54

Анонимен

преди 6 години

Иронията е, че ако не са били турците нямаше да е останало нищо българско...

53

Дааа

преди 6 години

църквата е много красива и е прекрасно, че някой я реставрира !Изпитвам обаче, гняв, че Българската Православна Църква, няма никакво отношение към това дело.Защо от Патриаршията не дадоха някой лев, хей така просто, от кумова срама?То като гледам, какво е състоянието на Александър Невски ....

52

Анонимен

преди 6 години

15млн лири е отпуснала общината. С тези пари винкелите щеше да построи 6,5 метра ограда бре.

51

Анонимен

преди 6 години

Църквата е висока 15 метра, а още 5 е с кулата с камбаната. Както знаем по турско не е можело да се строят църкви по-високи от турчин на кон, та се чудя колко са били високи тия турци качени на конете си. Със сигурност са били някакви великани по над 20 метра.

50

бай х

преди 6 години

Браво ! ... всичко може да се направи с разумен бюджет .. без да се открадне ... и да се търсят спонсори и дарения ...когато събирахме пари за църквата в Младост 3 .. на 2 пъти след избори дарителската сметка беше празна ..

49

Анонимен

преди 6 години

Света Софияи желязната църква "Свети Стефан"са двете най-хубави места в Истанбул..Други места явно не си посещавал...

48

Анонимен

преди 6 години

Ей, хората оправили църквата и сметкаджийството пак почна. Сакън, да не се прецака българина.Колко църкви имало, пък колко християни имало, пък колко българи. Колкото има толкова бе, какво значение има.Не ви ли е срам бе.

47

Анонимен

преди 6 години

Света Софияи желязната църква "Свети Стефан"са двете най-хубави места в Истанбул.

46

ьь

преди 6 години

На някой, ако не му харесва "визията" на църквата да се оплаче на арменския поп...извинете арменския архитект на желязната църква - Азнавур

45

Партиен член

преди 6 години

Ако нашите правеха ремонта той щеше да е 150 милиона.

44

Анадолец

преди 6 години

"Държавата ако може да направи нещо за българщината там.".Например възродителен процес?"Идеята не е лоша... Да зарадваме фанатиците на Възродителния процес :-)Хем и дядото им Тато ще спи по спокойно...

43

Българин

преди 6 години

До ДжурналистТакава са я направили австрийците. Турските реставратори нямат вина. Нашите българи тогава много са си я харесвали.

42

Анонимен

преди 6 години

Държавата ако може да направи нещо за българщината там.".Например възродителен процес?

41

Анонимен

преди 6 години

"Държавата ако може да направи нещо за българщината там.".Какво предлагаш да направи държавата там?Хората си се чувстват прекрасно и нямат нужда никой да им помага. Турция е тяхната родина.

40

Анонимен

преди 6 години

Какъв късмет има тая църква, че се случила в Турция. Ако беше в България отдавна да е предадена за скрап.

39

Анадолец

преди 6 години

"В Истанбул има 250000 българи от едно време от османско. С български имена са.Разбира се в 20 милионният Истнабул се губят. Отделно младите почти не говорят български. Държавата ако може да направи нещо за българщината там."Те нямат нужда от помощ за да им помогне България...А и дори да имаха... Не може, това ще е бъркане във вътрешните ни работи... Турция като помага там викате така нали?:-) Кога България ще реставрира джамия там?

38

Анадолец

преди 6 години

"Църквата е построена в имот, дарен през 1849 година за българските черковни нужди от княз Стефан Богориди, влиятелен османски чиновник, българин в Цариград. Основният камък на храма е поставен на 27 април 1892 година, две години след като за това е издаден специален султански ферман. Църквата е осветена от екзарх Йосиф на 8 септември 1898 година, празника на Рождество Богородично, и неин патрон става архидякон и първомъченик Стефан."Абе нали султаните не разрешавали строене на църкви за роби?

37

Анадолец

преди 6 години

"Ремонтът започва през 2011 година, прекъсва за кратко време заради смъртта на предприемача и продължава две години по-късно с нов строител. За това община Истанбул отпуска 15 милиона лири, от които до момента са усвоени 12 милиона. Останалата част от сумата ще бъде вложена в довършителни работи и за реконструкцията и облагородяването на двора на църквата."Ееее пак сме се бъркали на вътрешните работи на България.... Ще изленат ся пак на стачка пред Турското Посолство!!! :-)

36

Анонимен

преди 6 години

Много са лоши турците.

35

Паган

преди 6 години

Хубава е църквата. Аз не съм вярващ, ама ще отида да я видя. Щом е българска.