15

спомени...

преди 5 години

При 'лошия социализъм' - преди да купиш газова бутилка трябваше да изкараш кратък курс в "Топливо". С тапията можеше да си купуш. И преди всяко зареждане - бутилката минаваше тест за налягане!.Спомени...

14

Анонимен

преди 5 години

В панелния ни блок на всеки етаж по една дементна баба готви на газ на южен остъклен балкон.представяте си в тези температури и с ДЕМЕНЦИЯ какво ще стане?

13

Анонимен

преди 5 години

12 ти, прав си. Има бутилки с клапан. Въпросът е дали статията не е поръчкова и да цели подмяна на старите бутилки, които са без клапан, за да се направият някакви печалби. От друга страна се питам, какво би се случило, ако клапана сработи в помещението където гори газовият котлон? Според мен, би станало същото което става при спукване на бутилката.

12

Поръчкова статия

преди 5 години

До Анонимен:Съвсем не е така! Бутилката ми е БВГ-27, от завод ТЕРЕМ-Ивайло, гр.В.Търново...2002г с предпазен клапан, паспорт, печат и техническа спецификация! Там си пише с какво количество газ се зарежда, с какво тегло и.т.н...ама няма кой да чете! Имаше си и пункт за изпитване на бутилки, ама едни финансови лобита го закриха! Всички бели стават от мърлящина и неспаззване на инструкции за безопасно ползване. *** е професор по всичко...и акъл да му налееш, ще изтече през крачола му!

11

до един от колегите

преди 5 години

Ами щом не си виждал с "преливник" явно ползваш бутилка от тези 80% , за които се говори в статията. По закон всички нови бутилки трябва да го имат, ако сравниш една стара бутилка с нова ще видиш че гърлото е по-високо и разликата е този клапан.

10

Анонимен

преди 5 години

Газта е опасна. Аз съм за намаляване на ползването и.

9

Сп??нс до ..4

преди 5 години

Има един раздел в учебниците ,, Умора на материалите'' ...А иначе в испания миналата година за пореден път започнаха да подменят газовите бутилки за бита. Съвсем нов дизайн и така от пръв поглед виждаш че са нови, а не само пребоядисани .Разликата е че тук никой не ходи да пълни собствена , а разменя пълно за празно .

8

Анонимен

преди 5 години

Облъчват материала. Трудно се управляват разбиращи хора. За това съсипаха образованието. Има процент на обема, който трябва да остане празен, за да може газта да се разширява при промяна на температурата. Пълната да горе бутилка внесена на топло задължително ще се спука.

7

Анонимен

преди 5 години

Досега никога не съм виждал битова бутилка с предпазен клапан и нивомер, пък дори и чисто нова. Явно са някви много модерни, които обаче никъде не се продават. То най-добре е да са оборудвани и с портативна противопожарна система, ама колко щяха да струват?

6

Анонимен

преди 5 години

Отново някакви пълни глупости в статията! Бутилките са сметнати и проверени. Само и единствено неправилно ползване може да доведе до разкъсване на бутилката, което по същество е равносилно на изпускане от предпазен клапан. Никой не е пострадал от спукването на самата бутилка, взривът на газта нанася поръженията. Какви са тия глупости за клапани? Когато има достатъчно газова фаза в обема, няма никакъв проблем.

5

Анонимен

преди 5 години

До Анонимен 4Колкото и да смятано и преоразмерявано,рискът от използване на стари бутилки съществува! Нямаме навици за периодична проверка и пълнене на специални за целта места.Искаме като вземем нещо да го ползваме цял живот!

4

Анонимен

преди 5 години

Дрън, Дрън!Бутилките са смятани, шевовете проверявани, и има голям коефициент за запас по якост.При спазване на техническите изисквания е по безопасно от полет с самолет.Който го е страх може да не ги ползва. Няма нужда да споделя страховете си по медии.

3

Сата...

преди 5 години

Само това липсва, предпазен клапан, да изхвърли газта в кухнята или палатката...

2

nekoj

преди 5 години

то и телевизора може да гръмне ако човек не внимава! Инцидентите стават при неправилно ползване а не просто така. Но се ползват да ни плашат и подддържат монопола на тези които продават бутилираната газ - която е около 25% по скъпа от тази на автомобилна газостанция. Което е доста странно при положение че битовата е без акциз! Ако замо 20% имали предпазен клапан - това означава че дори 'големите монополисти' не слагат такъв на всички бутилки!

1

НЕ САМО БУТИЛКИТЕ

преди 5 години

ТО ЦЯЛОТО УПРАВЛЕНИЕ НА ГЕРБ Е РИСКОВО И МНОГО ОПАСНО, ГЪРМИ ПОСТОЯННО.