45

Прочел законопроекта

преди 7 години

А г-н Добрев може ли да обясни, защо въпросният законопроект изобислтва от чуждестранна треминология, която спокойно може да бъде заменена с българска?

44

Анонимен

преди 7 години

Nujno e i Bg maymunite da se saobrazyavat s drugite strabi kato izleznat ot kochinata i tam da gi zamirsyavat!!!

43

Анонимен

преди 7 години

Защо редакцията изтри сатиричното стихотворение за ужасяващо паразитната дума "случи се"??? Тя е пренесена глyпаво от английски език, където думатa "happen" има смисъл в употребата си. Но в българския е паразитно употребявана масово от политици, "учени", журналисти, НЕВЕЖИ тути кванти, които мислят, че така показват евроатлантическа вярност. А все едно казват "значи" и "таковата". Такива алогични безсмислици се получават - случват КОНГРЕС, ПРОЦЕС, ЖИВОТ, ПРОТЕСТ, дори една кифла случи "МУСТАК"..

42

Тинев

преди 7 години

Като гледам сбирщината от калпазани, изказващи се срещу съхранението и чистотата на РОДНИЯ ни език, не се учудвам, че простотията и невежеството се разрастват главоломно.Неграмотни, полуобразовани, но с все по-големи претенции - за жалост, това е веруюто на все по-голяма част от българина. Колко ли от пишещите сега, са прочели поне ЕДНА книга през последния месец?Все ми се струва, че са я употребили за " други " цели!

41

КосмоМолец

преди 7 години

Е*аго, зЪкона ли, че ме накара да пишем и говорим убаФ български?!!

40

Анонимен

преди 7 години

До АнонименНо не и само на американски английски!!!

39

Ники

преди 7 години

До Един българинАми, вероятно имат същия проблем, особено когато работиш в чужбина (знам го от собствен опит). Защо, например, ще казвам ПРИНТИРАМ, а не ПЕЧАТАМ. Нали казваме "печатница", а не "принтаджийница"! И още много примери и то използвани от хора, които не знаят смисъла им.

38

Анонимен

преди 7 години

А какво ще правим с говора, масово хората се гордеят, че говорят на диалект. Влезте в някой офис, иначе сме се нагласили, ама като си отворим устата страшно. Като ми каже колежката, нея фактура, него ден се чудя как е получила вИшо.

37

Преди близо век

преди 7 години

Гърбосложен на креватааз бленувам твоя стани в унесица благатастих редя ала Балан.

36

CET

преди 7 години

Направо гусина да забрани чуждите езици. Нема си играем на дребно - ше пазиме българския, тва онва. Напрао забрана - всички шъ говорът български.

35

ognyanz

преди 7 години

Такъв закон е необходим. Много журналисти, вероятно поради ниската си езикова култура използват чуждици вместо отдавна съществуващи думи в българския език със същото значение. И депутатите за съжаление не показват особено добро използване на българския език. Примери много:дигитален запис = цифров запис (след като digit значи точно цифра)друга алтернатива = друга възможност (или само алтернатива)вкусотия = лакомство -окончание "тия" в нашия език има негативен смисълваканцуване =почивка,отпуск

34

Анонимен

преди 7 години

Възрожденски предложения за замяна на чуждици от Иван Богоров: Жабиняк (хайвер), близосед (комшия), самобод (инстинкт), правдарница (съд), свещокачулка (абажур), сновалка (поща), погледни-вземи (магазин), голошийник (деколте), властогоноотбор (партия), пътулка (паспорт), творбовръх (шедьовър). Предлагам да запазим властогоноотбора.

33

Анонимен

преди 7 години

Ама като почнете всички да ми се правите на големи патриоти направо не се траете.

32

ХИТЪР ПЕТЪР

преди 7 години

ДА народа е опростял и изглупял не можеш да кажеш на "уебсайт"--- "мрежесто място" казва се "електронен адрес". Боже боже колко мъка има по тоя свят да не знаят българите български език и да се американизират!++

31

Анонимен

преди 7 години

Усетиха се, че българския език и българското е на изчезване и решиха да предприемат някакво мижаво действие. Браво.

30

дайте

преди 7 години

дайте ми "уебсайта" .... а, извинете "мрежестото място"- на български, де!

29

ДА!

преди 7 години

Крайно време е някой да се замисли за БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК!Първите,които го "развалиха" са журналистите, смятайки ,че по този начин са много оригинални! А подобен закон има отдавна във Франция!

28

За Закона

преди 7 години

Нека забранят на тъпите *** да употребяват любимите ми думи -- ЛОКАЦИЯ -- вместо място, местоположение, РЕНОВИРАМ -- вместо ремонтирам!Трябва съд за самозваните журналисти!

27

Анонимен

преди 7 години

До АнонименМалце си се объркал, щот си много не.гр.ам.от.ен -- Компютър на френски е Ordinateur !

26

ЧАН

преди 7 години

Ама,що се абите,бе хора? Речникът на чуждиците в българския език вече е три пъти по-дебел от българския.Вече пеят само на английски,този език нахълта бясно в живота ни благодарение на "мъдри" чуждопоклонници закъсали с българския,но "усвоили" английския.Владеенето на чужди езици отваря врати към света,но пази Боже по такъв начин.Плюхме на нашия език,култура и национални ценности и издигнахме в култ чуждите.Манталитет и падение на една нация.Това е изводът за дълбоко съжаление.Подкрепям проекта!!