8

V

преди 4 години

Германците тъкмо при тежката артилерия са добри. И не само 152 мм гаубици .Круп правят и от началото на века нарязно 280 мм мисля че беше (може да бъркам калибъра) Но това са и най известните продукти на круп.Та германците нямат фронтови ударни оръдия .При тежката артилерия никога не са изоставяли .А най тежките оръдия тъкмо те са ги правили.Губят и Мароко и други колонии .В момента основният им конкурент много по малка Португалия има повече колонии от Испания .Ето това постига Франко за Испания

7

Това е

преди 4 години

За едни герой за други диктатор.

6

Безпартиен

преди 4 години

Относно Гибралтар.... Точно преговорите с Хитлер са големия хитър ход на Франко, поставяйки толкова условия на Хитлер, за присъединяването към Трастранния Пакт, че след срещата Хитлер казва, че предпочита да му вадят зъби без опойка, отколкото пак да преговаря с Франко, а условията поставени от него хич не са леки именно ( превземане на Гибралтар, за което германците да осигурят тежка артилерия ( която в момента нямат), Мароко и Западна Сахара да бъдат изцяло испански, а армията превъоръжена...

5

Безпартиен

преди 4 години

Беспорно силна личност управлявала Испания. Малко хора забравят, че именно Франко възстанови конституционната монархия и взе под крилото си бившия испански крал. Можеше и да вземе нашия Мони Втори, до последно се е колебаел ( това са факти). Хората, които го пльюят забравят какви дивиденти изкара за Испания от неутралитета. Работеше и за двете страни като Шведите, без пряко да участва където и да било. "Синята Дивизия" е изтеглена от СССР през 1944-а година, пак умел политически ход.

4

V

преди 4 години

Този не е националист ,а по кръвожаден вариант на диктатор като бай Тошо ;) Като е такъв националист що не е освободил Гибралтар ?Все пак участва с един корпус на ес ес но не и с испанската армия .Избива много хора тоя .А Испания не си връща никакви колонии даже ги губи след края на ВСВ .Ако не беше подкрепата на Хитлер нищо нямаше да постигне тоя.

3

Свидетел

преди 4 години

Живях шест години там и много неща разбрах. Цяла Испания е покрита с масовите гробове на републиканците, но темата е абсолютно табу. Единственият човек дръзнал да говори в защита на жертвите - съдията Балтазар Гарсон беше лишен от правото да практикува професията си . Дано социалистите го реабилитират, за да излезе истината най-после наяве.

2

Анонимен

преди 4 години

Малко хора знаят ,че ако не беше Франко ,Испания щеше ,да е комунистическа още преди ВСВ!СССР помагаше на левия фронт ,но отдалечеността на Испания и Германската помощ се оказват решаващи Франко през 1939г.,да вземе всичката власт!

1

Слава за героите

преди 4 години

Такава демокрация идва след героите че само при другаря илич и джугашвили е по демократично