66

Чикън

преди 4 години

"Защо не направят филм за Фукушима"Ами и за Фукушима ще направят.А вие не бъдете толкова чувствителни към истината.

65

Олег

преди 4 години

До Анонимен 71Не се преави на много умен! Тогава нямаше разделение, освен местно. Централата не е Украинска , а е съветска! Столицата на СССР е Москва!Все едно ако стане проблем в Козлодук, да не са виновни българите, ами Врачани щото е на територията на Врачанкса област и повечето са от там.

64

Олег

преди 4 години

До Анонимен 66Другият Съветски е от 6-та степен, но не е инцидент в централа, а инцидент в езеро, в което другарите са набутали отработено гориво и са го експлоадирали. От 7-*** степен е и Фукушима, но там природата удря централата, после човекът се бори с природата, докато в СССР и двете са от непукизъм за безопасността.

63

ПерестройкаГорбачова

преди 4 години

Гледайте: "После Чернобыля. Академик Легасов "| Телеканал "История" - YouTube, и пак там "Правда об аварии на Чернобыльской АЭС" в 5 части.Там се говори за ненадежността на ядрения реактор и ненадежността на СССР.Прототипите от горните документални филми, са залегнали в най-добрия мини сериал-"Чернобил"-горещо го препоръчвам.В последния епизод е показана причината за края на този голям човек."Гласността и преустройството" на Юдаил Горбачов бяха само за международен престиж,а мразеше БГ!

62

Олег

преди 4 години

До Анонимен 67Ще направят за Фокушима разбира се! Само дето в Япония бедствието е от природата, а не от природата на човека.Освен това Японската супа си остана главно за Япония, докато Съветската я сърба почти цяла европа. Или казано на просто език - тока наш, а цезият и плутоният ваш!

61

До 60

преди 4 години

До до 18Всъщност има сериозни и подробни филми по въпроса и руски и английски (BBC), но HBO си е HBO. Таргетът е различен. Бюджетът е различен и в крайна сметка е поднесено като драма, а не документалка. Това е решаващо.

60

Анонимен

преди 4 години

Пропагандата е голяма работа. Излезе сериала и всички пропищяха. Върнаха назад времето ако има как да се дискредитират руските реактори...само, че някой хора забравят, че сега е 2019 а не 1986. Защо не направят Хамериканците и един филм за аварията в АЕЦ ФУКУШИМА там реакторите със сигурност не са били руски:)

59

Анонимен

преди 4 години

знаете ли че е имало инцидентДва от трите най-големи ядрени инцидента света са се случили в СССР - Чернобил и Кищим.

58

Reptile

преди 4 години

До Зозо, Да правя! А ти правиш ли разлика между радиокативен облак и тежка частица, която няма извеждане от организма и облъчва постоянно?! Поради разликите в обема, тежката частица може да генерира много повече облъчване... ама тва е сложно , не се напъвайте!

57

Ффф

преди 4 години

Айде сега пак пропаганда...разбира се че по време на студената война западни експерти няма да бъдат допуснати...както и руски на западни ядрени обекти...дори и сега....същото е и при американците...знаете ли че е имало инцидент 60те когато американски бомбардировач пренасящ ядрени бомби катастрофира в САЩ...при разследването се разбира че последната защита на едната бомба я е предпазила от взрив...бомбата е била 10 пъти по мощна от тази в Хирошима...

56

Анонимен

преди 4 години

***, добре че е сериала да се вдъхновиш да научиш нещо белким напишеш и статия.

55

Толкова по въпроса

преди 4 години

за мирния атом! Винаги ни се обяснява за как токА от него е най-евтин и изгоден, но се спестяват неудобните факти и всички подробности по съхранението на вече отработеното гориво. Няма страна в света, която да е разработила и прилага технология за неговото утилизиране. В най-добрия случай говорим за поставянето му в здрави контейнери и заравянето им на отдалечени и ненаселени места от сравнително сеизмично неутрални райони. Но това е само отлагане на проблема с натрупване за следващите поколения

54

Кина

преди 4 години

И аз помня престъпната дезинформация у нас тогава. За жалост последствията още не са приключили. А тоя номер със само-обесването ... връзва ли се някой ?! Един от начините да се премахнат неудобните хора, практикуван по онова време и до днес. Поклон пред подвига на Валери Легасов !

53

до 18

преди 4 години

В момента има доста руски филми, т.е. филмовата им индустрия работи. Смятам, че и ако руснаците бяха решили да направят филм за Чернобил, разкривайки причините защо и как се е случила трагедията, филмът щеше да има същата популярност. Това е инцидент, който е повлиял на много човешки съдби и е нормално да буди интерес в хората. Факт е, обаче че никой не иска да документира, разпространи или напомни за грешките си пред света. Затова е нормално инициативата за такъв тип филми да е чуждестранна.

52

Анонимен

преди 4 години

Ще има ли продължение за Фукушима? Надали, тя и в момента изпуска, а япончетата са уса съюзници...

51

vlady

преди 4 години

До АнонименНе е виновен само началникът на смяната - реакторът е бил опасен и Ленинград 1975г. и Игналина 1983г. са били съвсем близо до тежка авария. Дори да не бяха започнали рискованото извеждане на реактора от йодна яма пак е можело да се получи аналогична авария - неуправляемо нарастване на мощността от 30 MW вместо от 200 със същите резултати.

50

Чикън

преди 4 години

Така става, кога над умните и кадърните е поставен удобен и мълчалив чиновник.Дори сега в България е така. Нищо не сте научили.... Който си позволи да критикува открито най-малко го чака уволнение.Вечна му памет на тоя учен, които е платил с живота си, за да помогне за отстраняването на последиците.

49

истински

преди 4 години

истинският спасител от Чернобил е друг химик, който синтезира смес от вещества, с които се напръсква в голям радиус цялата територия около реактора и така спира разнасянето на радиоактивен прах във въздуха. ако не беше той заразяването още щеше да го има

48

Анонимен

преди 4 години

Мда, и аз гледах финалето снощи. Сериозен филм. Радвам се, повдигнаха някои въпроси и дадоха някои отговори. Аз например бях от тълпата с притъпено от комунистите усещане за Чернобил. Сега разбирам колко точно се е отразил върху живота ми и този на хората около мен. Като изключим малкото пропаганда, филмът е за всякакви награди. А този човек - за посмъртен медал, а не за забвение.

47

Наблюдател

преди 4 години

Така е в Русия, свестните хора с мнение, различно от това на Диктатора, в добрия случай ги обявяват за предатели а в лошия ги самоубиват.