94

Анонимен

преди 6 години

"О, Шипка!", пише Иван Вазов, а не "О, връх Свети Никола!".

93

истина

преди 6 години

Там долу един със сигорност не българин пише-.,,Толкова ли е важно това стихотворение" Да важно много от изключителна важност които носи българско име и душа.Този велик поет е живял в това време и е видял и прозрял .И е написал точно това което е трябвало. Тоест да издигнал в култ за векове това жизнено събите за веки веков.Аз съм горд ,че България имам такъв велик човек.А ти направо се скрии.Такива стихове може да напише само един велик българин.

92

Анонимен

преди 6 години

Историческата памет изисква имената да си останат такива, каквито са. А не да се измислят глупости само защото някакво 1,50 кирливо (по душа) човече, решило да се запише в историята.

91

Анонимен

преди 6 години

На всички ***, намесващи Вазовото "Опълченците на Шипка" напомням чат от одата, назоваваща името на мястото:О, Шипка!Три деня младите дружиникак ПРОХОДА бранят.Проходът и до ден днешен се казва "Шипченски". На неговата героична отбрана е посветена и творбата на Вазов, не на върха. Има и връх Шипка, разбира се, и на него е имало боеве, ама не е този, който днес наричаме така. Въпросният спорен връх е бил, е и пак ще бъде Свети Никола!

90

Анонимен

преди 6 години

До Андро Абе, драги, ти глупав ли си или на глупав се правиш? Изобщо не е важно как се е казвал върхът преди. Предполагам че и преди това име се е казвал някак. Важно е как е запомнен и с какво се асоциира името. Ти с това да не би да имаш проблем? Аман от псевдо историци. И когато говориш за хора, не са месни а са местни.

89

СатаНАТО

преди 6 години

Свети Никола е по-правилно.

88

Анонимен

преди 6 години

Добре де, едно не разбирам. Имаше инициатива да се върнат старите български имена на много местности, която пропадна. И те продължават да си носят турските. Шипка или Св. Никола са все български имена и реално няма никакво значение кое име се ползва. Но изглежда ще му сменят името и съвсем ще загуби идентичността си, защото повечето българи, аз включително го свързват с "О Шипка" на Вазов. Не ми се връзва тая история изобщо.

87

до 83

преди 6 години

До АндроНикой не оспорва факта че този връх носил и името Свети Никола, темата е трябва ли шипка да се смени с името Свети Никола.Защото един историк смята че е добре това.Неговите съображения са ясни едното е Църковно ,другото е Българско но не Църковно а човека обича религията. Но тука се описва отношението на другите , между другото аз съм атеист така че църковното съдържание не ме интересува.Лична гледна точка.

86

Рони

преди 6 години

В българската простотия сме затънали до шия !Сменят имената разни, а торбичките ни празни !Глупост нацията гони,генерали без пагони,патриоти в изобилие.чиста проба на безсилие !

85

Андро

преди 6 години

До АнонименОпълченците бранят прохода Шипка. Вазов казва "три дена как прохода бранят". На връх Шипка е щабът на Столетов. Там е бил центърът. На Св.Никола също е имало руски войски и опълчение. Там е построен паметника, защото е с по-лесен достъп. Двата върха са един до друг. Просто 1951г. е решено да се заличи името Св. Никола.desant.net/show-news/36139

84

Анонимен

преди 6 години

Оффф и за това ли се намериха мераклии да оспорват...За мен е важно какво е казал великия Вазов: О, Шипка!

83

Андро

преди 6 години

До до78Ти прочете ли въобще нещо? Спорът е как се е казвал върхът преди. Много хора не знаят, че името е било сменено през 1951г. и без да прочетат пишат глупости. Един дори нападна месните хора, които помнят старото име. Никъде не съм казал, че съм ЗА смяна на името.

82

Анонимен

преди 6 години

Вазов защо е написал "На Шипка" тогава? Защо не е написал "О, Свети Никола!..."

81

до78

преди 6 години

До АндроКакви стари руски карти те гонят тебе ,става въпрос за 2018 година +. А иначе може да върнем и старите карти от 1 век и името на държавата да променим.Между другото България е най дълго ползвано име на държава през вековете , направо има рекорд за това че използваме едно и също име на държава.Така че спокойно можем да го сменим по твоята логика.

80

Андро

преди 6 години

Боевете са наречени "Боевете за шипченския проход", а не "боевете за връх Шипка". Прохода носи името на селото под него, а не на най-високия връх.

79

Анонимен

преди 6 години

КЪСНО Е ВЕЧЕ ЗА ПРОМЕНИ!!!!ВЪРХОВЕТЕ СА МАЛКАТА ДРЕБНА ШИПКА 1232М И ГОЛЯМАТА ЕДРА ШИПКА 1326М!!! :DТЪЙ КАТО ИМА ИЗГРАДЕН ПАМЕТНИК НА ГОЛЯМАТА ЕДРА ШИПКА ВЕЧЕ Е НЕУМЕСТНО КАКВОТО И ДА БИЛО ПРЕИМЕНУВАНЕ И ПОКРЪСТВАНЕ!!!

78

Андро

преди 6 години

Пишете в Гугъл "карта на боевете при шипка" и вижте старите руски карти. Там е Св. Никола. Най-лесно е да плюете, трудно е да прочетете и да излезете от невежеството!

77

Анонимен

преди 6 години

Ако утре Вазов напише стихотворение "О, Путин" пак ли ще променяме името на върха?

76

Анонимен

преди 6 години

А не може ли Вазов да си промени стихотворението? Толкова ли е важно това стихотворение? Нима великата 13 вековна история на великите българи се крепи на едно стихотворение?

75

Анонимен

преди 6 години

Това не ли професора които се съмняваше че битката на шипка е безсмислена по принцип.И не е редно да се нарича освободителна.