Снимка: Булфото, архив

Поне 8 от 10 бутилки за пропан-бутан за битова употреба крият риск да гръмнат. Те са като бомби със закъснител, защото нямат предпазен клапан, който при необходимост да изпуска излишната газ и така налягането в тях да падне до безопасни нива, твърди "Монитор".

Става въпрос основно за стари бутилки от преди 2000 г., които се ползват в домакинствата и хората сами ходят да си ги пълнят, а не разчитат на доставка в къщи от специализирани фирми.

"Налягането в бутилката в зависимост от сезона е от 1,5 до 6 атмосфери. Причината за нещастието в ботевградското село Скравена, където бутилка се взриви през януари 2009 г., бе именно липсата на такъв клапан", каза Лъчезар Христов, имащ сервиз за газови уреди. По думите му не повече от 20% от бутилките за битова газ у нас имат такива клапани. От ДАМТН уточниха, че няма регистър с информация колко и какви са бутилките с предпазен клапан и по-старите без.

Според хора от бранша за разлика от бутилките на автомобилните газови уредби именно тези стари балони за пропан-бутан за бита са без предпазен клапан, а също нямат и нивомер, показващ какво количество е заредено в тях. За това у нас, както и в повечето страни от Европа зареждането на битови бутилки за пропан-бутан може да става само на специални пунктове.

По данни на ДАМТН в цялата страна те са 311.

Собственикът на газстанцията Анатоли Господинов обясни, че основен проблем са течовете от бутилки, които с години не се поддържат от собствениците им.

Според Яким Недков, управител на магазин за газови уреди, проблемите с бутилките с пропан-бутан за битова употреба почти винаги се получават през лятото, защото температурите се покачват и като се използват бутилки без предпазни клапани, рисковете се увеличават.

"Хората, които пълнят бутилките на газстанциите трябва да гледат бутилката в какво състояние и тогава да решат дали да я напълнят. Прецени ли се, че е негодна, да се отказва пълнене. Когато има проблем, може да се смени кранът или главата на бутилката. Така нещата стават по-безопасни", смята той.

Недков твърди, че нерядко се използват в бита газови бутилки, които в други страни от Европа са изхвърлени и нашенци, връщащи се от там ги докарват в България. Също така от пунктове за скрап можело за малко пари да се купи газова бутилка, предадена там за старо желязо. Лъчезар Христов пък уточнява, че първо ги изкупуват като старо желязо. После друг ги купува, пребоядисва ги и продава като изправни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase