12

а дали е така

преди 7 години

Създаваш втори стълб, премахваш го, а по средата едни хора прибират едни пари. Такива са ни "реформите" през целия "преход." Дано с третия стълб се получат нещата както трябва, че поне за тия, които са внасяли коректно да има по-спокойни старини. Да имаше нормални лихви, ликвиден капиталов пазар и сигурност във финансовата ни система, щях да ви препоръчам сами да си спестявате за пенсия.

11

Анонимен

преди 7 години

калфата - пенсионен убиец!

10

дебел депутат

преди 7 години

Бачкаш 37г. и то с стаж и хващаш западно-езропейска пенсия-160лв,ако нямаш стажа -соцялната и тя е европейска-116лв на месец.

9

Анонимен

преди 7 години

9, НЕ БИЛЕ ОБМИСЛЕНИ- НЕ Е ВЯРНО- ТОТАЛНАТА МИЗЕРИЯ Е НАЛИЦЕ- КОЙ ПРАВИ ПРОМЕНИТЕ В СОЦИАЛНАТА СФЕРА- ХАСАН АДЕМОВ ДПС И КАЛФИН АБВ- ПО ГОРЕ ПРОЧЕТЕ ЛИ ЧЕ ФОНДОВЕТЕ КОИТО УПРАВЛЯВАТ ПАРИТЕ ТИ НЕ ГУБЯТ НИТО СТОТИНКА, НО ТИ СИ В ЗАГУБА, ЗАЩОТО ТРЪГВАЙКИ КЪМ НЯКОЙ ФОНД, АВТОМАТИЧНО ТИ РЕЖАТ ОКОЛО 28% И МАЛКО ОТ БЪДЕЩАТА ПЕНСИЯ- МОЖЕ ДА СЕ ОКАЖЕ, ЧЕ ДОКАТО СА ТИ УПРАВЛЯВАЛИ ВЕЩО ПАРИТЕ ЗАЕДНО С ВТОРАТА ПЕНСИЯ МОЖЕ ДА ВЗЕМЕШ ПО МАЛКО ОТКОЛКОТО САМО С ЕДНА- ПАРАДОКС, НО ФАКТ, А ПЛОСКИЯТ ДАНЪК КОГА

8

Реалист

преди 7 години

Колкото и стълбове да направят, нещата няма да се подобрят без нормално доходи в България, а такива не се очертава да има в близките десетилетия. Това, което можеше да се направи през 1990-1992 години, беше да се приеме някакъв модел за преминаване от стария пенсионен модел, към някакъв друг на съвсем друг принцип. Това можеше да стане, както изведнъж, така и постепенно, но не се направи. Няма го и сега.

7

Реалист

преди 7 години

Всичките промени в пенсионната система, не бяха премислени и в крайна сметка дават лоши резултати, особено в дългосрочен план, а точно в дългосрочен план трябва да се търси подобрение. В България действаше работещ модел на пенсионна система и то добре работещ. След 1989-та година обаче, заради неколкократния спад на доходите, както и заради укриването на доходи, системата, започна да работи лошо. Масовото бягство на хора от България влоши нещата, а от 2007 и демографската катастрофа.

6

Анонимен

преди 7 години

Голяма гавра с тия пенсии . Някога преди много години не е имало пенсии и пенсионери , а рента и рентиери . Тази терминобигия е по приемлива .

5

Анонимен

преди 7 години

Абе за СТЪЛБО незнам! Ама гледайте да не падне ДИРЕКО! Че тогава ше ви се *** мам.ата?!

4

Анонимен

преди 7 години

Вторият стълб е убит от олигарсите, които направиха частните пенсионни фондове

3

Анонимен

преди 7 години

Абе втора била част от пенсията била. Не ме интересува аз съм работил за тия пари бе кои са тия че да ми ги взимат. Те без това ми харчат данъците за квото им е кеф сега и на спестяванията ми посягат. Ако имаше как един лев нямаше да им дам крадлива пасмина.

2

Георги Шопов

преди 7 години

Всъщност борбата е кои и колко да обира осигурените затова натискат часните фондове.Като знаете лихвите по заемите и как за десетилетия прираста е близък до нулев.....

1

Стига лъжи

преди 7 години

Обяснете на хората, че това не е втора пенсия, а част от пенсията, която един ден ще имат право да получават. Тези дружества се издържат с нашите пари - то не са офиси, коли секретарки, заплати, дивиденти и т. н. Добре е, че се даде възможност на хората да избират. Ако искам втора пенсия, ще си направя влог и готово, а няма да издържам някакви хора за правене на нищо.