Снимка: bgonair.bg

Тристълбовият пенсионен модел е най-добре работещият, но промените, които бяха обсъждани доскоро, всъщност ще имат за краен резултат убиването на втория капиталов стълб - нещо, което е абсолютно неприемливо. Това коментира Ивелин Желязков от Асоциацията на индустриалния капитал в България в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

"В момента в Кодекса за социално осигуряване (КСО) се казва, че са пожизнени и те са наследяеми (бел. ред. вторите пенсии) и нищо повече. Ето тук трябва да се работи и да се разпишат конкретните норми", посочи той.

Правят се промени на парче без дългосрочна визия, трябва да има визия за десетки години напред, добави Желязков.

"Говори се за наследяемост на пенсията. Това означава, че носителят на правата, когато си отиде, лицата, които идват след него, няма да получат средствата, които са останали наведнъж, а пенсията. Тоест, ако лицето е получавало по 10 лева на месец, защото сигурно нещо такова ще стане - ще продължават по 10 лева на месец да получават наследниците. Те ще се окажат 100 души и ще се чудят как да се оправят, и накрая никой няма да ги ползва", уточни и Димитър Манолов, президент на КТ "Подкрепа".

Президентът на КТ "Подкрепа" предлага възможността за втора пенсия да се разшири извън единствената досегашна възможност в частен пенсионен фонд - ако човек иска да си направи частен пенсионен влог или пък инвестиционен портфейл. От друга страна Желязков предлага различните опции да са в частния пенсионен фонд, защото според него тогава има шанс да се предложат.

Има още нещо, което трябва да се въведе в този закон - "при придобиване на права лицето да може да изтегли всичките си средства безусловно", подчерта Манолов.

"Голямата стъпка е, че тези лични ваши-наши частни средства, всяко лице трябва да има възможността да се разпореди с тях, когато и както реши. Това трябва да го гарантира законът", добави Желязков.

Вторият и третият пенсионен стълб не се препокриват, категорични са експертите. Те потвърдиха тезата, че втората пенсия е допълваща, а не заместваща.

Манолов смята, че пенсионната система трябва да бъде максимално опростена. По думите му това, което отсъства в този законопроект, е изключително важният въпрос за таксите и даде пример:

"Когато вие внесете 100 лева в един пенсионен фонд, той веднага удържа въпросните 5 лева - тази 5% такса, а оттам управлява вашите 95 лева. В един момента, когато тези 95 лева станат 100 лева, Фондът ви убеждава, че има 5,26% доходност. Законно е, но не е нормално. В края на годината всички Фондове удържат 1% от това, което имате. Тоест дали управляваното е на загуба, няма значение - 1% е за тях. Тези пороци никога няма да направят системата да работи в полза на осигуряващото лице."

Вижте повече във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase