712

Анонимен

преди 3 години

Къде бяха работодателите в периода 2008 - 2009-та година? Тогава имаше много млади хора, току-що завършили висшето си образование. Повечето не бяха наети поради липса на задължителните 3 години стаж. Имаше масови съкращения, а младежите без опит обикновено не получаваха шанс да започнат дори за 600-700 лв.. Тогава доста от тях заминаха за чужбина, а тези които не успяха - станаха фрилансъри, самонаети лица и т.н. Нищо чудно, че сега - 10 години по-късно - няма и няма да има кадри!

711

Колев

преди 3 години

Менпауър България няма много допирни точки с онзи МП. Факт, че в тази фирма работят изключително неграмотни хора, които са чували човешки ресурси от филмите и в. Капитал. Те не са критерий. Имаме прекрасни работници и страхотни деца, които обаче са израстнали в ерата на интернет и са пътували в чужбина - и знаят, че там е хубаво и се плаща. В България нямаме и бегла представа как се работи по света. Няма нищо общо с българския феодализъм. Това е кризата.

710

Анонимен

преди 3 години

До АнонименубочениеБез коментар

709

Тео

преди 3 години

В графиката търсене-предлагане трябва да има баланс. Всякакви бизнес отношения трябва да се градят на win-win принципа. Това е закон Божий. Когато има необходимост от кадри, тогава ставаш по-атрактивен за тях - било то с повече отпуск, ваучери, придобивки, по-висока заплата и т.н. Само бай ти *** не се усети, че сме в ЕС. Всеки с желание и хъс учи английски и локален език за 6 месеца първо ниво и бяга на вън. Още от СТАРТА получава три пъти повече - минимум. Нека да се оплакват робовладелците!

708

Анонимен

преди 3 години

За месец и половина недостик от 15човека средно една и съща норма се изпълнява а заплата-надницата една и съща?!?Питам заплатите на тези 15човека средно по 650лева-9750 се разпределят на хората които работят,нямали случайно да е по доволен и щастлив човек че работи?!!Не!!!Работодателят смята че това е негова чиста печалба без никакво облагане!!!А и ваучерите за какво са?Ами първите 3дни болнични?Забравих за по малко данъци и зада бъдат наказван персонала който ползва болнични без уточнение!

707

Анонимен

преди 3 години

Ехооооо Добро Ви Утро!!!Вие смахнати ли сте?!Кой за какво е учил и за какво му плащат???Неможе еди човек завършил в тоха за сервитьор да е машинен оператор,да прави за голям бранд изделия а на морето да ревът че нямат персонал???Става дума за пари и пак за пари!!!Вдигате общите цени почти с 10%а заплатите с 10лева осигорителен минимум?Сивитата никой неги чете важното да имаш чичо Владика???Е как да стане?Едни имат 12години убочение и 20години стаж а други завършели средното и хоп начални

706

Гошо

преди 3 години

Българският работодател мисли, че кадрите растат по дърветата. За 30 години "демокрация" повечето вождове рушаха икономиката поради некадърност. Егати държавата ако в нея премиер може да стане Корнелия.

705

Анонимен

преди 3 години

Българският "работодател" е изключително противен- има скапано високо самочувствие и самомнение, че едва ли не е някакъв феодал. Уволянва кадърните , можещите и умните българи работници в дадена работна сфера, после иска хората да му работят ангария!

704

Анонимен

преди 3 години

Дотук спокойно можем да кажем, че българин - работодател - това са взаимно изключващи се понятия. Родолюбец съм, българин съм, обичам България, живея в България, но за български работодател НЕ работя! Моите наблюдения са, че българите,които работят в компании с чужди работодатели - такива българи са по- спокойни и сигурни за работата и заплатата, а производителността е стабилна. Може и да има и изключения- при италианци и гърци, но това са в други бедни отрасли.

703

Анонимен

преди 3 години

До АнонименЕдно е да имаш балък българин, да му се подиграваш, но пробвай с някой от *** - дали ще си толкова отворен, я?

702

Анонимен

преди 3 години

Балъци винаги има, защото те не се учат от грешките си и това е теория на глупостта.

701

Анонимен

преди 3 години

До АнонименСкоро и балъми няма да останат. Играчите ще играят на гол тумбак.

700

Анонимен

преди 3 години

Играчите винаги си живеят на гърба на баламите.

699

Анонимен

преди 3 години

До МанолДа си забелязал китайци да работят в българска фирма, и да се подчиняват на български работодатели? Не си виждал. И аз не съм виждал. Но съм виждал българи да работят при китайци. Явно българските работници трябва да си сменят "работодателите " си. "Работодателя" НЕ трябва да е българин, а западноевропеец, руснак, китаец, грък, само НЕ и българин.

698

Шопа

преди 3 години

500/600 лв. заплата за 12 часа работа и къртовски труд . Е няма такива балами вече! Искат работа, производителност и накрая работника да си плаща за това, че работи .

697

Манол

преди 3 години

Лошото че пари не им се дава за работа и работници, а за скъпи круизи и луксозни имоти. Накрая ще внесат Украинци и Молдовци а, Българите ще стоят без работа...

696

Безработен!

преди 3 години

"Освен това 11 на сто от компаниите не могат да запълнят свободните си позиции заради очакванията на кандидатите за по-високо заплащане от предлаганото." Мисля, че отговорът на кризата с кадри е намерен и даже сами са го написали. Е, ето ви отговорът и решението на казуса," уважавани" ми работодатели. Дайте да ви робуваме за без пари, че да си запълните празните места, а? Ае стига, помислете малко и за народа, ако не, не се оплаквайте.

695

Годжи

преди 3 години

"Шефа им рече:-Хайде, де, пари нема действайте..."Е са да си го барат и завират, работници НЕМА и НЕМА да има!

694

КметО

преди 3 години

Кадри има, има и квалифицирани, но проблемът е в ниското заплащане на труд. При днешния живот и високи цени, 600-900лв. са смешни. И то не, че цените са високи, а заплатите са малки. Бизнесът да не се надява на друг развой на нещата, докато не помисли и не потърси причините в себе си. Много добре знаят защо няма кадри. Не хората са мързеливи, по-скоро се пробуждат и виждат нещата все по-реално. Бизнесът определя цена на продукта си, така и работникът определя цена на услугите които предлага.

693

Бачкатор

преди 3 години

Кадри има. Заплата наема?!!!