30

Анонимен

преди 5 години

Най ть,пото сьщество на земята е *** балкански

29

Няма значение

преди 5 години

До ZМалка поправка за старобългарския. По-точното определение е праславянски. Аргумент: когато Кирил и Методий създават азбуката, тя е предназначена за западните славяни, а не за българските, но свободно се приема тук и се развива. По онова време всички славяни са говорили един и същ език с малки диалектни различия. И в тази връзка, след като се имате за специалист, защо новобългарският имо толкова малко общо със старобългарския?

28

Z

преди 5 години

Колкото до езика, чест им прави на руските специалисти - лингвисти! Официално е признато, че днешният руски език е 50-55% старобългарски! Официално е признато, че първият патриарх на руската църква е Киприан - българин! Затова и на византийците им горчи и този хап! Да не казвам още, колко от императорите им са чисти българи! Затова и откъдето могат-удрят! Тази битка е древна!

27

Z

преди 5 години

Политиката здраво в религията - нищо ново под слънцето! Пример-кръстоносните походи и т.н ! Колкото до украинския език в църквите, в тях проповедите не са на руски а на старобългарски! Така че украинските политици- патриарси отричат нашият език от който е тръгнало тяхното православие! Браво на истанбулския грък! Връща ни го заради това, че не му играем по свирката!

26

Анонимен

преди 5 години

Дядката в Истанбул не мери със същия аршин за македонската църква.

25

анонимен

преди 5 години

БРАВО !!! Велко дело ! Попчето с пагони Гундяев , ще се пръсне !!!

24

Анонимен

преди 5 години

Мдддааа..........ако през 2014 беше началото на разпада на това недоразумение, окраината на Руската империя, то сега това беше последния гвоздей! И Слава Богу, тая фашистваща хунта ще донесе още много беди, но накрая ще получи същото, както през 1945-та!

23

Анонимен

преди 5 години

До Анонимен 17Ха-ха-ха..........е, и СЛАВА БОГУ ЧЕ РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ СКЪСВА ВСИЧКИ (или почти всички) връзки с тая скапана еуропка!!!! ЧЕ КАКВО ХУБАВО Е ВИДЯЛА ТЯ ОТ еуропската ***? като чета историята, над 10 пъти тия тълпища се насочват на Изток, но ядат пердах и се кротват! До следващия път! От запад идва само разорение, бедност, кризи и банкротства! Смърт и безчинстващи безродни тълпи! Въобще, ако и ние се откъснеме, ще ТРЪГНЕМЕ 100 ПЪТИ ПО-ДОБРЕ! КАКТО БЯХМЕ ПРЕДИ 30 ГОДИНИ!

22

НЕбългарин

преди 5 години

Турция е голяма работа еййй, каквото кажат от там това става!

21

123

преди 5 години

До Анонимен 15Браво, ***! Едно и също копи-пейст във всички сайтове!

20

Пешо

преди 5 години

Няма лошо! Просто украинските православни не желаят да бъдат управлявани от КГБ.

19

House M.D.

преди 5 години

Агентът на МИТ бил признал... И какво от това?

18

безбог

преди 5 години

Кой го интересува, има ли бог, няма ли бог? Важното е кой ще гепи свещоливниците! И кой ще е на касата на входа на църквата!

17

Анонимен

преди 5 години

Путин сам си е виновен. Търсеше начин да разрушава ЕС. Търсеше начин да разрушава НАТО. Сега руснаците са отделени от ЕВРОПА. И за да ги приемат трябва време за сваляне на преградите, който издигна.

16

без милост

преди 5 години

Ако Исус Христос можеше да види целия този църковен бардак от горе, щеше да напусне църквата и щеше да основе нова!

15

Анонимен

преди 5 години

Е, сега в Украйна ще има и гражданска война на религиозна основа. Не изключвам да се стигне до повреждане, разрушаване и разграбване на храмове. Само в Киевско печорската лавра има стотици ценни предмети, които, които интересуват техните националисти. Даването самостоятелност на украинската църква,бе одобрено при посещението при Вартоломеюй на доста американски политици преди няколко месеца. Целта е да се навреди на Русия. За интересите на украинския народ на запада не му пука.

14

Victimized

преди 5 години

Правосланвата църква за разлика от католиците няма традиция да издава еднолични решения, всички такива се вземат на вселенски събори, едва ли това ще мине на какъвто и да е църковен събор. Това е изцяло политически мотивирано решение и като такова не би трябвало да има тежест в църквата.

13

Мишо

преди 5 години

Държава като Украйна няма, това подобие на държава е обречено на изчезване. Ще я разкъсат на парченца, а народа ще страда, гладува, умира и имигрира.

12

Анонимен

преди 5 години

Извинете но Украйна не ли е измислена държава с Руски език аз знам че са Руснаци!Сталин ли я създал църквата трябва да е Руска имало ли е държава Украйна въобще в миналото?

11

Анонимен

преди 5 години

Всички религии трябва да бьдат забранени само болни мозьци