46

Анонимен

преди 5 години

До Анонимен 45Каскетите с гумените о..пи..н..ци на бос крак имаха ли "вишу", когато окупаторската чужда армия им подари властта и те най-напред се заеха за унищожат интелигенцията, а също и финансовия и индустриалния елит?

45

Анонимен

преди 5 години

то ние имахме премиер който нямаше висше образование в лицето на Сакскобурга, че за един Харизанов ли...

44

БиБи

преди 5 години

Г-н министърът направи груба грешка: НИМХ трябваше да се изведе от състава на БАН, но да си остане научен институт, още повече че в него има научни кадри. В БГ има "институти" без хабилитирани лица: ИПИ, НИПИ, ИРПС, та дори и институт с шеф Харизанов, който няма висше образование. Институтът трябва да си запази името и чрез НАОА да се узакони. Оборудването и сградата да останат собственост на НИМХ.

43

Анонимен

преди 5 години

Някой по-долу сравнява някогашния Етнографски институт с чекмедже,което впоследствие станало една стая.Но защо не каже какъв дял от обема на изданията на БАН до 1947 г. заемат трудовете точно на тези етнографи и фолклористи,които са били една шепа хора.А след 1947 г.? Доносници,връзкари,ниско интелигентни човечета с партийни книжки или партийни връзки разкатаха фамилията на много сфери от хуманитарните науки, та няма оправия и до днес. Ветропоказатели в зависимост от това, кой е силният на деня.

42

do 41

преди 5 години

Грешно ти е разбирането за университетите и науката. Ако потърсиш какви са критериите за един Уни да стане престижен Уни, това са И публикациите, къде са публикувани, колко и къде са цитирани, патентите, броя на кадрите, които са създали... А това не става само с преподаване.Ерго - БГ концепта за паралелната структура БАН е била актуална по соц-а. Сега само гори пари и генерира "мъртви души", дето се занимават евентуално с несвойствени за академия неща - а именно комерсиални проекти.

41

Анонимен

преди 5 години

някой пита дали не може да се прави наука в университетите? Университетите преподават, а техни представители ходят и на терен - това е истина. Но колко преподаватели отделят дълги години в научни изследвания - например по нанотехнологии? Освен това ако един институти средно с 50 учени се прехвърли към една секция в Университета, където има 7-8 човека, ще приемат не повече от 2 души- добри специалисти в областта си. какво правят другите?

40

Golohliv

преди 5 години

S eu skorost ili s bg ohluvena skorost?!

39

Анонимен

преди 5 години

35 - сега се хвана за проектите. Одеве говореше за клатене на краката, и нисик заплати, ама това е за служителите. пък те нямат проекти. Бъди конкретен. Ако проблем са ти проектите - излез с имена, защото има много учени, които имат сериозни проекти. А един проект не може да не се планира, това са искания на европейските програми. за други неща може да се обвинява БАН - че не стимулира хората, които имат усепшни проекти например.

38

Анонимен

преди 5 години

32,Георги, пак ли ти се вихриш тук? Баща ти те уреди първо в института, в който *** беше толерирана от една недоучена селска мома, омъжена за роднина на Политбюро. После те преуреди в архива на ЦУ на БАН. И защото наистина няма какво да правите там, а няма как да идвате на работа само веднъж седмично, подпираш бюрото цял ден или се рееш в Интернет.Две трети от кадрите на БАН са също като теб. Но искате да си запазите позициите. Разбираме ви, но все пак поработвайте от време на време.

37

extremist

преди 5 години

ТРЯБВА ДА СЕ ЗАКРИЕ БАН , НЕ НИМХ

36

Анонимен

преди 5 години

Цялата работа е за имотите. МОН ще прилапа имотите, ще направи агенция, ще съкрати 1000 човека на 100 ще си назначи любовниците на сладки постове, а измамените нито могат да бъдат някакви в новата структура (структурна реформа - по тази точак могат да те съкратят) нито вървя да се върнат в БАН, който ще е с намален бюджет. Двама -трима като Брънзом ще хързулнат останалите.

35

До 30

преди 5 години

как да не се заплаща, бе? Имаш ли представа какви пари се взимат по някои от проектите? И това се отчита като планова задача!

34

Анонимен

преди 5 години

някои вярва ли че те зи заплати са реални? първо - не познавам учител да взима над 600 лева.те и за готвачите казват, че взимат 3000, ама масово напускат защото после им взимат 2500 собственитеВторо за да си учител трябва ПЕДАГОГИКА. А ако си учил в НБУ-та египтология - и приравнителни изпити.

33

Анонимен

преди 5 години

Сега ще ги изритат от БАН. А министерчето ще каже: "Имаме пари за 100 човека, реформа ще правим. Приемаме само синоптички манекенки като по телевизора. Наука не ви трябва, трябва мо,да и да рекламирате Долче и Габана и Пако Ръбан. Учени дебелаци не щем да ни загрозяват визията. Учените останаха в БАН. Вие сте прости министерски служители."

32

Анонимен

преди 5 години

специално Етнографският Институт с музей са били точно една чекемедже в началото. В последствие Шишманов дава им дадат стая. Сградата с двореца им е дадена едва след 1947. Историците също са една малка секция от 5-6 до 50-те години и после бързо се разрастват. повечето институти са били с размерите на отдел - 10 ина човека до 1947

31

Анонимен

преди 5 години

Вече качиха информация какви ще са заплатите на учителите от догодина. Знае се какви са заплатите в университетите и колежите.Задайте си въпроса, защо тогава 6 800 човека продължават да се инатят да са в БАН? Впрочем, след като НИМХ напусне, ще останат около 5 800,на наша издръжка!Ако учителите получат обещаните заплати,ще взимат приблизително колкото млад професор в БАН.Защо тогава толкова народ стои в БАН? Заради възможностите да се печели странично или да се мързелува - каквото си избереш

30

Анонимен

преди 5 години

26 -това не е точно така. Никой не иска допълнителна работа, защото в БАн Допълнителна работа НЕ СЕ ЗАПЛАЩА. Ако бяхме частни, никой нямаше да отказва допълнително. И само между другото - много от БАН работят ДОПЪЛНИТЕЛНА РАБОТА В ИЗВЪНРАБОТНО ВРЕМЕ, така че не става въпрос за мързел

29

Анонимен

преди 5 години

До Анонимен 14Имаш ли представа за какво говориш? БАН се помещавала преди 1947 г. в една стая!Вземи прочети нещо и поразпитай колегите си, не се излагай.Имаш ли представа колко имоти е притежавала БАН, все дарени от частни лица? Колко издания е имала? Колко звена?И така нататък ...Социалистическата БАН я съсипваше шуробаджанащината и връзкарството, които в пълна сила действат и днес. Не, че няма и кадърни хора, но посредственият връзкар е водещ в повечето звена там, уви!

28

Анонимен

преди 5 години

Нека да има 16 области - по двама души да има в област - един лаборант и един старши.- 32 души. И да кажем - 40-50 души поддържка за базите. Колко души остават до 1000 човека? Вярват ли наистина че ще ги запазят толкова хора в Министерството? колко хора са били преди да дойдат в БАН? стотина човека.

27

Анонимен

преди 5 години

до 22 - нека те попитам нещо и аз. Във щаба на Формула едно всеки отбор си има 4-5 синоптика. Могат до половин час за имат ТОЧНА прогноза за времето. НИМХ дават супернеточни прогнози - септември предскахзахадва студени дена, отидох на почивка, облякох се тежко , а то грейна слънце и умрях от жега. За какво са им 1000 човек,у особено при положение че БАН са 4000 души? Един институт средно е 100-150 човека, рядко някой е като ЯДрения, където са 300