73

Анонимен

преди 5 години

Трябва да се кърпи социалната система, ама някак и да мине кърпежа. Та 1/3 са прецакани, 2/3 не са и се казва "ама то повечето са на далавера"И така до след 5-6 години, когато пак ще прокарат някоя подобна мярка и пак на принципа "1/3 срещу 2/3", докато всички не бъдат прекарани, но вече ще е късно

72

Анонимен

преди 5 години

За огромно съжаление на целия български народ, съставителите на такива закони от ГЕРБ са на вашето образователно и интелектуално ниво.Нищо добро не очаква един народ, "управляван" от прости хора, начело с пожарникар!А иначе, вие двамата може да продължите да си гласувате за ГЕРБ и да венцехвалите Тиквата. Той е умен. Прочел е цяла книга за индианците. Може и вие да стигнете Неговото ниво някой ден.

71

anonimen

преди 5 години

Повече внасяш - повече получаваш : не е вярно в някои случаи. Например: преди пенсия работиш няколко години на мин. заплата. Осигурителната сума расте, но ти пада индивидуалния коефициент и получаваш по-малка пенсия, от тази, която би получил, ако не си работил тия години.

70

Анонимен

преди 5 години

Това кой по ред закон е, за тази година, гласуван без оценка за въздействие ?. Първо гласуват ,после мислят- тикви .

69

Анонимен

преди 5 години

Кражбата на века е това.Гласувайте пак за ГЕРБ.Може и пенсии да не вземете.

68

ит

преди 5 години

Ето типично по български, веднага всеки почва акъл да ми ръси. Аз ви казвам, че 90% от хората с моето положение се изнасят при тая система, остават тия които нищо не могат и са с ниски заплати. Точно понеже аз мисля, не искам някакви чиновници да ми дават наклон, искам моя партида, но понеже няма как или ме пишат на минимална и с останалите пари аз се оправям или отивам във Франция където поне след години ще взема висока пенсия. А бащата е финансист и има инвестиции няма нужда да го мисля.

67

Счети

преди 5 години

Проблемът идва от новите бизнесмени, които ви убедиха, че е по на далавера да не ви се внасят осигуровки върху реалните доходи и вие се съгласихте с тях. Ясно е, че отпадането на трите години е несправедливо, но защо никой не е протестирал до момента ? Защо позволихте пенсионната система да е несправедлива ? Защо не поискахте от управляващите по-добра пенсионна система, а само недоволствате по форумите ? И се радвайте, че все още има кой да внася ОВ, защото за моето поколение може и да няма !

66

Анонимен

преди 5 години

Целта е ГЕРБ отново да откраднат парите като през 2011-та, но този път без Дянков.

65

До 66

преди 5 години

Казваш, че искаш пенсиите на родители ти да са ниски и ти да не плащаш за техните пенсии. Казваш и че не мислиш за твоето бъдеще. Това казваш ...

64

До 66

преди 5 години

На 32 години човек не мисли за пенсия, но когато поумнее, вече е късно.Имам един такъв съсед, ИТ специалист, който сега е на 49 години, но има само 4 години трудов стаж, т.е. само за 4 години е плащал осигуровки и мислеше точно като теб. Сега се е хванал за главата, какво да прави, защото пенсионирането вече е пред него. Може да направи 15 години стаж и да взима социална пенсия, която ако не бъркам е 127 лева сега.

63

Стар софиянец

преди 5 години

Лъжа е, че трудовия стаж преди 2000 година отпадал.Лъжа е, че отпадат 20 и повече години трудов стаж.Лъжа е, че хората били работили много години преди 2000 година и сега ВСИЧКИТЕ тези години отпадали при изчисляването на пенсията.Лъжа е, че сега без тези години преди 2000 година, пенсиите били с 200% по-ниски.Теоретично, това може би би могло да се случи, но не ми се смята да го проверя. Би могло, ако от 2000 година се осигуряват на минимална заплата, а има 3+3 години преди 2000 с огромни о

62

ит до 64

преди 5 години

Когато знаеш Англииски и Френски перфектно, имаш инженерно образование, две допълнителни квалификации едната от Франция със сертификат, и може да си намериш работа за 5 мин., задаваш правилата. А когато във фирмата има липса на кадри и печалбата и зависи от това, сменили са няколко служителя преди тебе и ако си тръгнеш няма да е розово положението, но въпреки това не предприемат действия, още от както вдигнаха прага ми преля чашата, та да ултиматум си е думата. А маргинали за мене са всички соц.

61

Анонимен

преди 5 години

Защо ли повечето коментиращи, твърдят лъжи, убедени, че са истина?!Поназнайвайте това-онова преди да коментирате. Така само се излагате.

60

Анонимен

преди 5 години

. Та съм дал ултиматом на фирмата или да измисля вариант да внасям минимално или имам предложение от Франция заминавам натам колкото и да не ми се ще.Аз пък се чудя такъв маргинал, (който вместо да говори с шефовете си поставя ултиматуми) как го търпят във фирма. Явно търкулнал се похлупака и си намерил гърне!

59

Анонимен

преди 5 години

Най новата формула : за да не бъдете ощетени не внасяйте , а си заделяйтеЕ то за това сме на туй дередже! Вуйна ми НЕ се осигурявала, защото някой и дал същият акъл и оня ден плачеше, че щяла да бъде без пенсия!

58

Анонимен

преди 5 години

Този проблем се появи сега заради ниската максимално осигурителна сума, която я има от 2000 година. Ако се спазваше правилото, че максималната осигурителна сума е колкото 10 минимални работни заплати, както беше в началото, сега нямаше да има проблем. Разликите щяха да са много малки спрямо досегашният метод включващ и 6 години преди 2000 година. През 2018 година съотношението максимална осигурителна сума към среден осигурителен доход беше около 2,924, а през отпадалите години има хора с над 5

57

Реалист

преди 5 години

От 2019 година отпадат 6 години за определяне на личния коефициент за изчисляване на размера на пенсията - трите най-добри години преди 1997 и годините 1997, 1998 и 1999. Остават 19 години и нещо - от 2000 до датата през 2019 година. Трудовият стаж не отпада, както погрешно коментират доста хора. По-лошо е предимно за хората получавали високи заплати, когато нямаше таван на осигуровките през тези отпаднали години. По-добре е за хората с по-ниски заплати.

56

House M.D.

преди 5 години

Колкото повече трудоспособни българи заминават до Чикаго без назад, толкова по-малко ще са парите за пенсии.

55

До 58 zna4i

преди 5 години

Ако някой е пенсионер от 2017 година и взима пенсия 500 лева, която сега ще се индексира. Новият пенсионер при същите условия и новата формула ще вземе 600 лева пенсия или 1600 лева. Редно ли е?Не схващам какво искаш да докажеш произволно жонглирайки с числата?!

54

ит

преди 5 години

Аз пък като младеж на 32г ще ви кажа че пари за пенсии на соц. кадри няма да плащам, тука взимам 3к на месец, не ми е лошо, но за удържаните данъци и осигуровки нищо не получавам, освен да хрантута някви бивши дървени глави. Най-вероятно след време няма и да взема пенсия. Та съм дал ултиматом на фирмата или да измисля вариант да внасям минимално или имам предложение от Франция заминавам натам колкото и да не ми се ще. Пък тия които мислят, че някои образован ще остане да плаща много се лъжат