоява в основното училище.

10

До 7

преди 4 години

За под 3000, чисто. Няма да уча за да ставам работник в завод, и да съм на крака цял ден.

9

Анонимен

преди 4 години

Образованието е функция а икономиката. Преди 1991 г. България строеше танкери с тонаж 100 000 тона (хан Аспарух), следователно сме имали икономика, която има нужда от такива кадри. Сега...... положението е по-различно....