Снимка: БулФото

Регистрираните частни стопани, които отглеждат прасета, ще бъдат обезщетени до месец след унищожаването им. Това заяви пред БНТ зам.-министърът на земеделието Янко Иванов.

Такова искане към властите вече беше отправено преди седмица от членове на БСП. Днес, отново в ефира на БНТ, това поиска и омбудсманът Мая Манолова.

Още по темата

Зам.-министър Иванов заяви, че първите получени от ЕС средства в размер на почти 3 млн. евро ще бъдат дадени за компенсация на първите индустриални ферми, които бяха унищожени заради вируса.

България обаче ще поиска още средства от Брюксел. Той съобщи, че през октомври проверка на Европейската комисия ще пристигне в България, за да оцени изпълнението на мерките, предприети от българските власти.

"Всеки, който има регистрирано стопанство, няма причина за притеснение. Ние ще му дадем обезщетение", категоричен е Иванов.

Той обаче  посочи, че мнозина стопани не са регистрирали животните си поради незнание или пренебрегвайки законовите изисквания.

Обсъжда се финансово подпомагане на тези стопани, за да се подпомогне почистването на техните дворове.

"Това, в което не успяхме е редуцирането на популацията на диви животни, която, за голямо съжаление, е с доста плътна концентрация в районите с индустриални ферми. Не успяхме и със стопанствата в личните дворове, които също, на много места, са без никакви мерки за сигурност", призна грешките на властта зам.-министър Иванов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase