588

Сийминеен

преди 4 години

Този професор ли е, що ли, що не каже колко е била детската смъртност?И т.н. От къде изсмука числото 1 400 000 души население на България по времето на Османското нашествие?През 1320 г. наделението на Второто българско царство е горе-долу такова по минимални оценки: ок. 240 000 градски жители от ок. 20 града, ок. 2 400 000 жители на села, махали, колиби, малки градчета и крепости, тоест общо към 2 640 000 жители на българското царствоОбщ брой на българите в и извън България 2 800 000 души приблизително.населението на трите български държавиНаселението на Търновското царс

587

Лили

преди 5 години

Много жалко ,че днес историята се пише от хора със субективно виждане на събитията Истината се размива и бъдещите поколения ще се лутат в търсене на същата и ще се отвратят от историята То както казват хората ,тъй или иначе поука никой не си извлича от миналото .А защо ли са измирали много хора ,може би защото са живели в разкош потънал в мизерия и глад Турците ореваха света с изселването им, а ние си мълчим и забравяме за изкланите българи и изгорени селища Да наистина хубаво са

586

привет от Германия

преди 5 години

Османските турци дефакто ви спасяват от упадък и са предотвратили избиването на българи от българи ! Заварили са ви в тежка икономическа криза на прага на гражданска война ,на места българи са избивали българи ! И през това " робство " сте се увеличили с 1 милион души , българските земи са били най-богатите в османската империя ,а взеки втори българин имал свой собствен бизнес и българите са живеели достойно и весело ! Какво по-хубаво робство от това ?! А еничари са взимани и от турци !

585

nnnnn

преди 5 години

may sega jiveem po losho taka mi se struva

584

IYI

преди 5 години

добре си живеели, имало е и добри турци хора, но е имало и такива, които за джумбиш от скука са изнасилвали девойки гяурки, убивали който им падне и никои нищо не им казвал пък уж имало Хатишериф и Хатихумаюн.другото що годе е вярно

583

Анонимен

преди 5 години

...върнали са ни 500г. назад, буквално. Разбира се също, че не бива това да пречи на отношенията ни със съвременна Турция, светът е променен и продължава да се променя. НО! За да можеш да простиш трябват стъпки и от другата страна. Турците не да ми пробутват пропагандни филми като "Златният век", а да си променят историографията и неоосманската политика. Иначе какво излиза - давайте ние като жертви да си променим гледната точка, щото онези нямат желание, а ние трябва да сме толерантни. Номерси.

582

Анонимен

преди 5 години

Без значение как ще го наричаме, робия е имало, били сме обезправени, потискани, клани, е......и и грабени. Разбира се, че българите са били движеща сила, чиято кръв е смукана столетия, и без които туморнотоо образование, наречено Османска империя, нямаше да съществува толкова време. Ако не ме лъже паметта при падането под турско в земите ни е имало над 4000крепости, това са и пътища, градове, търговия, култура, книжнина.... Всичко са разсипали изве..ргите, върнали са ни 500г. назад, буквално.

581

Дойче зеле

преди 5 години

Дойчовците искат да бг-то отново да стане труски вилает и така Турция автоматично да стане членка на ЕС.

580

Анонимен

преди 5 години

Хубаво са живяли и както е тръгноло, скоро пак ще се върнат там.

579

пишман българи

преди 5 години

Народ с чувство за малоценност ,който винаги повтаря и втълпява ,че ако не били руснаците днес сме щели да говорим турски ! Абе будали такива , 500 г. сме си запазили езика без руска помощ , а вие унижавате българите и ми възхвалявате руснаците ,че ако не били те днес сме щели да говорим турски ! Турците щом са ни позволили да си запазим езика цели 500 г. значи не са били толкова лоши като испанците които само за 100 г. заличиха езика в цяла латинска Америка и наложиха испанския език !

578

Анонимен

преди 5 години

До АнонименКато сме живели толкова добре защо е било необходимо млади и здрави хора като Ботев, Левски и други да си дават живота,...................Защото са били пождведени от Русия , слуги на руски интереси ! Иначе като цяло българският народ не е имал основания да се оплаква от турците , затова и за тези 500 г. въстанията са малко и осъществявани чрез купени от Русия български хайдути ! Народът ако е бил недоволен през 5 години щеше да има въстания !

577

привет от Германия

преди 5 години

Продължение на първия коментар -Youtube - Българите под османско владичество или под османско робство ?! Добре вижте снимките , автентични са , правени по онова време ! Вижте как български свещенници / попове / се здрависват с турските аскери , никой от нищо не е обезпокоен , хората са весели , свободни , прегледайте всички снимки ! Аз не знам що за робство е това ,когато робите имат право на собственост ,училища на майчин език ,религия и пр. ?!

576

привет от Германия

преди 5 години

Само безпристрастната интерпретация на документите и свидетелствата от епохата на османското владичество може да очертае една сравнително правдива картина за живота на българите през петте века..............Да ама рубладжиите промиха мозъците на българите и никой не интерпретира безпристрастно , всички вече интерпретират пристрастно ! Не казвам ,че не е имало кланета ,но те са били само срещу хайдути и " мирното население " помагащо на хайдутите ! Следва продължение ..................

575

Истината и свободата

преди 5 години

Истината ни прави свободни, затова трябва да се знае. Няма българско семейство, което да не е било озлочестено по някакъв начин, през Османско време. Османлиите са си такива, геноцид над арменците, геноцид над-гърците, геноцид над-тракийските българи, това е което знаем а може да има и други "подвизи". Това на криминален език се нарича рецидивизъм. Добре е да се знае историята, такава каквато е била, за да не се повтарят престъпленията , от миналото.

574

Аз

преди 5 години

Каква безпристрастна интервенция на документи бленува този автор.Моята прабаба ми е казвала,че като дойде тумбата турци качени на коне в селото,те са се криели под миндерите да не им се случи нещо лошо.

573

Анонимен

преди 5 години

На ***,злобен,продажен и разединен народ най му отива робството!

572

ХОРА,

преди 5 години

прочетете спомените на Панайот Хитов, спомените на Илия Р. Блъсков. Цитат от Блъсков:"аможе ли да се говори за благоденствие там, детое върлувала грубата сила на озверения турчин и ожесточения грък владика? Да, роб бе българинът и в такова робство, на което злините, мъките нито са за изписване, нито са за изприказване."

571

Анонимен

преди 5 години

627 - с право да учат в ЕВропа - извинявай за КОЙ ВЕК ГОВОРИМ? са средата на 18. А ТЪМНИТЕ ВЕКОВЕ - 15-16? а 17 век? капцича просвета не е имало а до падането на ОСманската империя в Лепанто и във Виена изобощ не са позволявали на покорените народи да ходят в ЕВропа. Чак 17 век започва чат-пат да има търговия със Запада, като се разпада ОСманската империя.

570

Анонимен

преди 5 години

Като сме живели толкова добре защо е било необходимо млади и здрави хора като Ботев, Левски и други да си дават живота, вместо да се оженят и живеят до дълбока старост в хубавата империя?Минали са около 140 години така че има и документи достатъчно да се разбере историята, а не свободно да се интерпретира според интересите на някои

569

Ставри

преди 5 години

Паметта няма и не може да бъде заличена! Въпреки всичките напъни на НПО-та, министерства и предатели. Децата са наясно както с едното, така и с другото. Учителите по история продължават и ще продължават да учат децата на истината! Скоро всички лъжи ще паднат и ще се разбере, че хилядолетен народ с култура и традиции не може да бъде затрит току-така!