20

ognyanz

преди 4 години

Щом ще обезщетявате само регистрираните стопани, които отглеждат прасета, нека само регистрираните да си заколят прасетата. А според зам-министъра загубите са за всички, а обезщетенията - за колкото се може по-малко. Типично гербаджийски подход. Но всичко ще ви се върне. Който вземе прасенцето на българския селянин няма да види добро.

19

Анонимен

преди 4 години

Нищо не разбирам от животновъдство, но думата "***" се асоциира с най-замърсеното и лишено от всякаква хигиена място - помийна яма, отпадаци от храна, екскременти, кал, мухи, комари, гризачи и пр.... с една дума "заден двор"... Това трябва да е "преден двор", да се регистрира и контролира, иначе е мор не само за животните!

18

Loyko

преди 4 години

Гледам на митингите все млади хора.Кой с байряк,кой без...Неможаха ли да посъветват всички хора да си регистрират животните,както е по закон.Неразбирам как Омбудсмана на България призовава да не се спазва закона и Европейските изисквания.Крайно време е да станем Еврпейска държава и да спазваме законите.А и всички възрастни хора имат деца,внуци , и те трябва да ги посъветват и помогнат за цивилизовано гледане на животните по дворовете. Законност и ред е спасението..., а не популизма на Мая...

17

кирчо

преди 4 години

Всеки знае колко хранителни отпадъци се карат за храна към свинефермите у нас, много. А какво точно има в хранителните отпадъци, само всевишния знае. После се оплакват и избиват прасетата на хората за назидание.

16

Анонимен

преди 4 години

До Дамян ТаневТи защо задаваш отговори.......Все едно не помниш миналата година с чумата по овцете и козите и как правителството не можа да извади резултати, че наистина има заразени животни....

15

Анонимен

преди 4 години

До радомирТрупното брашно се получава с изгаряне, а това със сигурност дезинфекцира (поне тоя вирус). Виж, за лудата крава трупното брашно пренасяше болестта, защото белтъкът причинител издържаше на температура. Но в случая не е така. Май са хранили прасетата с нещо нелегално и оттам е тръгнало.

14

Анонимен

преди 4 години

И колко са регистрираните. Кой частник си регистрира прасетата имали такъв. Те по бай Тошово време не ги регистрираха та сега в Мутренското ли. Ше пиина по вдна студена водичка и зимата ще ядът на рапоня макарите.

13

Дамян Танев

преди 4 години

До @к.1: И трето: в страната има над 2000 ветеринари. Защо не ги ангажираха да отделят заразените от здравите животни поне за частните стопани? Щяха да икономисат за хората поне 90% от свинете, които са здрави. Но не, започнаха дива сеч, в която наред с 10% заразени умъртвиха и умъртвяват и 90% здрави. Безмилостна разправа начело с министърката икономистка, която хал хабер си няма от животновъдство и ветеринарно дело... Боже, запази БГ от некадърници и пишман министри!

12

@K10

преди 4 години

До @к.1Е да де, но нали помниш - все предишните са виновни....А кои бяха предишните? Вече не трябва и да се пита, че от 10 години са едни и същи, и все чакат някой да работи вместо тях.А що се отнася до големите ферми - явно си плачат за проверка, и явно "санитарията" хич не е на ниво, ама са пусти спонсори на кабинета и трябва да се пазят....Между другото тази и следващата година мисля да не купувам свинско и свински продукти у нас. И цените им не растат, а падат в момента във веригите.

11

радомир

преди 4 години

Абекво се праите, че не разбирате?Знаете ли колко трупно брашно се ползва за храна в едрите свинеферми на нашите индустриалци?

10

Анонимен

преди 4 години

Не регестрираните стопани няма да получат нищо.С парите предназначени за тях ще си направят къщички,хотелчета,апартаментчета,луксозни возила и т.н.

9

@к.1

преди 4 години

До Анонимен: Защото МЗХГ не ще да признае,че не само дивите *** са преносител на вируса. Обърнете внимание: в плевенско има 11 случаи на заразяване на питомни *** и само 2 на диви.Едрите свинеферми имат две допълнителни мрежи като бариер срещу контакт с външни животни. Въпреки това и те "пламнаха". Това означава, че е налице и втора причина за заразяване: внесен фураж, остатъци и/или отпадъци от кланици и др. Да оставим факта,че МЗХГ цели 2 години не взе превантивни мерки срещу тази епидемия

8

Анонимен

преди 4 години

Мин. на Земеделието ще обещети ли ловците за пропадналия сезон, който още не е почнал, но билетите за тая година са заверени и платени или тия пари ги подарихме в бюджета?

7

Анти Гърлуесте

преди 4 години

Мъ.рши герберски, идат избори..Тоя път със сигурност ще си душите г.ъзовете!Мъ.рши герберски, вашето велечие свършва! Много малко ду.хачи ви останаха...Пътници сте!

6

Бай Евстати

преди 4 години

До Дядо Пешос 130-200 лв пенсия и лекарства за 350 лвкак точно да се отделят тези 15 лв за регистрацияизмислят се какви ли не регистрации и ненужни документи само за да се взимат по едни 10-30 лв за всяко нещомасово пенсионерите не взимат предписаните им лекарства понеже немогат да си ги позволятпо селата масово се разчита точно на 2 прасета и 3 кокочки за де не се умре от гладбуквално тези хора нямат 15 лвне и излишни 15 лвти какво би купилрегистрация или хапчета за сърце ?

5

Зам.министърът лъже!

преди 4 години

Този пишман животновъд как не го е срам да обвини свинете на частните стопани, че са причина за пренасяне на вируса на АЧС в промишлените свинеферми?! Та последните са обезопасени с две предпазни огради за избягване на контакт с външни животни, а работниците се преобличат при влизане и сетне излизане от работното място! Ега ти тЪпира! Тази епидемия беше повод за разправа със селяните и принуждаването им да купуват месо от пазара! А внос на месо бол: от Испания, Франция, Германия, Италия.

4

Дядо Пешо

преди 4 години

До Бай ЕвстатиЕвстати, тези малките и бедните защо не са се регистрирали?! За да спестят 15 лева, да имат за цигарки и ракия! Хората трябва да се научат, че те самите трябва да се грижат за своите интереси, а не само да чакат на "държавата"! Стига вече инфантилна дебилност!

3

Бай Евстати

преди 4 години

Така ли билоако не е регистриран - нема обещетениеако е регистриран - имакак така държавата ще ти убие поминака за общото благо и няма да те компенсира ?тия хора с по 2-3-4 прасета разчитат на тях за да се изхранват цяла зиманестига че обещетението е престъпно малко ами дай на най-малките и бедни да не се плати та белким умрът от глад

2

гербисто-патриот

преди 4 години

Нека всички селяни да умъртвят и загробят доброволно прасетата си от задните дворове, защото както казваме ние: Работим в интерес на гражданите!Ние имаме воля и видими резултати. Нека хората да спазят препоръките и сами да се погрижат, за да не дойдем ние.

1

Анонимен

преди 4 години

Я ми обяснете как при наличие на "санитария" пламнаха големите свинекомплекси? Да, те ще бъдат обезщетени.А в малките населени места, където няма нито едно заболяло прасе, ще бъдат унищожени свинете на обикновените хора, и те няма да получат нищо. Защо?А, да, за предплащане на изтребители 4 милиарда се намериха, че и заем се взе. За обезщетяване на обикновените хора - пари няма.Гарантирано от гробарите.