69

Чичо Киро

преди 7 години

До Анонимен 110А тебе май са те копнали коптите у главу! Я виж кво пише в уикито бре, кардаббуз:"Коптската азбука е азбука, използвана за записване на коптския език. Тя произлиза от и е изцяло основана на гръцката азбука, но съдържа няколко допълнителни букви за звуковете в коптския, които не съществуват в гръцкия. Тези букви са взети от демотическото писмо силно курсивна писмена система, използвана за записване на египетския език."

68

Анонимен

преди 7 години

До Анонимен 109Преди 8 години с очите си видях как руснаците празнуват 24 май - акълът ми се взе! Но за тях това е голям християнски празник, а не политически! Честват го пищно и грамотно, почитат Св. Св. Кирил и Методий и славянската писменост. Не българската, защото никой не я е писал тази азбука за българите, а за славяните. И това, че сме си нарочили двама братя славяни от Солун за българи (нерде Ямбол, нерде Стамбул) руснаците много не ги интересува.

67

PD

преди 7 години

Проблема на една азбука не е само графичната система. Разделянето на звуци и зад всеки буква, после да опишеш съществуващите думи, щото да не става шизофренично като английския, и.т.н. Веднъж направена глаголицата е матрицата. После може да се приеме, само като графична реформа. Днес ние пишем най близко до това което изговаряме.

66

ROMA

преди 7 години

VSI4KITE PATISTA VODYAT KAM ROM .

65

Анонимен

преди 7 години

До Тяхната И...ди.от. Днес на Красного (хубавият - Красно -хубаво село ( Хор от 2800 солисти пееше песни за с.в. св. Кирил и Мефотии . и в Петербург и в Екатеринобург и Сталин(Волго )град и в Мурманск и във Владивосток и в...И във всички църкви ,,служения ...и Руският патриярх ..Е е е ! Свещенна простота!

64

Анонимен

преди 7 години

Тоя няма ли да се маха вече бе, че само кат го видя и ми се драйфа. Като ми заговори за България и българското все едно ми говори Ердоги ефенди

63

Анонимен

преди 7 години

До Чичо КироГлаголицата на Кирил и Методий не се е наложила, защото е правена за моравските славяни - не за нас!!! - по заповед на византийския император, но мисията в Моравия е пълен провал, като пратениците с "армагана" са бити и изгонени. Това, което се разпространява като Кирилица, е поне 20-30 години по-късно и тръгва от Охридската книжовна школа на св. Климент (вероятно, предполага се)

62

PeDe

преди 7 години

"Георги идва от Геро = Херо > Герой". А Петър сигурно идва от пет, щото имаме по пет пръста ? Глупостта ти докарва на околните рак, човече.

61

Чичо Киро

преди 7 години

До ТяхнатаКирил и Методий не са измислили Кирилицата! Измислили са Глаголицата, коато няма нищо общо и никой нищо не може да прочете на нея! Кирилицата е де факто гръцката азбука с добавени няколко нови букви за славянските звуци и извадени няколко гръцки, които са за специфични гръзки звуци. Кирилицата е дело на някой или няколко от учениците на Кирил и Методий - може би Наум и Ангеларий, но няма сигурни източници. А Петър Първи е модифицирал архаичната кирилица в европейски шрифт.

60

PD

преди 7 години

Имената са по древни от графичната система която ги записва.Към момента на записване на тези имена, държава с държаво товорчески народ гърци не е съществувала. Да добили са популярност с библията, но няма основание да се смята, че нямат по древни форми. А да си кръстиш детето земеделец, може само в новото неумно време. Вероятно Георги идва от Геро=Херо>Герой.

59

Тяхната

преди 7 години

И руснаците ползват кирилицата, но тяхната кирилица я е измислил Цар Петър I. Нито един руснак не признава братята Кирил и Методий. Освен това те са въвели тяхната кирлица в Монголия . Плевнелиев се опита да им каже от къде идат Кирил и Методий и затоа руснаците го намразиха. Те обичат само себе си.

58

Църо

преди 7 години

До завършилТи си завършил току що смяната си на охранител на градска тоалетна. Или скоро ще я завършиш! И си купи нов часовник!

57

Анонимен

преди 7 години

До а бе к.ухИ ти освен нещо за правото черво нищо от никого не си взел, но в цял свят в университетите математиката и физиката започват с Питагор, Евклид и Декарт, медицината с Хипократ, Херодот и Демостен, философията с Аристотел, Платон и Диоген и литературата с Омир.Ти можеш да вземеш само салам народен от гаража до вас!

56

завършил

преди 7 години

До Анонимен94съм ел техникум и университет. говоря 3 езика английски,немски и италиански . а ти сигурно си академик. аааа при мен са 22.30 в момента...ако ме разбираш та компания на болен правиш ти

55

До 91

преди 7 години

"А от гърците...нямам идея какво сме взели". Личи си. ***, необразован, но за сметка на това искрен патриот. Петър не било гръцко име. Иван/Йоан и то не било гръцко...А какви са? Прабългарски? :) Не правиш услуга на тази страна с простотията си.

54

Анонимен

преди 7 години

До а бе к.ухНикъв българин не си бре мамул! Ти си най-обикновен компир - необразован, безмозъчен, безкултурен, безмисловен! От такива българи като тебе държавицата ни отиде у киреча! Щото тези, дето са я създали, изградили и защитили са били грамотни и умни мъже, а не озъбени безпросветни мишки! На този свят знанието е най-силното оръжие, а след 25 години демокрация в България останахте само такива като тебе и Болен. Един и диот от твойта кръвна група викаше, че и египтяните са българи

53

обективен

преди 7 години

До анонимен 87,Е със всички страни от Средна Азия, Азербайджан, Грузия и Босна и Херцеговина почти толкова стават! Само че не може да се отрече личната заслуга на Плевньо за разпространението на кирилицата в страни като Таджикистан, Киргизстан, Узбекистан и др.

52

Анонимен

преди 7 години

Ех ,каква реч! Клишета ,лицемерие ,популизъм . Личи си закалката на БКП и ДКМС. И когато мойте деди в Килифарево са заклани заради вярата си и душата си ,неговите са свели чинно главици и метнали чалмата .И този популист ще ми говори за въвишеност и духовност.Да не говорим за подлизурството му ,като членка на БКП .

51

а бе к.ух

преди 7 години

До Анонимен89 аз съм Българин !!! не съм нито тракиец,нито славянин нито прабългарин ! ако не си разбрал Българите са се създали като народ от тези три племена. това , че заради покръстването са започнали да си сменят имената е смехотворно .а от гърците ....нямам идея какво сме взели...но няма да е нещо значимо може би мусаката .а твоята гърция си я з-аври..

50

Митко

преди 7 години

До АнонименЕзикът ни е славянски, имената ни са или славянски, или християнски, писмеността ни е славянска, културата ни е славянско-християнска с ориенталски мотиви, само тъ потията ни е българска муахаха