26

Анонимен

преди 5 години

До SakiТук на много хора може нищо да не им трябва. Просто видяли място и решили да напишат нещо. Да остане нещо след тях.НИМХ е важен, ама важен е и интереса на тези от БАН. Празни сгради, повечето дадени под наем. Едни хора (повечето) ходят насам-натам и после се оплакват че им били малки заплатите. Ако им предложиш допълнителна работа - не искат

25

Анонимен

преди 5 години

До Анонимен 13Това не може ли да се прави и към университетите? Но тогава ще лъсне кой колко работа върши и кой само дреме на заплата или странично работи някъде.В университета няма ала-бала. Знае се колко лекции трябва да прочетеш и колко упражнения трябва да водиш. Ако си кадърен, правиш и научни изследвания, за които е редно да ти се плати богато. Аз подкрепям това. Който работи - ще яде. Който иска да дреме, да си търси спонсор, а да не виси на бюджета.

24

do 13

преди 5 години

Виждаш ли? Това, което го описваш НЕ Е фундаментална наука, а приложна. Създават хим.смеси, сортове домати, помагат при разминирване, роботики. Всички тея неща могат да се вършат от институти към университети, където И студенти ще вземат активно участие, а също и в частни лаборатории. Това са чисто комерсиални разработки и проекти. Няма нужда от АКАДЕМИЯ на науките за подобни неща. Неоправдано е.

23

Анонимен

преди 5 години

Люлин - МО бе изстрелян в Космоса перз 2016 г. на 12 и 19 март 2018 бяха проведен тестови условия и заработи успешно.Люлин МО-бе изстрелян като съвсместен проекн "Екзо - Марс" на ЕВройпейската и руската космическа агенции с Бан

22

До 16

преди 5 години

Нека да те попитам нещо.Ако дейността, извършвана досега от НИМХ, може да се осъществява само от 150 човека, тогава ти какво предлагаш?От джоба на данъкоплатеца да се плащат само 150 заплати? Или да хрантутим 1 000 човека, макар че работата вършат само от 150?Дали бройката е такава, аз не знам. Като коректен данъкоплатец искам работата да бъде качествено извършена. Да им купят модерно оборудване и да дадат достойни заплати на необходимия брой специалисти.Който може, да прави и научни изследв

21

Анонимен

преди 5 години

Люлин - МО заработи успешно в орбита на Марс. Устройството е създадено от ИНститута за космически изследвания изследва радиацията

20

Анонимен

преди 5 години

Били ли сте на скорошната изложба на Института по роботика? очевидно - не. Всички точни науки в БАН имат редица нововъведения, въпреки че работят в ужасяващи условия.

19

Анонимен

преди 5 години

До Анонимен 17Какво точно оборудване? Поставките за тоалетна хартия на етажа на чистачките и охранителите ли?

18

До 10

преди 5 години

Само дето в конкретния случай активите на са на "дружеството", а са му били предоставени от държавата, за да върши работа, полезна за България!БАНските старци се самозабравиха в лакомията си. Уредиха децата, снахите, зетьовете, внуците и племенниците си в БАН, сега са се закахърили за правнуците. Искат да им оставят богато феодално владение под формата на БАН. За това е този рев и вой.

17

Анонимен

преди 5 години

БАН за признати в света от межданародни организации. показателно е, че НАСА ползва оборудване на БАН.

16

Анонимен

преди 5 години

НИМХ са 1000 души. Наистина ли вярват, че в министерството някой ще ги търпи да са толкова. ЕДна агенция е към 100-150 човека. До една година ще им направят структурно преобразование ще ги направят 150 души, от които половина - "парашутисти" на Герб , имотите ще останат в МОн и ще бъдат продадени на близки до Герб

15

Да, бе!

преди 5 години

До Анонимен 8Признати сте по света, от човечета, които идват тук в командировка. Храните ги,поите ги, после те за благодарност пишат едно писмо с похвали.И науката ви е фундаментална - ежегодно откривате топлата вода. Браво!Де що имаше кадърен човек в БАН, отиде на Запад за човешко заплащане.Не на нас тези благи и медени приказки, усукани по килифарски.

14

Анонимен

преди 5 години

частни лица са давали пари от джоба си, но те са ги давали БЕЗ ДА ЧАКАТ РЕЗУЛТАТИ.това - първо. Второ - БКД преди 1947 е била не по-голяма от една стая, а днес е 52 звена, те не могат да се изхранват с парите, с които се е изхранвала БКД. създадени с НОВИ НАУКИ - например компютърни, нано-науки, занимаващи се с енергетикта и т.н. Бан вече е била съкращавана два пъти и след всяко съкращение имаше обащение за увеличение на парите, а не го получи!

13

Анонимен

преди 5 години

9 - ами прави. Института по металознание работи с министерство на отбраната по разминирането на обектите. ИНститута по неорганична химия създаав смеси, които се използват в стрителството. ИНститута по физиология на растенията създаде 7-8 вида домати, както и средство за обезпаразитяване на растенията., института за космичесик изледвания - апаратура, която се ползва от НАСА.

12

Няма да са ощетени?

преди 5 години

Какво означава това?БКД, впоследствие прераснало в БАН, е било създадено не за да бъде облагодетелствано, а за да служи на българското общество! частни лица са давали пари от джоба си, за да има българска наука! Едва на по-късен етап държавата е отпуснала пари само за ДВЕ заплати в БАН (само за известен период е имало заплати за 9 човека). И научно-изследователска дейност е имало!Едва след 1947 г. - хрантутници на бюджетна издръжка.Каквото е изгодно за България, това ще се направи!

11

Анонимен

преди 5 години

Оплачи се на Омбудсмана ако я намериш във влака нали тя е защитник на народа, опa абравих ти не си от народа, а от боговете.

10

Анонимен

преди 5 години

Да вземат умниците от НИМХ и с тях да създадат ново предприятие. В кое предприятие работниците напускат заедно с активите на дружеството? Уволняват ги и "много образованият" министър ги наема на работа в министерството. Развеждат ли се, зестра ли носят на министъра? Искали да напускат и делят плячката като рабойници или като роднини.

9

до 8

преди 5 години

Колко фундаментална наука прави? Николко. В миналото може и така да е било, но тепърва няма вече да направи.За съвременна фундаментална наука се изискват МНОГО пари, при които няма пряка възвращаемост. Затова и основното, което се чува от БАН е, че са създали пртотип на "таблет", но дебел сантиметри, с висящи кабели и китайски компоненти. Това го гледах по ТВ-то.Със сигурност студентите, които понастоящем промовират някъде по света са създали много повече от БАН.

8

Анонимен

преди 5 години

Академията е от преди освобождението ни още... Туй министърче няма визия, а следва процесите или се насочва късогледо към краткосрочните пари. Академията прави фундаментална наука и по- малко приложна, но е авторитетна и призната в света, а това, че някой може краткосрочно да извлече едни дивиденти не значи, че трябва да се разпадне академията и всеки да си взима шапката. Да излязат метеоролозите и да си направят едно ООД и да почват да продават услуги.

7

Анонимен

преди 5 години

А вас кога ще ви закривамe дрoгарю Вълчев, ти секретарка на БАН ли си сега или техен говорител. Aбе що ли взе да ми писва от вас и цялото туй говорене и закриване на туй и онуй и ликвидиране на държавата.