28

Анонимен

преди 5 години

Страх ги е, че ако едни се отцепят и други ще почнат, защото има бачкащи дето парите им по проекти биват прибирани "За общото благо на академията". В Китай тяхната академия е преустроили за няколко месеца на пазарни принципи, защото социализма свърши и няма откъде да се наливат готови пари за подържане на професията писане на публикации.

27

Анонимен

преди 5 години

До Анонимен 26Да, разбрах това и не се учудвам, че хора с по-ниска научна степен в чужбина са били оценени далеч по-високо от нашенските професори. За онази колежка разказах, защото тя е показателен пример за нашенската "нАучна среда".

26

Анонимен

преди 5 години

До 25Говоря за цитирания от чужди автори, а не за цитирания от БГ-автори.

25

До 24

преди 5 години

Успя да ме разсмееш, защото си спомних за няколко колеги, които, ако бъдат поканени да станат членове на редколегии на сборници, които не са издание на БАН, разговарят с авторите на статиите и ги разубеждават да не цитират този и онзи. Така подливат вода на колегите си. Особено активна е една БАН-аджийка, която сътрудничи и на Шуменския университет. Срещу колко свои колеги е говорила измислици, и тя не помни. Деянията й са доказани, но БАН явно няма механизми да се справя с психопати.

24

Анонимен

преди 5 години

Мога да ви дам пример за доцент с над 180 цитирания от чужди автори и за професор само с 1 цитиране от чужд автор.Няма да казвам за кой университет и за каква област става дума!!Кажете сега кой е по-добър???

23

Анонимен

преди 5 години

В България има много добри учени..............големи специалисти, с висок импакт-фактор,с хубави учебници за студенти, с много публикации и цитирания от чужди учени, които не работят в БАН, дори не всички са в София.............тези хора си работят честно и почтено в т.нар. провинциални университети.Някои от тях си остават доценти цял живот, други стават професори...............но никой не се кичи с титли като "академик" или "член-кореспондент".

22

До Бившия

преди 5 години

Не плаши хората с импакт фактор. Имаш ли представа колко хора, които не са от БАН, също публикуват в подобни издания?А знаеш ли колко от "научните" списания, издавани от БАН, не са реферирани?Наистина ли нямаш представа колко пъти е било търсено сътрудничество с БАН поради различни причини? И колко пъти човек става пишман задето ги е потърсил, като вижда кого му пробутват за сътрудничество, чий труди знания се опитват да използват и как подливат вода на кадърните, с които искаш да работиш!

21

До Анонимен 18

преди 5 години

Де да беше само един кадърен учен, който да е бил препънат от некадърните си колеги! Това е стил на поведение в БАН.Преди време написах тук за лице с около 300 научни труда, 8 от които са монографии. Отдавна е покойник.Почти до пенсионирането си е бил най-обикновен специалист (научно-помощен персонал с висше образование) и накрая направо го хабилитирали,като подигравка.Случило се е през социализма. Някой от ЦК разбрал за този човек и попитал защо не е на научна длъжност? Затова го хабилитирали

20

Анонимен

преди 5 години

Не само в БАН, и в университетите има плагиати, дори ректорът на ТУ - Варна преписа дисертацията си!!

19

До 17 - Де да беше

преди 5 години

само един учЕн велможа от БАН, който да си служи с лъжи, преписвачество, експлоатация на млади специалисти и други подобни "подвизи"!За повечето от хабилитираните ни учЕни това е манталитет. За тях това е нормално държание, така са ги възпитали в семействата им.Такава е била и псевдонаучната среда в повечето институти на БАН през онези 45 години, затова са избуяли такива и до днес задават тон там.Където има щастливи изключения, те в най-добрия случай са проблемни групи,които се разпадат бързо

18

Анонимен

преди 5 години

Няма да кажа как учени от БАН спряха един голям БГ-учен и не му дадоха заслужена професорска титла!!! Да продължавам ли за БАН??

17

Анонимен

преди 5 години

Няма да говоря за морала и лъжите на един професор и член-кореспондент от БАН............това е друга дълга тема!!!Разбира се..............няма да кажа и името му!!!

16

за БАН

преди 5 години

Колко Нобелови лауреати даде БАН??Химици или физици???Точно .............нула..............0!!Дори Пакистан има Нобелов лауреат по физика................един голям физик - Абдус Салам!!Бившата Чехословакия има Нобелов лауреат по химия...........Ярослав Хейровски.........за откриването на полярографията!!Да продължавам ли??

15

Бивш - 3

преди 5 години

..парите за НИМХ "..заедно с всички материални активи и разчетените за дейността му финансови средства, и преминаването му към министъра на образованието и науката от1 януари 2019 г"А защо там, след като с образованието НИМХ няма нищо общо, а не някое друго министерство - има ги много! Да не би земите, с които разполага НИМХ, а те са много (колко метеостанции, всяка от които в парцела си!), да са изкушили някого ненаял се, ненаграбил се?На мен ми писна у нас да се настройват едни срещу други

14

Бивш -2

преди 5 години

Знаете ли в колко чуждестранни институти работят служители на БАН наравно с колегите си, често водещи по темата? И не заради парите, които ще получат там, а защото в мизерните условия на нашите лаборатории е невъзможно да се постигне много! Знаете ли с какви мизерни заплати са БАН-ските служители? Че работят често много по-дълго, отколкото разни други служещи? Че покрай пряката си работа обучават студенти и специализанти от университети и други ВУЗ-ове. За смешни хонорари!А сега, защо парите за

13

Бивш

преди 5 години

До Анонимен 8Познато! Неграмотниците, кухоглавците ненавиждат БАН. Това не е от сега. Драги мои деебильчета, скъпи мои олигочерепчета, на вас акъла ви стига до кравите. Знаете ли, че освен в Академията, има и други, които оценяват работата на БАН. Това са редколегиите на международни научни списания. Разпращат направеното от наши учени на световни специалисти и там ги оценяват. А не такива като вас! Знаете ли колко статии с висок импакт-фактор са плод на самоотвержения труд на учени от БАН?

12

До Анонимен 4

преди 5 години

Друг е конфликтът, байно!Ако излязат извън обсега на БАН част от докторските програми, значи с тях няма да могат да търгуват старците от БАН. Няма да могат да уреждат свои хора на сладки стипендии и гарантирано назначаване в научен институт. Някой друг ще се облажи. Не може така!Две-три поколения учЕни са изкласили така - с връзки. Знаеш ли колко професори и академици от БАН успяха да уредят не само децата, но и внуците си в БАН? Таман се настаниха фамилно и сега искат да им развалят рахата!

11

Ало, ало, ало

преди 5 години

До Анонимен 8Много жестоко предложение даваш бе, ей!Като ги пратят да доят крави, кой ще закриля цели пасмини техни роднини, любовници, близки приятели и т.н., които всеки един от БАН-ските големци е уредил на бюджетна издръжка в БАН? Кой ще дава научни степени и звания на тези недоучени роднини и познати?Ама недей да бъдеш толкова свиреп, моля те! Повечето от тези покровителствани човечета са свикнали да получават парички без да си дават зор и без да ходят всеки ден на работа!

10

Сега разбрахте ли?

преди 5 години

Институтът да излезе от БАН, но държавата да продължи да дава на БАН-ските старци онези пари, които досега са били отпускани за дейността на този институт!Относно имотите - ако НИМХ е ползвал сгради, строени с парите на държавата върху общинска земя, значи тази собственост ще излезе от БАН и ще върви заедно с института. Ако пък на НИМХ са били предоставени за ползване имоти, дарени на БАН от частни лица, редно е тези имоти да си останат собственост на БАН.Какво толкова не разбират някои?

9

Анонимен

преди 5 години

БАН и СУ "Св.Климент Охридски" лежат на стара слава!!!Колко пъти да ви го казвам???