25

до 19

преди 5 години

Не знам какво си е позволявал, ама това което е оставил е образцово.

24

Анонимен

преди 5 години

Сестрата на Моцарт най-вероятно не е композирала нещо значително. Но, реално погледнато, първите произведения на Моцарт също са по-скоро подражателни. Забележителните му постижения в големите сценични форми са в зрелите му години, и най-вече тогава, когато пише не като назначен на щат. В зрелите си години става масон и отстоява стойностите на свободния творчески дух. А сестра му, естествено, е трябвало да я омъжат и да се грижи за деца и домакинство, което спира развитието и.

23

Анонимен

преди 5 години

Ако представата Ви за Моцарт е от филма "Амадеус", жалко.

22

Анонимен

преди 5 години

Айде сега, остава да цитираме Ринго Стар: "Обожавам Бетовен, особено стиховете му".

21

Анонимен

преди 5 години

Точно по това време не е било забранено на жените да са музикантки. Напротив, всяка добре възпитана девойка от средното съсловие, естествено - и от по-висшите съсловия, е била обучавана да свири на инструмент. Жените са били и преподавателки по инструмент, каквато е била и сестрата на Моцарт, и Клара Шуман. Но музикантите, както и всички артисти, са били с репутация на "несериозни професии", даже ако са били придворни, хранели са се със слугите.

20

до 15

преди 5 години

Мани тия локуми, ти нещо си фантазираш ама много яко, баш като Моцарт нищо не е композирала. Досега не съм чул жена да има стойностно произведение от ранга на Бах, Бетовен, Моцарт и Вагнер. И т.н. да не подценявам и другите композитори.

19

vlady

преди 5 години

До АнонименМоцарт си е позволявал твърде големи разходи и за това е трупал дългове и е умрял в бедност.

18

Анонимен

преди 5 години

други времена - други нрави. По онова време на жените им е било забранено да са музикантки, нормално е било да се реализира чрез брат си сигурно се е радвала, че нейни произведения стават известни. От статията става ясно че тя доброволно е пише композициите за брат си, а "Кражба" значи нещо съвсем друго.

17

Анонимен

преди 5 години

14 - така се пише според правописа от 1989 - поДтискам. т.е. натискаш някого да е ПОД теб. новата форма - потискам - е опростачване на езика.

16

не се научихте, бе

преди 5 години

"Феликс, ще преследва кариера на музикант, но за теб, композирането ще остане само хоби".Запетая след името се слага, когато то е обръщение... Фани получила писмото, но баща ѝ я нарича Феникс?

15

Анонимен

преди 5 години

Не е прецедент. Сестрата на Моцарт е била не по-малко талантлива от брат си, също от много малка е свирила превъзходно и е композирала, също е била използвана като брат си за печелене на пари чрез концерти. Едва ли има някой средно добър изпълнител, който да не се е пробвал да композира. Издаването е вече друга тема. Изпълнението и популяризирането също.Моцарт е умрял в бедност, защото пръв си е позволил да не бъде на щат. а свободен артист.Менделсон е този, който популяризира Бах.

14

Анонимен

преди 5 години

Какво трябва да означава "поДтискам"?

13

Анонимен

преди 5 години

Ей че хейтърско заглавие

12

GrammarNazzi

преди 5 години

Пише се поТискам, а не поДТискам, благодаря...

11

Панама пейпърс

преди 5 години

Феминизма е троянския кон създаден от исляма за да победи Християнството.

10

Анонимен

преди 5 години

Според феминизма мъжете са зло ,което трябва да бъде стъпкано !Според исляма жените са по долу от козите ! Християнската цивилизация разви идеята за равнопоставеността и любовта между мъжа и жената !Осъществи романтиката !Тези неща се мразят от исляма и феминизма и ето как те стават съюзници в залата си помисъл !Горко на света.

9

NGO grants maybe?

преди 5 години

До 8Интересното е, че в статията не са посочени източници, но това явно няма значение.:-)

8

преди 5 години

Защо всеки ден има поне една новина за потъпкана жена ?Нещо за потъпканите мъже ?

7

Анонимен

преди 5 години

*** Христова стана за смях даже на жените в редакцията си ! Вчера сбърка джамия с Църква ,а днес Менделсон нарече крадец . Дъното има и дъно и под него може да се копае ,давай драга !

6

Сестра

преди 5 години

И да е е вярно тя със сигурност се е радвала за брат си, а не му завиждала!